VIDEO Violeta Alexandru, din Germania: Este nevoie într-adevăr de o implicare mult mai promptă

DE Deutsche Welle | Actualizat: 20.05.2020 - 12:32

Vor fi instituite mecanisme de control mai eficiente de control, în urma sesizării neregulilor în unele ferme și abatoare din Germania, spune ministra Muncii, Violeta Alexandru, într-un interviu pentru Deutsche Welle.

SHARE

Multe din problemele sesizate acum în unele ferme și abatoare din Germania au existat dinaintea crizei actuale, dar au ieșit acum la iveală mult mai pregnant. Vor fi instituite mecanisme de control mai eficiente, spune ministra Muncii din România, Violeta Alexandru, în exclusivitate pentru DW. Șefa ministerului Muncii și al Protecției Sociale din România a avut, la Berlin, întrevederi cu omologul său german, Hubertus Heil, dar și cu ministra Agriculturii, Julia Klöckner. 

„Mi s-a părut un moment important ca preocupările din România să se armonizeze cu cele din Germania și să găsim împreună soluții pentru o mai bună protecție socială a muncitorilor români, pentru asigurarea unor condiții de muncă adecvate.

Cred că astăzi, mai mult ca oricând, Europa trebuie să se sprijine pe colaborarea bilaterală între autoritățile din țările în care sunt implicați muncitori pentru diferite activități și cred că prezența mea în Germania este o dovadă că așa înțeleg să fac politică în guvernul pe care-l reprezint - și anume în colaborare cu omologi, cu parteneri care au aceleași griji, aceleași lucruri pe agenda publică, așa cum avem și noi", a declarat Violeta Alexandru.

Declarațiile principale din interviu

„Vă pot confirma faptul că discuțiile pe care le-am avut mi-au întărit convingerea că o serie de probleme, acolo unde au existat - și subliniez caracterul izolat al problemelor, pe care le văd că sunt în teren, în acest moment - vin din urmă, dinaintea acestei perioade de pandemie. Având în vedere măsurile speciale de prevenție și de protecție, acum ies la iveală pregnantă. Sunt aspecte care au nevoie de o rezolvare și aveau nevoie de o rezolvare cu mult înainte de acest episod, de această criză pe care o traversăm."

„Nu văd o problemă în faptul că în acest context le reluăm. Ba dimpotriva, mi se pare că acesta este momentul în care să le tratăm cu seriozitate... Eu cred că disponibilitatea românilor de a lucra în țările europene trebuie apreciată, respectată și sprijinită în sensul implicării noastre, a autorităților naționale, în asigurarea unor condiții de muncă decente, unor condiții de muncă adaptate nevoilor pe care le au în activitatea respectivă."

„Din ce am discutat cu doamna ministru a Agriculturii, văd totala disponibilitate în a ne face un plan de lucru pe termen imediat, dar și mediu, în a inventaria un index al condițiilor de muncă în țările membre UE, în care să atingem și aspecte privind tipul de protecție socială aferentă acestor contracte de muncă în activitate sezonieră, în care să tratăm împreună chestiuni care țin de un standard de siguranță, de securitate în muncă..." 

Vor fi instituite controale eficiente și la abatoarele din Germania

„A venit momentul să ne aplecăm cu mult mai atent asupra măsurilor de siguranță fizică și de sănătate a salariaților. Cred că nu poate fi decât o oportunitate să folosim prilejul pentru a adresa aceste probleme... am văzut totala disponibilitate din partea autorităților germane de a se implica nu numai în rezolvarea aspectelor punctuale, o implicare totală în a verifica și adresa toate sesizările primite, dar și de a face un pas înainte și de a căuta niște soluții de sistem, soluții care țin de reglementări, de protocoale comune, de un schimb de informații între autoritățile noastre."

„A fost una dintre solicitările mele de a se efectua verificări în teren și am certitudinea că inclusiv mesajele publice pe care le-am dat, și anume ca orice român care se lovește de o problemă să apeleze la instituțiile care efectuează controlul în Germania, la poliție, dacă este cazul, la instituțiile de verificare a condițiilor de muncă, au fost auzite...

Acolo unde sunt sesizări și se impun controale, este nevoie într-adevăr de o implicare mult mai promptă, după cum este nevoie de o conștientizare a drepturilor pe care oamenii, care lucrează aici, le au. Atunci când simt că drepturile nu sunt respectate, trebuie să aibă încredere să apeleze la ambasadă, la instituțiile care efectuează controlul, pentru că aceasta este soluția instituțională prin care se pot remedia situațiile."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te