Partenerii evenimentului sunt Lockheed Martin și Thales România.
"Noi știm ce ne așteaptă în următorii şapte ani: vom avea un plan fiscal de austeritate de şapte ani. Încă nu avem economistul român care să analizeze impactul asupra cheltuielilor bugetare, prin prisma proiectului de plan pe următorii şapte ani", a explicat Degeratu.
"Păi, pentru că n-avem economiști specializați, revenim la Educație, care să estimeze care este impactul asupra cheltuielilor, pentru că asta vor fi", spune expertul, explicând: "Din vreo șapte priorități de acolo, vreo patru sunt cu reduceri de cheltuieli. Armata n-o să scape, oricât de profesionistă este, de reduceri de cheltuieli".
VIDEO Claudiu Degeratu: "Cel mai periculos inamic al MApN este Ministerul de Finanțe"
"Ne lipsesc niște componente foarte serioase, legate de ce trebuie să facă Armata. E simplu să spui "cetățeanul să hotărască, cetățeanul să facă"? Nu e adevărat", spune Claudiu Degeratu.
"Cetățeanul votează un politician și politicianul decide prioritățile noastre în timp de pace. Colegii de la Minister știu clar că cel mai periculos inamic al Ministerului Apărării este Ministerul de Finanțe. Păi, noi știm ce ne așteaptă în următorii şapte ani: vom avea un plan fiscal de austeritate de şapte ani.
Încă nu avem economistul român care să analizeze impactul asupra cheltuielilor bugetare, prin prisma proiectului de plan pe următorii şapte ani. De ce? Nu avem economiști specializați, revenim la Educație, care să estimeze care este impactul asupra cheltuielilor, pentru că asta va fi.
Citeşte şi: VIDEO Iulian Chifu: "Oricare dintre noi poate să cadă pradă unei dezinformări"
Din vreo șapte priorități de-acolo, vreo patru sunt cu reduceri de cheltuieli. Armata n-o să scape, oricât de profesionistă este, de reduceri de cheltuieli. Deci: şapte ani, asta ca să revin la titlu, din program: şapte ani".
"Factorul cel mai important care a redus atractivitatea față de profesia militară este că acum avem și războaie foarte aproape, și nu sunt războaie tehnologizate. Ce vedem în Ucraina este parțial tehnologizat. Nu? Adică, dacă deja Vladimir Putin folosește soldați nord-coreni, vă dați seama, e dispus să meargă spre un război de joasă intensitate, mai murdar, convențional, și să ne așteptăm și la forme din ce în ce mai slabe", a continuat Degeratu.
Ce vrea să spun Claudiu Degeratu este "că trebuie să ne pregătim pentru o gamă mult mai largă de probleme. E adevărat că, în războiul hibrid, cea mai importantă țintă este Armata, ca instituție. Deci, cu siguranță, Armata trebuie apărată, ea, în sine, și prin apărare psihologică. Asta trebuie să facem la nivelul întregii societăți.
Citeşte şi: Ray Piselli, Lockheed Martin: Suntem foarte mândri de lunga tradiţie pe care o avem în România
Deja se discută, sunt țări care au agenții de apărare psihologică, în care dimensiunea cea mai importantă este cooperarea civil-militară, pe zona asta. Deci, trebuie să refacem tot discursul ăsta și toată analiza noastră sau modelele noastre, cel puțin la nivelul Ministerul Apărării, despre relația civil-militară.
Trebuie să revenim la niște lucruri care au fost consolidate în timpul Războiului Rece. Ce să vezi? Acum, trebuie să regândim într-un nou război rece problema relațiilor civili-militari. Cum să reconsolidăm încrederea dintre civili și militari, pentru că e cum sunt profesioniști, ba nu mai sunt, cum să spun... soldații din toate familiile din România".
Astfel, a explicat Degeratu, ajungem la "partea de control democratic, pentru că nu avem ce să facem și am câțiva colegi jurnaliști pe care i-am refuzat, pentru că ei voiau să fac comparația între capitolele de Apărare și Securitate din ofertele electorale și am zis: nu, lăsați, că am treabă.
Nu aduce voturi
Am altceva de făcut, pentru că sunt toate la fel și în toate programele sunt aceleaşi lucruri. Sunt penultimul capitol, după urmează, Cultură, Tineret și după aceea este încheiere și cam asta este. Deci, în continuare, de vreo 20 de ani, capitolul de Securitate și Apărare e la sfârşit".
Dar de ce este la final? "Pentru că nu aduce voturi", a spus Claudiu Degeratu, Newsweek Defense Summit 2024, detallind apoi: "Știți, ca să fiu foarte deschis, nu aducea voturi în 90 și 94. Într-adevăr, turneele electorale județene mai cuprindeau și vizite în garnizoane.
VIDEO Claudiu Degeratu: "Cel mai periculos inamic al MApN este Ministerul de Finanțe" - Foto: Newsweek România
Erau candidați care făceau din respect acest lucru. Așa spuneau: anunțau în presă vizită în garnizona cutare. Sigur, ne spuneau că e prea multă politizare. Alții spuneau că nu e prea multă politizare, pentru că, ce să vezi, din trei familii două aveau cadre militare în componență. S-a schimbat această realitate socială.
Nu mai are aceeaşi miză
E adevărat, Armata este mai puțină, nu mai are aceeași miză, nu în comparație cu, să zicem, numărul profesorilor din România. Și asta este, e o constatare sociologică. Se schimbă foarte mult, s-au schimbat și valorile sociale.
Preferăm pace, preferăm, dacă e nevoie, să avem o viză, nu să avem Schengen, să facem, să avem oportunități și să nu înfruntăm provocări și riscuri, pentru că asta se întâmplă acum: avem provocări şi riscuri".