VIDEO Iohannis, la ședința CSM: „Asaltul asupra justiţiei, oprit temporar. Răul trebuie reparat”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.12.2019 - 16:59
Iohannis, la CSM. Foto Inquam Photo/Octav Ganea

Prezent, marți, la ședința pentru alegerea unui nou președinte al CSM, Klaus Iohannis a declarant că, chiar dacă asaltul asupra justiţiei a fost oprit temporar, „răul făcut trebuie reparat cât mai curând”.

SHARE

Plenul CSM s-a întrunit, marți, pentru desemnarea unui nou președinte pentru anul 2020, mandatul Liei Savonea expirând. La eveniment participă și șeful statului, Klaus Iohannis, care prezidează ședința CSM. La începutul ședinței, președintele Iohannis a ținut un discurs în care a vorbit despre problemele din justiție.  

Principalele declarații făcute de șeful statului:

- Chiar dacă asaltul împotriva justiției a fost oprit temporar, răul făcut trebuie reparat cât mai rapid”. „În anul care a trecut atât în pecepția publică, cât și în corpul profesional, unele decizii luate de CSM au părut contradictorii, iar altele au fost puternic contestate chiar de membrii CSM. Din această perspectivă, sunt necesare mecanisme de lucru care să asigure o abordare coerentă și responsabilă inclusiv în comunicarea publică. O atmosferă tensionată aduce deservicii în primul rând sistemului judiciar”.

- Anul 2019 este anul în care cetățenii au apărat independența justiției. Deși anul a început în notă tensionată, cu un sistem judiciar aflat în defensivă, rezultatul referendumului din mai a obligat decidenții politici să-și reconsidere acțiunile. Nu am ezitat ca în tot cursul mandatului să acționez ori de câte ori s-a încercat destablizarea sistemului de justiție. Am apelat inclusiv la Comisia de la Veneția.

- Am oprit intrarea în vigoare a modificărilor nocive aduse legislației penale. Am organizat o largă dezbatere pe tema situației din justiție. Am organizat consultări cu partidele politice și am inițiat Acordul pentru continuarea parcursului european. Adresându-mă noilor generații de magistrați, am reiterat an de an încrederea în sistemul de justiție și sprijinul meu pentru întregul corp al magistraților.

- Mi-am asumat un parteneriat cu CSM, ca susținător ferm al justiției independente. Instrumentele CSM devin eficiente doar atunci când în spatele deciziilor există un larg consens și o susținere reală, nu declarativă a principiilor călăuzitoare. Fără o interiorizare a valorilor Constituției, democratizarea și dezvoltarea statului nostru nu vor fi eficiente.

- Într-un organism colegial, diferențele de opinie pot părea firești, însă societatea românească în general și sistemul judiciar în special așteaptă de la cei chemați să apere independența justiției o abordare matură, cu bună credință și lipsită de partizanat. Cred că nu surprind pe nimeni dacă spun că în anul care a trecut atât în pecepția publică, cât și în corpul profesional, unele decizii luate de CSM au părut contradictorii, iar altele au fost puternic contestate chiar de membrii CSM. Din această perspectivă, sunt necesare mecanisme de lucru care să asigure o abordare coerentă și responsabilă inclusiv în comunicarea publică. O atmosferă tensionată aduce deservicii în primul rând sistemului judiciar.

- Societatea românească a evoluat în spiritul valorilor UE. ca cetățeni europeni, românii se manifestă tot mai activ în realizarea drepturilor lor, iar justiția și CSM trebuie să țină cont de această realitate. Justiția e un serviciu public aflat în slujba cetățenilor.

- Încrederea în actul de justiție se consolidează când cei chemați să-l realizeze își desfășoară activitatea independent. Prin aplicarea principiului că nimeni nu e mai presus de lege, se construiește și se consolidează principiul că dreptatea este egală pentru toți.

- Fac un apel să susțineți în mod efectiv implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, MCV și GRECO.

- Fac o precizare, vreau să fie foarte clar ceea ce am vrut să spun: recomandările instituțiilor europene nu sunt facultative, dar nu pot fi aplicate ca atare atâta timp cât nu sunt transpuse în legislația internă. Acea etapă cu protocoale s-a încheiat de mult și voi veghea să nu mai revină niciodată și acea intrare cu bocancii a unor partide în justiție de asemenea s-a terminat și cât voi rămâne eu vă garantez că nu se va mai repeta.

- Într-o campanie electorală și într-o Românie normală, nu avem ce discuta despre justiție, justiția se înfăptuiește. În România normală, judecătorii judecă drept, justiția e independentă, își face treaba fără să fie comentată în diverse sfere politice, niciun politician nu încearcă să diriguiască justiția și niciun magistrat nu acceptă discuția cu un politician care încearcă să diriguiască justiția.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.