VIDEO Orașul subteran de la granița României care are 120 km de străzi. Ce „comoară” ascunde?

DE Alin Crișan | Actualizat: 13.03.2024 - 18:32
VIDEO Orașul subteran de la granița României care are 120 km de străzi. Ce „comoară” ascunde? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
VIDEO Orașul subteran de la granița României care are 120 km de străzi. Ce „comoară” ascunde? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Orașul subteran de la granița României care are 120 km de străzi. Ascunde milioane de litri de vin și e considerat unic pe Pământ. Unele sticle ajung să coste zeci de mii de euro.

SHARE

Chiar lângă granița României se află un oraș subteran, deosebit, unic pe Pământ. Aici, sunt străzi care formează tuneluri ce ating o lungime de aproape 120 de kilometri, întinse pe circa 53 de hectare. Mai mult, conține ceva care îi unește pe Angela Merkel, fost cancelar german, și pe Manuel Barroso, fost președinte al Comisiei Europene.

Orașul subteran de la granița României care are 120 km de străzi. Ce „comoară” ascunde?

Aflat la doar 150 de kilometri de Iași, acest oraș subteran ascunde o adevărată comoară. Aici sunt sticle de vin care costă 150.000 de euro. În total păstrează 30 de milioane de litri de vin, sticle păstrate din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, dar și o sticlă de vin din anul 1902 care astăzi costă 150.000 de euro.

Este vorba despre crama Cricova, unde se spune că Angela Merkel, Manuel Barroso și Vladimir Putin își țin vinurile la învechit. Acestea sunt câteva dintre atracțiile orașului subteran din Republica Moldova, singurul loc în care cosmonautul Iuri Gagarin s-a rătăcit.

Citește și: Ce este miedul, băutura preferată a dacilor? Cum se prepară „licoarea zeilor”?

La 11 kilometri de Chişinău, în anul 1952, a fost deschis cel mai mare complex subteran, cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense şi pentru vinurile excelente. În 2003, oraşul de sub pământ, de la Cricova a fost declarat obiectiv al patrimoniului cultural. Doi ani mai târziu a intrat în Cartea Recordurillor pentru că adăposteşte 30 de milioane de litri de vin. Aici, temperatura şi umiditatea sunt constante tot timpul anului şi permit păstrarea sticlelor de vin în cele mai bune condiţii.

indicatoarele de trafic ale sale! Doar că denumirea acestor străzi este puţin specifică. Pe parcursul excursiei poţi observa străzi cum sunt Legenda Plaiului, Strada Cabernet, Chardonnay şi multe altele, potrivit cricova.ro.

Toate aceste străzi formează tuneluri care ating o lungime de aproape 120 de kilometri sau suprafaţa totală a oraşului nostru este de circa 53 de hectare. Deci poţi să îţi imaginezi! Este o cramă foarte, foarte mare”, spune Anatol, ghid de turism.

Citește și: Câte pahare de vin se beau de Mucenici, de fapt? De ce diferă numărul lor?

În anul 2015, la Cricova doar din vânzarea biletelor s-au strâns peste 50.000 de euro. Banii au fost reinvestiţi în primul rând în cinematograf, despre care administratorii oraşului subteran spun că este unic în Europa. Turiştii care ajung la Cricova află poveştile şi legendele unui loc în care se produce vin după o reţetă veche de peste 500 de ani.

În anul 1914, pe teritoriul Basarabiei se aflau cele mai multe plantaţii de viţă de vie din Imperiul Rus. În perioada interbelică, Moldova era unul dintre cei mai importanţi exportatori de vinuri din regiune. După ce teritoriul a intrat sub stăpânirea Uniunii Sovietice, Republica Socialistă Moldovenească a devenit principalul producător de vinuri din cea mai mare ţară a lumii. Fiecare a doua sticlă de vin şi a treia de şampanie erau produse din strugurii Moldovei.

Milioane de litri de vin

În prezent, la Cricova sunt depozitate peste 1 milion de sticle şi peste 20 de miloane de litri de vin, îmbuteliate în butoaie speciale. În plus, colecţia naţională de vinuri cuprinde peste 200 de mărci istorice, care nu pot fi vândute sau băute, pentru că fac parte din patrimoniul naţional al Moldovei. Dintre toate aceste butelii de vin există una râvnită de orice colecţionar.

Citește și: Enigma vinului din România făcut dintr-o viță de vie adus de furtună. Poate fi licoarea zeilor?

„În 1902 a fost turnat un singur lot de 400 de butelii, această butelie este ultima pe Pământ. Această sticlă costă astăzi aproximativ 150.000 de euro. Este patrimonul nostru, nu va fi vândută niciodată”, mai spune ghidul.

Pentru unii Cricova înseamnă vin, pentru alţii un loc dintr-o lume ireală, în care te poţi rătăci în doar câteva secunde. Un oraş cu peste 100 de kilometri de străzi, cu trenuri care au trasee bine stabilite şi oameni gata să îţi povestească oricând despre cel mai ameţitor loc din Republica Moldova, potrivit digi24.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te