VIDEO Popa Calistrat, ce a lovit două femei din senin, a ieșit șifonat din scandalul Reghe - Prodan

DE Alex Darvari | 11.11.2022 - 11:04
Popa Calistru

Preotul Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni din județul Iași, apare pe o filmare când lovește o femeie în curtea lăcașului de cult, de față cu mai mulți enoriași

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

În imagini se vede cum preotul o lovește cu pumnul sau cu palma atât de violent încât femeia cade din picioare. Părintele a susținut că a fost provocat de cele două femei și de aceea a avut reacția violenmtă. 

„Mare problemă nu s-a întâmplat. Unu. Acolo este un cimitir într-o coastă, unde mai vin enoriaşi din afară şi îşi iau locul. Iar fetele astea, au 2-3 locuri, şi cred că au deviaţii de comportament sau puţină isterie. Pentru că de când au luat locurile de acolo, au început să creeze un conflict printre credincioşii de la biserică. Şi eu le-am spovedit de câteva ori, că au mama moartă de Covid. Şi s-au dus la un preot mai tânăr, frumușel, dar cuminte… Și eu i-am zis să aibă grijă cu ele. Apoi el s-a dus la o mănăstire şi a stat vreo săptămână acolo că era răcit, şi s-au dus după el. L-au căutat și acasă, la mama lui.

Eu le-am interzis, în paraclis cât stau eu aici şi spovedesc, voi nu mai aveţi ce căuta aici. Eu le-am provocat la discuţii, să vorbim corect.

La un moment dat, au început să agaţe femeile din biserică. Dar ce fel de femei? Femei care au o mai mare apropiere de preoţi. Noi acolo unde spovedim, totul e transparent. Şi le-am spus, aici nu mai intraţi şi atunci s-au luat de Haralambie. Apoi de Petrachim. Şi părintele le-a spus să nu mai filmeze, să nu mai fotografieze. Şi le-au luat la rând, pe o profesoară de matematică i-au stricat oglinda, o alteia i-a spus că de ce pune aghiazma în sticluţă… După aia s-au luat de unul domn Bogdan care cânta la strană…

Eu le-am zis, călugării nu se însoară, nu fac copii, să se ducă, că mai sunt bărbați în oraș.

Şi au zis că mă dau în judecată că le-am stricat imaginea. Una a zis că mă dă în judecată, că e magistrat din ăsta… Şi apoi au început să scoată oamenii din Biserică.

Mi-e jenă de ele, că sunt două femei cu probleme de comportament… Dumnezeu să le lumineze!”, a spus preotul pentru bzi.ro

Comunicatul femeilor agresate

Urmare a pozițiilor publice luate de preotul Calistrat Chifan în legătură cu agresiunea la care ne-a supus în data de 09.11.2022, vă comunicăm un drept la replică prin care dorim să expunem opiniei publice faptele astfel cum ele s-au desfășurat și pentru care vom prezenta organelor judiciare toate probatoriile care ne-au fost puse la dispoziție de martori oculari.

În seara zilei de miercuri am mers la Mănăstirea Vlădiceni pentru a participa la slujba Sf. Maslu, ajungând când aceasta era deja începută. Contrar susținerilor sale, pr. Calistrat nu participă niciodată la vreo slujbă în cadrul Mănăstirii, venind doar la final pentru a ține o predică credincioșilor. Pe drumul spre biserică, ne-am oprit să vorbim în lateralul intrării cu o enoriașă care era prezentă cu fetița sa tot pentru slujbă. Pentru că Sf. Maslu era pe terminate, nu am mai intrat în biserică, nefiind posibilă nicio agresare a vreunei ucenice a preotului în incintă, așa cum a afirmat în mod mincinos.

Din senin l-am văzut venind spre noi pe pr. Calistrat, împreună cu un grup format din preoți și ucenici ai acestuia, începând să o lovească pe una dintre noi cu putere în zona capului, fapt ce a determinat căderea ei la pământ. În clipele următoare s-a îndreptat cu furie spre cea de-a doua, aplicându-i o lovitură premeditată tot în zona capului, determinând tot căderea pe asfalt. Preotul a continuat și după acest moment să aplice lovituri repetate cu toată anvergura brațului, noi neavând vreo posibilitate să ne revenim și să schițăm măcar vreun gest de apărare. Apoi s-a îndreptat din nou spre prima victimă, în vreme ce altul dintre preoții aflați cu el a deposedat-o pe cealaltă de telefonul mobil, pe care apoi tăgăduia că l-a văzut. Pr. Calistrat a solicitat imperativ telefonul de la acesta, după care l-a izbit cu putere de beton, în scopul distrugerii totale.

Deși lovite cu asemenea brutalitate, șocul a făcut ca singurele noastre reacții să fie cele de a striga după ajutor ori de a încerca să ne îndepărtăm de agresor, deși s-ar fi impus măcar un minim gest de autoapărare. De aceea, suntem stupefiate de afirmațiile preotului, care invocă fie că i-am pus piedică, fie că l-am insultat. Unele redacții au notat tot în mod eronat că ar fi existat vreo ceartă între femei în care preotul a intervenit. Apreciem că aceste aspecte pot fi decelate fără vreun dubiu prin ascultarea înregistrării audio (care în acest caz poate fi mult mai elocventă decât cea video) a agresiunii în totalitatea sa, pe care o punem la dispoziția presei, fiind clar și faptul că preotul nu a fost nici insultat și cu atât mai puțin făcut să se împiedice în condițiile în care era flancat de preoții săi - pază personală. Acea pierdere a echilibrului său ce rezultă din filmare a fost cauzată de intensitatea cu care și-a făcut elan pentru a lovi cu putere într-o zonă vitală, a capului, în mod repetat, o femeie.

Așadar, considerăm că este important ca faptele să nu fie denaturate prin expunerea unilaterală a poziției preotului agresor, care a săvârșit fapte ce au pus în pericol viața și integritatea noastră corporală, fiind vorba despre lovituri aplicate asupra a două femei care nu aveau nicio apărare, fiind înconjurate în mod complet mafiot din toate părțile, chiar dacă vorbim despre fețe bisericești sau indivizi dubioși din garda personală a părintelui care și-au acoperit capul cu glugă pentru a nu fi reperați în mulțime. Am fost amenințate direct în legătură cu intrarea în incinta

Mănăstirii, integritatea corporală și viața noastră, existând o temere justificată că asemenea fapte pot fi repetate. Am solicitat organelor de poliție și Parchetului să fie ridicate toate înregistrările de pe camerele Mănăstirii din datele de 31.08.2022 și 09.11.2022, când au existat fapte de natură violentă din partea pr. Calistrat.

În acest context, apreciem conduita civică a persoanelor care, deși nu s-au implicat direct pentru a stopa agresiunea, au luat poziție după eveniment, prin publicarea acelei filmări parțiale sa a altor înregistrări care au ajuns în posesia noastră. Ne exprimăm bucuria că între oamenii care îl urmează și îl frecventează pe acest preot, mai există și persoane pentru care adevărul și principiile morale mai au vreo importanță și cărora nu le este frică să ia atitudine pentru apărarea unor valori fundamentale.

Prin urmare, nu a fost nicidecum vorba despre o singură lovitură, fiecare dintre noi fiind lovite în mod repetat, în zona capului, pe care am văzut că preotul o vizează în mod extrem de dibaci, probabil pentru că aceste lovituri lasă mai greu urme. În filmarea dată publicității a fost surprins doar momentul final al agresiunii, respectiv ultima lovitură aplicată, care a fost urmată de escortarea noastră cu forța până la ieșirea din Mănăstire de mai mulți indivizi ce păreau antrenați pentru astfel de evenimente.

Subliniez faptul că, în urma repetatelor sesizări în privința neregulilor interne existente în acest spațiu și a faptului că acestea au fost prezentate duhovnicului nostru, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, fiind înregistrate oficial la Mitropolia Moldovei și Bucovinei cu doar trei zile înainte de agresiune, am devenit ținta atacurilor josnice și mincinoase ale pr. Calistrat și acoliților săi. Nu am avut vreodată vreo legătură duhovnicească sau de altă natură cu pr. Calistrat, fiind doar închinătoare în lăcașul de cult.

Afirmațiile defăimătoare pe care le proferează pr. Calistrat Chifan în spațiul public fără vreo jenă și fără vreun filtru de raționalitate, vor constitui obiectul unei acțiuni separate pentru repararea prejudiciilor de ordin moral produse prin afectarea demnității și reputației personale, precum și prin instigarea la ură a celor care îl urmăresc. Vom solicita concursul autorităților ierarhice superioare și în această privință, nefiind posibil ca astfel de afirmații să fie făcute în public, fără vreun control.

Nu în ultimul rând, vă informăm că am depus plângeri penale împotriva agresorilor și o sesizare adresată Înalt Preasfințitului Teofan pentru cercetarea ierarhică a acestor fapte nedemne pentru un monah și preot cu antecedente de ordin penal.

Când ceea ce spui ca preot, morala pe care o propovăduiești, nu coincide cu viața pe care o trăiești, cu faptele pe care le săvârșești, oamenii sunt înclinați să se îndepărteze de Biserică în ansamblul ei, mai ales atunci când află despre aspecte interne reprobabile sau smintitoare, pe care superiorii ierarhici trebuie să le analizeze și să le stopeze pentru a nu fi afectată imaginea Bisericii în ansamblul ei și încrederea oamenilor în această instituție.”, scriu cele două femei.

A ieșit „șifonat” din conflictul Reghe - Prodan

Părintele violent a avut o interveție dură în scandalul dintre Reghe și Anamaria Prodan, aceștii fiind de asemenea, protagoniștii unor scene violente.

Ce înțelege acest copil când vede acest circ mediatic ieftin care nu face altceva decât să-i descalifice? Gândindu-mă la mama acestei fete care a fost o cântăreața admirată, iar dansa se poartă ca un adolescent neîmplinit și face aceste crize de isterie și simte nevoia să fie și mediatizate. Ai dat divorț, lasă omul în pace, vezi-ți de treaba ta, copilul să nu simtă distanță dintre voi și să crească frumos.

Video AICI

 
Care e educația dată acestui prunc? Că el când va fi mare să facă ca părinții lui? Probabil sunt persoane mondene care simt să arate societății că există și atunci creează aceste circării artificiale care atrag atenția. Este foarte impulsivă, ceea ce nu-i stă frumos unei femei să se comporte ca un bărbat", a fost declarația preotului Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni.

Anamaria Prodan a reacționat pe Instagram.
"Rușine Bisericii Ortodoxe Române, că permite unor asemenea preoți să vorbească în acest hal! Biserica trebuie să ocrotească familia și femeia, nu să jignească femeia!!! Acest preot vede imaginile, le comentează și instigă! Dar ce să vedem sau să învățăm noi azi de la asemenea preoți?

În loc să ajute oamenii și femeile, le pipăie prin altar, fac sex cu minorii și ne dau lecții de educație! Preoții care apar la TV și vor publicitate își doresc să lucreze în TV monden, nu în biserică. Acest preot, la cum vorbește, nu este departe de iad… preoții cu har stau în chilii, se roagă, nu fac monolog la TV pe subiecte mondene", a scris Anamaria Prodan, pe Instagram.

Impresara și antrenorul Laurențiu Reghecampf s-au luat al bătaie în urmăc u o lună.

Părintele Calistrat are un canal de YouTube dedicat, fiind urmărit de aproape 800.000 de persoane. În timpul pandemiei COVID-19, a cerut enoriașuilor să facă gargară cu apă și sare, să folosească apoi agheasmă, țuică și albastru de metil pentru a nu se infecta cu virusul.


 

Urmăre

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te