VIDEO Noile geamanduri de pe Litoral sunt sinistre. Ele sunt oferite de fundația lui Arafat

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.06.2022 - 11:32
Unele geamanduri au fost deja amplasate în larg/ Foto: ziuadeconstanta.ro

Pe litoralul românesc a început de duminică, 12 iunie, montarea unor noi geamanduri, care au formă de cruce și culoarea roșie. Pe ele este trecut numărul persoanelor care au murit înecate anul trecut după ce s-au aventurat în larg.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

În plus, este inscripţionat și sloganul „Fără aventură după geamandură”.

Autorităţile speră ca turiştii să fie mult mai responsabili şi să asculte sfaturile salvamarilor în noul sezon.

Geamandurile sunt oferite salvamarilor direct de Fundația SMURD, potrivit ziuadeconstanta.ro. Mulţi dintre salvamari nu sunt de acord cu noile dispozitive, însă sunt obligați să le amplaseze în apă.

Citește și: 

Separatiștii din Transnistria amenință că atacă Chișinăul dacă NATO dă armament Republicii Moldova

Alegeri Franța: Blocul de stânga şi coaliţia lui Macron au câte 25,2 la sută în estimări

Potrivit contractului de sponsorizare, acesta s-a realizat prin Fundaţia pentru SMURD, reprezentată prin Raed Arafat în calitate de președinte al Consiliului Director.

Bunurile pentru activități specifice de prevenire a înecului pe litoralul Mării Negre au fost achiziţionate cu valoarea totală de 2,499.3675 lei cu TVA.

Fiecare dintre serviciile de salvamar de pe litoral a primit câte o astfel de geamandură.

Coordonatorul Serviciului de salvamar pentru Mamaia şi Constanţa, Gabriel Culea, a declarat, luni, pentru News.ro, că acestea nu vor fi montate.

„Nu le vom monta pentru că rolul geamandurii este de a marca zona de siguranţă. Sunt bine specificate în lege forma şi culoarea ei. Această geamandură, care nu ştiu de cine a fost creată, nu îndeplineşte aceste condiţii. În plus, elementele de prindere pe geamandură sunt periculoase, sunt plăcuţe cu colţuri, iar în momentul în care marea este agitată şi o persoană este curioasă să citească acel mesaj, acea plăcuţă o poate răni”, a explicat Gabriel Culea.

El a precizat că serviciul de salvamar pe care îl coordonează a primit o asemenea geamandură, donaţie din partea Fundaţiei pentru SMURD.

„Nu îndeplineşte normele de siguranţă. Are alt mesaj decât cel de a limita zona de siguranţă. Rolul serviciului de salvamar e de a preveni şi de a acţiona când este nevoie”, a mai transmis Gabriel Culea.

Această geamandură nu va fi montată nici pe plajele din sudul litoralului, de la Mangalia până la Costineşti.

Şeful salvamarilor din zona de sud a litoralului, George Lipoveanu, a declarat, pentru News. ro, că acest tip de geamandură nu ajută.

„Când am primit această geamandură, nu am văzut un lucru care să ne ajute, ci un lucru care mai mult ne încurcă. Şi am zis că noi salvăm vieţile oamenilor, noi nu facem politica nimănui. Dacă vrea să îşi pună geamandura, să vină SMURD-ul, cine vrea să le pună, eu nu îmi asum asemenea năzdrăvănii.

Probabil cineva de la SMURD a primit ordin să le aducă aici. Pe noi nu ne avantajează, mai bine ne trimiteau o mie de balize să le punem din zece în zece metri”, a explicat George Lipoveanu.

O geamandură în formă de cruce a fost montată la Eforie, dar reprezentanţii serviciului de salvamar susţin că nu a avut niciun efect.

Şeful Serviciului Salvamar din Eforie, Gheorghe Vătămănescu, a declarat pentru News.ro, că o furtună a rupt crucea geamandurii.

„Am montat o geamandură într-un punct negru pe care îl avem noi, un punct de mare risc. Este vorba de porţiunea dintre Belona şi Vraja Mării. Acolo e o groapă, se formează un curent şi este greu de ieşit de acolo chiar şi pentru salvamari. După ultima furtună, i s-a rupt partea de sus, cu crucea, s-a rupt de la valuri. Geamandura nu a avut niciun efect, lumea a intrat la fel în apă. Nu ţine nimeni cont de steagul roşu arborat, de geamandură până în momentul critic când are nevoie de ajutor”, a povestit Gheorghe Vătămănescu.

El a precizat că aceasta este singura geamandură în formă de cruce pe care a primit-o şi a montat-o pentru care lumea să conştientizeze pericolul pe care îl reprezintă Marea Neagră.

„Turiştii nu au reacţionat în niciun fel. Unii nici un au remarcat-o. Nu am pus-o să fie cimitir sau să facem revoluţie, ci ca lumea să conştientizeze că este un pericol Marea Neagră. An de an mor multe persoane înecate. Nu pentru asta vin turiştii la mare, vin să se distreze”, mai afirmat şeful serviciului de salvamar din Eforie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te