VIDEO Magda Jianu, Palo Alto Networks: "În spațiul cibernetic, războiul a cam început deja"

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.11.2024 - 20:13

Newsweek România a organizat Defense Summit 2024, pe 18 noiembrie, la București. Unul dintre participanţi a fost Magda Jianu, manager regional la Palo Alto Networks.

SHARE

Partenerii evenimentului sunt Lockheed Martin și Thales România.

Paleta de arme a războiului contemporan s-a diversificat și atacurile cibernetice fac parte din arsenalul Rusiei. Cât de pregătită e România să răspundă la riscurile de atacuri cibernetice?

Magda Jianu spune că "urmează niște provocări. Una dintre ele cred că e deja semi-rezolvată, pentru că dumneavoastră ne ajutați să fim în față și să fim asociați problemei de securitate națională".

VIDEO Magda Jianu, Palo Alto Networks: "În spațiul cibernetic, războiul a cam început deja"

"Securitatea cibernetică este o chestiune de securitate națională și, câtă vreme nu va fi percepută ca atare, investițiile în această zonă vor continua să fie disparate și să nu rezolve problemele de fond", atrage atenţia Jianu.

"În spațiul cibernetic, războiul a cam început deja", subliniază aceasta, detaliind: "Dacă în războiul cinetic încă vorbim despre pregătiri de 2 ani, 3 ani, 7 ani, auzeam puțin mai devreme că în spațiul virtual război e deja activ și trebuie să redirecționăm atenția decidenților de la riscuri de securitate.

Nu în ce privește neapărat spațiul social media. Sigur, și acolo e important să ne protejăm, să fie diseminate informații corecte, dar trebuie să ne gândim la aplicațiile și serviciile critice pentru cetățeni".

Citeşte şi: VIDEO Gen. Brig. Cătălin Mihalache: "Aspectul economic și de resurse va conta foarte mult la Trump"

Anume, este vorba despre faptul că trebuie să fim atenţi la protejarea producției și distribuției "de energie, la servicii de sănătate către populație ș.a.m.d., inclusiv la zona de Apărare, de război".

Totuşi, fizic, cât de pregătiți suntem? "Sunt instituții pe care le vedem active și pregătite, care au o viziune și au un obiectiv pe care și-l urmăresc foarte clar, și sunt instituții care încă sunt în urmă, mult în urmă față de amenințările curente.

S-a vorbit despre Polonia și dspree asocierea cu Polonia, despre comparații cu Polonia. Pe mine mă bucură comparația asta, pentru că cred că ei sunt un exemplu de urmat. Polonezii au o viziune, au înțeles exact unde sunt, au înțeles exact cine-i atacă.

Citeşte şi: VIDEO Iulia Joja: Nici lui Donald Trump, nici lui JD Vance nu le place Ucraina

Apropo, alături de Polonia și, din păcate, Republica Moldova, mai ales în perioada alegerilor, suntem una dintre cele mai atacate regiuni din lume, când vine vorba despre spațiul virtual. Și acum mă întorc la Polonia.

Polonezii au făcut niște niște pași remarcabili, au și avut ambiția să fie lideri în zona asta și au știut exact unde să investească. Niciodată, din păcate, ca viziune, n-am avut o abordare proactivă. De câte ori apărea o problemă, apărea o rezolvare, apărea o soluție.

Și așa se face că au apărut undeva la peste 3.000 de soluții de securitate cibernetică. Fiecare rezolvă câte o problemă minoră. Din păcatele, nu sunt o interoperabile. Cele mai multe dintre ele nu vorbesc, nu creează o fibră, care să protejeze în totalitatea ei spațiul cibernetic", spune reprezentantul Palo Alto Networks.

Poate că ne spionează China

Dar, "odată cu creșterea obligativității de a ne crește cheltuielile, nu investițiile în Apărare, rolul României, de a naviga printre aceste 3000 de soluții sau mai multe va fi foarte complicat. Și, în loc să ne întărim postura de securitate, sunt șanse mari să ne-o slăbim, pentru că ne vom lăsa vulnerabilități foarte mari.

În acest sens, deci, pentru a deveni robuști în apărarea spațiului cibernetic va fi nevoie de investiții, nu de cheltuieli și de o strategie și un plan foarte clar stabilit, pentru a pentru a nu lăsa spații mari, în defensiva spațiului virtual", arată experta.

VIDEO Magda Jianu, Palo Alto Networks: "În spațiul cibernetic, războiul a cam început deja" - Foto: Newsweek România

Apoi, Magda Jianu a lansat, la Newsweek Defense Summit 2024, o provocare: "O majoritate a instituțiilor statului român au instalate camere de supraveghere video produse de două firme ale statului chinez. În boardul uneia dintre aceste firme este chiar un general în rezervă al armatei chinezești.

Camere produse-n China, la Cotroceni

Armata americană a descoperit în Irak că o altă firmă, o a treia firmă, care în România tocmai a fost aprobată să facă parte din structura 5G, transmitea datele la Beijing, deci spiona armata americană. Armata americană a cheltuit ulterior 1.000.000.000 de dolari, ca să schimbe toate computerele care erau de la firma respectivă".

Jianu continuă: "De la Cotroceni, dacă vreți, până la unități militare din România, se dotează cu camere IT care sunt produse în China și noi nu știm unde sunt transmise acele date din cloud. Ce trebuie să facă România pentru asta?

Are capacitatea România să sesizeze aceste riscuri și de spionaj, nu doar de atac cibernetic, și să înlocuiască aceste camere, structuri, echipamente cu niște structuri care să fie compatibile la nivel UE și NATO".

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te