VIDEO Elevii au protestat contra unui ex-interlop care predă matematica. A dat cu bomba în pizzerie

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.11.2022 - 10:05

Fostul lider al lumii interlope din Turda, Ovidiu Vancea, zis „Balibacea” a ajuns profesor de matematică la Colegiul Național Mihai Viteazu din Turda.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Zeci de elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazu” Turda au protestat luni, după ce un fost interlop, Ovidiu Vancea zis „Balibacea”, a predat, ca suplinitor, ore de matematică și au cerut demisia directoarei. La protest s-au aflat elevi, profesori, dar și părinți. Protestatarii s-au adunat în fața unității de învătământ având pancarte cu mesajele: „Demisia”, „Susținem profesorii CNVM Turda” și „Vrem școală, nu circ. Demisia”, scrie monitoruldecluj.ro

Citește și: VIDEO 97% din atacurile cu rachete ale Rusiei în Ucraina au fost efectuate asupra țintelor civile

Colegiul din Turda este unul de elită. Spre exemplu, în 2020, nouă licee din Cluj au avut o rată de promovabilitate de 100% la examenul de Bacalureat din acest an, în rândul absolvenților din promoția curentă. Este vorba de opt unități de învățământ din Cluj-Napoca, cu aproximativ 600 de elevi, respectiv de Colegiul Național Mihai Viteazu din Turda, cu 117 de elevi. 

A vrut să ajute

„Având în vedere faptul că un profesor de matematică al unității se află în concediu medical, domnul Ovidiu Vancea și-a exprimat indirect, printr-un profesor al colegiului, disponibilitatea de a suplini profesorul de matematică aflat temporar în concediu medical, însă nu a fost încheiat niciun contract de muncă cu acesta pe durată determinată. Încheierea unui contract de muncă, inclusiv pentru o perioadă determinată, presupune ca solicitantul să facă dovada unui cazier judiciar, să prezinte aviz psihologic și adeverință de la un cabinet de Medicina Muncii, din care să reiasă că este apt să predea în învățământ. Aceste documente nu au fost aduse în atenția conducerii unității, spre analiză, în consecință, nu se poate vorbi de existența unor relații de muncă între conducerea Colegiului și Ovidiu Vancea”, transmite ISJ Cluj.

Și profesorii au protestat

În urmă cu o săptămână, colegii de cancelarie ai interlopului au intrat în grevă japoneză de avertisment săptămâna trecută, solicitând demisia directoarei unității de învățământ. 

Și există nemulțumiri și din partea părinților elevilor după ce au aflat recent că la catedra de Matematică a ajuns Ovidiu Vancea „Balibacea”, pe care generațiile de părinți îl cunosc drept un lider al lumii interlope turdene a vremurilor lor, condamnat la închisoare și cu probleme penale de mai multe ori.

Ovidiu Vancea, zis Balibacea, si alti 4 complici au fost retinuti în 2012 de procurorii din Cluj, pentru ca au înșelat mai multe depozite de materiale de constructii, relatează stiridecluj.ro.

Ovidiu Vancea a fost considerat unul dintre cei mai periculosi infractori din Cluj. El a fost judecat la Curtea de Apel Iasi pentru ca, in anul 2003, ar fi ordonat asasinarea unui lider al lumii interlorpe din Turda. Balibacea si-a pus oamenii sa arunce o grenada in pizzeria Pharaon de la iesire din Turda, spre Cluj Napoca.

Citește și: Trenul regal, care l-a condus pe Regele Mihai, închiriat de Grindeanu pentru petreceri cu lăutari

Balibacea a fost retinut, în 2010, de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Prejudiciul nu a fost estimat inca, dar se ridica la 700.000 de lei.

În 2012, Balibacea a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Tribunalul Cluj i-a mai condamnat pe: Cristea Adrian Ioan si Scurtu Gheorghe Anton, la 8 ani de inchisoare, Sbarcea Gheorghe, 7 ani de inchisoare, Pusa Liviu Florin, 6 ani de inchisoare, Sandru Vasile Daniel, 5 ani de inchisoare, Felecan Andrei Petru si Oprea Cozmin Aurelian, la cate 4 ani de inchisoare. Condamnari cu suspendare au primit: Mitrean Alexandru, Moldovan Ion, Cupar Mircea, cate 3 ani de inchisoare, si Lamurean Ioan, 1 an de inchisoare.

Citește și: Orfană și crescută de călugărițe, Sanda Toma a rămas văduvă la 50 de ani. „Nu aș schimba nimic”

 
 

Ulterior, Ovidiu Vancea a atacat sentința, iar în 2015 Curtea de Apel Cluj a majorat condamnarea la 10 ani de închisoare. Balibacea a motivat că va fi tată de gemeni, mama copiilor săi fiind o tânără pe care a cunoscut-o în perioada în care era în detenţie. Instanţa nu s-a lăsat înduplecată şi i-a majorat pedeapsa dată de instanţa de fond, de la 5 ani de închisoare la 10 ani de închisoare, ”pentru comiterea infracţiunii de instigare la înşelăciune care a produs consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, prin înlăturarea circumstanţelor atenuante prevăzute de articolul 74 alineat 2 Cod penal, articolul 76 alineat 1 litera a, alineat 2 Cod penal".

Sentința a putut fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar nu se știe care a fost deznodământul pentru că sentințele mai vechi nu se păstrează în arhivă.

”Balibacea” a stat în închisoare 22 de luni pentru că ar fi ordonat asasinarea unui rival

Ovidiu Vancea, zis ”Balibacea” a stat în închisoare 22 de luni pentru că ar fi ordonat asasinarea unui rival, în pizzeria Pharaon, de la intrare din Turda. 

Potrivit procurorilor DIICOT, Balibacea a vrut să-și ”elimine” un rival, folosind o grenadă de război. Atentatul a avut loc în Pizzeria Pharaon din Turda, pe 7 mai 2004, persoana vizată fiind Gheorghe Otvos, zis Gagarin. Patru persoane mascate au deschis ușa restaurantului și au aruncat o grenadă în direcția mesei la care se afla Gagarin. În urma exploziei, nouă persoane au suferit răni grave.

Procurorii DIICOT l-au arestat pe Ovidiu Vancea, alături de alți trei bărbați sub acuzația de tentativă de omor. Vancea a stat în arest timp de 22 de luni, fiind trimis în judecată și achitat la toate instanțele.

Fapta a existat, dar nu au fost probe că a fost comisă de Ovidiu Vancea și de ceilalți trei bărbați. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în 2013, achitarea definitivă a lui Vancea. Ulterior.

Ulterior, el a dat în judecată statul român și a cerut despăgubiri de un milion de lei pentru cele 22 de luni petrecute în arest. El a spus că i-a fost ”ruinată” viața socială, deoarece soția lui a divorțat de el. 

Judecătorii i-au dat suma de 90.000 de lei, ca despăgubiri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te