VIDEO Orar, pauze și teste în regim normal, dar online. Lecția de istorie, de acasă

DE Mihai Duță | Actualizat: 22.03.2020 - 19:35

O singură școală din România are o platformă de învățământ online cu digitalizare totală care permite continuarea cursurilor, dar și a evaluărilor în regim normal. Sistemul a fost introdus acum doi ani.

SHARE

Orarul a fost păstrat, cu tot cu pauze, iar elevii tuturor claselor sunt prezenți la toate materiile, dar de acasă. Desigur, copiii au făcut mai multe proiecte și chiar au dat teste la câteva materii.

Pentru exemplificare am filmat ora de istorie de la clasa a IX-a, apoi am discutat cu inițiatorii proiectului.

Totul se întâmplă la Genesis Collegiate din București, instituție privată, acreditată de ministerul Educației pentru toate ciclurile de învățământ preșcolar, primar și gimnazial . Cursurile se desfășoară după curriculum-ul național, îmbunătățit printr-un program complementar.

Deși pare greu de imaginat, orele se desfășoară cu ușurință, elevii fiind chiar atrași de acest format neobișnuit. Lecțiile sunt interactive, sunt date teme care apoi sunt verificate, sunt date și testări, se fac fără probleme chiar și orele de sport.

Platforma online de la Genesis are însă doi ani de când funcționează, iar profesorii aveau deja cam 200 de ore de training când a apărut această criză. Multe dintre facilitățile sistemului erau deja folosite de către elevi.

Pregătiți de acum doi ani

„Acest program de digitalizare a avut legătură cu implementarea Bacalaureatului Inernațional (IB). Toată discuția în jurul transdisciplinarității și a interdisciplinarității ne-a făcut să ne gândim și să ne apropiem de zona de digitalizare. Este aproape imposibil să faci astăzi ceva fără suport digital. Astfel, am luat legătura cu cei de la Edu Apps și am implementat această suită de aplicații în urmă cu doi ani.

Acest program nu a fost, totuși, ușor de pus în practică pentru că a impus spre 200 de ore de training, însă am avut resursele necesare și am avut și sprijinul părinților care au fost foarte apropiați de noi.  

Prin urmare, în acest moment nefericit, am putut să funcționăm foarte rapid. De a doua zi după închiderea școlii, toată lumea a putut să se conecteze, atât profesorii, cât și elevii.

În acest moment toate clasele funcționează pe această platformă, iar totul este construit pe programa sistemului de educație din România, astfel încât procesul de predare, învățare și evaluare să fie conform normelor didactice. Nu este o platformă folosită întâmplător.

În momentul de față, Genesis Collegiate este singura insituție de învățământ care poate să facă partea de evaluare online. Putem să aplicăm toate citeriile necesare în procesul de evaluare , putem să dăm teste, orice fel de examene, astfel încât să putem continua anul școlar exact așa cum trebuie”, ne-a explicat Ioana Necula, președinte și fondator al Genesis Collegiate.

Investiția în echipamentele necesare școlii pentru a susține platforma online a fost de circa 30.000 de euro.

Pachetul de aplicații conține o zonă în care este încărcată programa și care este vizibilă pentru toți profesorii, astfel încât, dacă, la un moment dat, se dorește crearea unei lecții interdisciplinare, cei interesați, pot interveni.

„Vă dau un exemplu de la lecția de română de clasa a cincea, „Tezeu și Minotaurul”. Profesorul de istorie vede ce face profesorul de română și poate interveni cu materiale direct pe platformă. Copii au și ei acces direct.

Pentru evaluări, profesorii pot introduce toate testele necesare, pot introduce solicitarea ca elevii să încarce esee pe platformă și astfel au toate instrumentele necesare unei evaluări corecte, doar că nu sunt față în față.

Suntem singura școală din România care are implementată această platformă cu digitalizare totală. Deși aplicațiile sunt gratuite, sunt necesare niște resurse pentru a fi implementate, însă cred că făcute încetul cu încetul, ele pot fi folosite și în școlile de stat”, a completat Ioana Necula.

Testare forțată de coronavirus

Desigur, după această perioadă de testare forțată activitatea educațională online va fi și mai bine pusă la punct.

„Totul a venit foarte rapid. Noi aveam exercițiul de a îmbina partea practică a învățării cu cea digitală și ne-am adaptat foarte ușor. Între aceste video-conferințe, care am văzut că sunt foarte plăcute pentru copii, și predarea la clasă nu este o mare diferență.

Există interactivitate, copiii pot intra oricând în dialog și cu profesorul și între ei.

S-au făcut inclusiv orele de sport, profesorii pot vedea ceea ce fac elevii. Într-adevăr e ceva nou și inedit să faci ora de sport prin video-conferință.

Am păstrat orarul de la școală cu pauzele aferente. A fost nevoie de o readaptare a programului, pentru că nu putem să ținem elevii mereu în video-conferințe. De aceea încercăm ca, într-o oră de curs, conferința să fie cam jumătate din timp, iar cealaltă jumătate să fie destinată exercițiilor. În tot acest timp, noi rămânem conectați pentru a putea răspunde întrebărilor lor”, ne-a spus Dragoș Pârcălabu, profesor de istorie și director al Liceului Genesis.

Elevii au nevoie de un laptop și conexiune la internet

Programul folosit este „G Suite for Education de la Google” și este oferit gratuit. Elevii trebuie să aibă un laptop și conexiune la internet. Cei care au chromebook-uri pot instala și alte aplicații dedicate.

„La școală este necesară o rețea, o infrastructură mai puternică pentru a face față la 400 de chromebook-uri. Pentru aceasta sunt necesare echipamente profesionale. În aceste zile, pentru elevii de la Genesis, noutate este, de fapt, partea de meeting. Până acum era folosită partea de classroom, acolo unde se puneau temele și partea de teste”, ne-a explicat Aurelian Mihăilescu, coordonatorul departamentului IT.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te