VIDEO Cine sunt personalitățile premiate la "Gala 10 Români de 10"

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 17.05.2022 - 21:15

Zece români remarcabili din diaspora au fost premiați la "Gala 10 Români de 10", un eveniment realizat de Repatriot și TVR, moderat de Marina Almășan și Marius Bostan.

SHARE

Cele zece personalități premiate la "Gala 10 Români de 10" sunt:

  • Dr. Daniel Dănilă profesează într-un centru de reputație mondială al cercetării și practicii oncologice, spitalul Sloan Kettering din New York și este asistent la facultatea  de medicină Weill-Cornell. Absolvent al Universității Carol Davila din București, în 1996, el și-a făcut rezidențiatul și a lucrat în cercetare la Spitalul General din Boston, statul Massachusetts.

  • Alina Balațchi-Lupașcu  este stabilită la Londra de mai bine de 15 ani și promovează necontenit cultura și tradițiile românești în patria lui Shakespeare, fiind o ambasadoare desăvârșită a portului tradițional. Implicată în proiecte de factură culturală, socială și educațională, Alina a co-fondat organizația non-profit Romanian Women in UK cu sediul în Londra, preocupându-se de păstrarea identității culturale românești în rândul românilor, în special a copiilor născuți în UK.

  • Dr. Herman Berkovits, născut la Târgu-Lăpuș, Maramureș, termina Facultatea de Medicină din Cluj în 1971. Apoi, timp de patru ani a fost apoi medic în două sate din Maramureș și unul din Suceava. În 1975 părăsea România pentru a se stabili în Israel împreună cu familia. Avea să se specializeze la spitalele Bikur Holim și Hadasa din Ierusalim, apoi, din 1981 a fost medic specialist în pediatrie la Spitalul Bikur Holim. Din 1985 conduce propria clinică de medicină pediatrică și generală în orașul Ierusalim.

  • Nicolae Rațiu, fiul marelui om politic Ion Raţiu, trăieşte la Londra, și derulează afaceri importante şi în România. Derulează actiuni de caritate in România de peste 250.000€. Din 1990 este preşedintele „Fundaţiei Raţiu“ de la Londra, fundaţie ce îi sprijină pe tinerii români să urmeze studii superioare în Marea Britanie. Din 1991, Fundaţia a acordat peste 1.000 de burse studenţilor români. Este director al companiei „Regent House Properties Ldt“, precum şi al altor firme cu portofolii majore în domeniul imobiliar din Marea Britanie, Franţa şi România.  

  • Anneli Ute Gabanyi, istoric și analist politic, s-a născut în România, la Sibiu. A studiar Filolgoa și Științele Politice la Cluj și, ulterior, la  Université d'Auvergne și the University of Southern California. Are un doctorat în Filologie la Helmut Schmidt University din Hamburg. Este specializată în istoria Revoluției Române din 1989.

  • Elena Moșuc a câștigat mai multe concursuri internaționale ( cel mai important fiind ARD Wettbewerb concursul televiziunilor germane în 1990 care i-a deschis drumul unei carierei internaționale) și i s-au decernat multe distincții și premii prestigioase. În 2005, Președintele României i-a acordat titlul de  Ofițer al Artelor, înalta recunoaștere a meritelor ei excepționale. În 2009 a obținut titlul de Doctor în muzică Summa cum laude la Universitatea de Muzică din București și a fost desemnată și Femeia Anului 2009. În 2019 a fost câștigătoarea Opera Awards „Opera Star” OSCAR DELLA LIRICA ca cea mai buna soprană.

  • Adrian Zuckerman, avocat și diplomat american originar din România  care a îndeplinit funcția de ambasador al SUA în România (decembrie 2019 – februarie 2021). Acesta vorbește fluent atât limba engleză, cât și limba română. Zuckerman este primul ambasador al SUA în România născut in România.

  • Viorica Pătrăucean, cercetător științific la Google DeepMind și organizatoare a Școlii de vară Est-Europene de Machine Learning (EEML). EEML este organizat în fiecare an într-o țară est-europeană. Prima ediție a școlii a avut loc în 2018 la Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul Român de Știință și Tehnologie și Universitatea Babeș-Bolyai, a doua ediție a avut loc în București în colaborare cu Universitatea Politehnică din București, iar a 3-a ediție a avut loc în Polonia.

  • Mihai Lehene și-a petrecut cea mai mare parte a carierei ca strateg senior și partener la Allston Trading din Chicago, unde a lucrat timp de peste 12 ani. A absolvit Academia de Studii Economice din București, apoi a obținut MS în Informatică la Universitatea Illinois din Chicago. În 2013, și-a înființat propria firmă de capital privat, cu accent pe investiții în inovația tehnologică, cercetarea în domeniul sănătății și imobiliare.   Eforturile lui Mihai din ultimii ani s-au concentrat pe crearea unei comunități românești în Chicago.  

  • Victoria Delia Darolti, originară din Inău, judeţul Sălaj, unul dintre cei mai buni designeri din broderia haute-couture din Franţa, unde trăieşte de aproape 30 de ani, câştigătoare a premiului Meilleur Ouvrier de France pentru broderie de artă, deţinătoare a titlului de Cavaler al Ordinului Național de Merit al Republicii Franceze, fondatoarea Atelierelor Darolți şi a şcolii omonime specializate în broderia haute-couture

Citește și: VIDEO Supremație americană totală pe apă: SUA - 11 portavioane, Rusia, doar unul

Poveștile de viață ale celor zece români remarcabili și momentele artistice unice, gândite și interpretate special de către artiștii noștri din afara granițelor prezenți la eveniment, au fost prezentate la TVR. 

Aproape toate personalitățile "Galei 10 români de 10" au fost premiate, în ultimii ani, și în cadrul Top 100 Români de Pretutindeni realizat de RePatriot în coaborare cu Newsweek România

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te