„Mamaia este într-un oarecare trend descendent de câţiva ani. Acest lucru are două motive mari la bază. Pe de o parte, în zona de nord a staţiunii Mamaia s-a construit extrem de mult şi atunci există o ofertă mult mai mare în zona respectivă de cazare. Sunt, nu ştiu, mii, zeci de mii de apartamente în zona respectivă, şi atunci turiştii s-au disipat. Pe de altă parte, procesul de renovare şi de reabilitare a hotelurilor din sud a fost foarte alert, astfel încât sudul litoralului astăzi are cu totul altă faţă comparativ cu 3-4 ani în urmă. Este evident că o parte din turişti au migrat către sud, pentru că au găsit hoteluri reabilitate de curând şi reabilitate complet. Pe de altă parte, e posibil ca uneori raportul calitate-preţ să fi fost cumva mai bun în sud. Nu în ultimul rând, sunt convins că o parte din turişti şi-au dorit o altă experienţă pe litoral. Adică, dacă tot au fost promovate hotelurile nou renovate, cred că au vrut pur şi simplu să încerce să vadă ce se întâmplă în acele hoteluri", a spus managerul "Paradis Vacanţe de Vis" la dezbaterea organizată de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC).
El a subliniat că o analiză făcută pe baza datelor din compania sa, care aduce anual peste 10% din numărul total de turişti care sosesc pe litoral, a arătat pentru Mamaia o scădere de 22% faţă de anul trecut (turişti care s-au cazat până la această dată sau au rezervări făcute până la sfârşitul sezonului), o creştere de 7% pentru Eforie Nord şi o creştere de 5% pentru staţiunile din sud, de la Olimp până la Mangalia.
Citește și: România riscă să nu mai participe la programele Agenției Spațiale Europene din cauza datoriilor
"Dacă revenim la anul acesta, cred într-adevăr că cele două subiecte, plaja şi parcarea, şi-au pus o amprentă asupra a ceea ce se întâmplă în Mamaia. Lărgirea plajei, în final, este un lucru pozitiv şi este un lucru extraordinar pentru noi, ca litoral. Din păcate, din multe motive s-a dovedit că în egală măsură poate fi un lucru negativ pentru Mamaia, la pachet cu această parcare care într-adevăr avea o valoare mult prea mare. Mamaia este percepută ca o staţiune scumpă de foarte mulţi. Realitatea este că cel puţin 80 % din capacitatea de cazare a staţiunii este într-o zonă de normalitate, ca să zic aşa. Adică sunt hoteluri la fel ca şi în sudul litoralului, cu o ofertă mai mult decât rezonabilă pentru turişti. Şi majoritatea celor care vin în aceste 80% de locuri de cazare sunt turişti din zona de normalitate, ca venituri şi cheltuieli de vacanţă. Impactul pentru aceşti turişti în zona asta de parcare a fost destul de mare, pentru că frecvent avem chiar şi în această perioadă hoteluri de 3 stele în Mamaia unde avem camere la 200- 250 de lei pe noapte. Când dai în iulie sau la 1 august pe o cameră 250 de lei şi ai un cost al parcării, de exemplu, de 100 de lei, deja îţi dai seama că este mult. Nu mai vorbesc de iunie, când erau frecvent camere între 99 de lei pe noapte şi 150 de lei pe noapte un hotel de 3 stele", a explicat Aurelian Marin.