VIDEO Iulia Joja: Nici lui Donald Trump, nici lui JD Vance nu le place Ucraina

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.11.2024 - 16:28
VIDEO Iulia Joja: Nici lui Donald Trump, nici lui JD Vance nu le place Ucraina - Foto: Newsweek România
VIDEO Iulia Joja: Nici lui Donald Trump, nici lui JD Vance nu le place Ucraina - Foto: Newsweek România

Newsweek România a organizat Defense Summit 2024, pe 18 noiembrie, la București. Unul dintre participanţi a fost Iulia Joja, profesor adjunct la Universitatea Georgetown.

SHARE

Partenerii evenimentului sunt Lockheed Martin și Thales România.

La ce ar trebui să se aștepte România de la noua administrație de la Casa Albă, care se va instala în ianuarie, anul viitor?

"O să încep cu veștile proaste, mai întâi, ca să terminăm într-o notă cât de cât pozitivă", a explicat Joja, apoi a spus: "Știți că nici lui Trump și nici vicepreședintelui ales JD Vance nu le place de Ucraina".

VIDEO Iulia Joja: Nici lui Donald Trump, nici lui JD Vance nu le place Ucraina

Ei văd Ucraina ca pe o țară săracă, o țară coruptă, o țară slabă, fără arme nucleare, dintr-o regiune care, pentru interesul Statelor Unite, este în scădere, detaliază universitarul american de origine română.

"Sunt", continuă Iulia Joja, "cei care pun Asia, nu Europa pe primul loc. Trump însuși a arătat o afecțiune aproape năucitoare și dezamăgitoare, în raport cu Putin, inclusiv în această campanie electorală.

Au apărut primele numiri și nominalizări pentru cabinetul său, care sunt și ele surprinzătoare și multe dintre acestea profund dezamăgitoare. Matt Gaetz, nominalizat pentru poziția de procuror general al Statelor Unite, este o persoană de exemplu care nu ia în serios amenințarea Rusiei, în raport cu a interveni în intervenția Rusiei în afacerile interne ale Statelor Unite, cât și în afacerile europene".

Citeşte şi: 

Mai apoi, explică Joja, "în ceea ce privește politica externă, același lucru se poate spune și despre numirile lui Trump pentru conducerea Pentagonului și Agenției Naționale de Informații a Statelor Unite.

În ceea ce privește Pentagonul, Pete Hegseth este un comentator Fox News necalificat pentru acest rol, de șef al Pentagonului. Conform tuturor indicilor și dovezilor publice, Gaetz ia în serios provocările venite din partea Chinei, într-adevăr, dar nu ia în serios alianța Statelor Unite cu Europa.

În cazul Agenției Naționale pentru Intelligence, care va fi condusă, conform nominalizării din partea lui Trump, de către Tulsi Gabbart, este un membru al Congresului din Hawai care a declarat în primele luni ale războiului pe scară largă, în 2022, că atât războiul, cât și suferința Ucrainei ar fi putut fi evitate cu ușurință, dacă Administrația Biden și NATO ar fi recunoscut preocupările legitime de securitate ale Rusiei, cu privire la devenirea Ucrainei membru NATO.

Citeşte şi: VIDEO Gen. mr. (r) dr. Dan Grecu:  "2,5% din PIB la Apărare a însemnat 1,6%, adică 66% din plan"

Şi-a încheiat Tulsi Gabbart aceste afirmații cu mesajul "Aloha!"".

Agenția Națională de Informații, a explicat profesorul de la Georgetown, "este centrală în Statele Unite, deoarece supraveghează atât CIA, cât și Agenția de Informații a Apărării (DIA) și celelalte servicii de informații ale Americii.

Unii comentatori de aici au pus sub semnul întrebării asupra calificărilor doamnei Gabbart, pe ansamblu, cât și seriozitatea cu care ea poate aborda problemele comunității de intelligence, în general".

Unul dintre foștii consilieri de securitate a lui Donald Trump, John Bolton, a explicat Iulia Joja, "a afirmat recent că Tulsi Gabbart ar trebui investigată de FBI, înainte să fie chemată în audieri, în Senatul American, în această iarnă.

Citeşte şi: VIDEO Claudiu Degeratu: "Cel mai periculos inamic al MApN este Ministerul de Finanțe"

Deci, pe scurt, acestea sunt niște vești tulburătoare, atât pentru România, cât și pentru Europa, pe ansamblu. Și asta mă duce la al doilea punct și ultimul: vestea bună e că avem și câteva numiri bune pentru România, pentru Ucraina și pentru Europa, pe ansamblu.

Marco Rubio este una dintre aceste numiri. Senator din Florida, are o orientare internaționalistă, cum s-ar numi aici, în România. Este un susținător al alianțelor Statelor Unite și este pe cale să devină secretar de stat. Va trebui însă să fie confirmat de Senat.

De asemenea, Trump a numit în poziție de consilieri pentru securitate la Casa Albă pe fostul congresman Michael Waltz. Şi el a fost până acum un internaționalist, precum Rubio, puternic pe Apărare, foarte bun pe securitatea europeană".

Instabilitate în managementul politic

Joja spune că Waltz e militar veteran de 27 de ani. A făcut parte din forțele armate americane și din Garda Națională. A servit în cadrul Comisiei pentru apărare a Camerei Reprezentanților, ca președinte pentru Pregătire Militară.

"Întrebarea este: ce rol vor juca ei, Waltz sau Rubio, în politica externă de acum a Statelor Unite sau în următorii 4 ani? Și, sigur, nu putem să prezicem viitorul. Însă, dacă trecutul ne este ghid", a explicat universitara americană de origine română, "Donald Trump, în primul sau mandat de președinte, l-a concediat pe Rex Tillerson, primul său secretar de stat, după doar un an de mandat.

VIDEO Iulia Joja: Nici lui Donald Trump, nici lui JD Vance nu le place Ucraina - Foto: Newsweek România

Cât despre consilierii săi de Securitate Națională, dacă îi luați în calcul pe cei care au servit drept interimari, Trump avut pe parcursul celor 4 ani de mandat șase consilieri naționali pentru Securitate Naţională.

Primul, Michael Flyn, a fost consilier în primele 24 de zile din Mandatul Trump. Deci, pe scurt, ce să vă spun? Puneți-vă centurile de siguranță. Mesajul de aici, de la Washington, către Europa și către România, este să cheltuiți mai mult banii europeni, să fie mai multe investiții, mai multă dezvoltare și să ne pregătim în Europa cât mai mult, pentru că această Americă va fi un partener foarte dificil, în următorii 4 ani".

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te