VIDEO Irina Stănculescu, Consulul României la Cernăuți: Sunt mulți primari etnici români în Ucraina

DE Remus Cernea | Actualizat: 07.07.2023 - 13:33

La Forumul pentru afaceri România – Ucraina – Republica Moldova care se desfășoară la Cernăuți în perioada 6-7 iulie 2023, Newsweek România a realizat un interviu cu Irina Loredana Stănculescu, Consulul României la Cernăuți.

SHARE

Forumul pentru afaceri România – Ucraina – Republica Moldova care se desfășoară la Cernăuți în aceste zile, este un eveniment foarte important în contextul conflictului declanșat de Rusia.

Newsweek: Doamnă Consul, cum vedeți acest Forum, care sunt perspectivele de dezvoltare economică și de cooperare economică între România, Ucraina și Republica Moldova?

Irina Loredana Stănculescu, Consulul României la Cernăuți: Cred că în aceste momente dificile în care ne confruntăm cu agresiunea Federației Ruse, acest Forum internațional România, Republica Moldova și Ucraina e un forum foarte binevenit pentru acest spațiu.

Citește și: Povestea voluntarului britanic care a parcurs peste 22.000 km. pentru a salva 130 de femei și copii

În primul rând este o încurajare pentru Ucraina în aceste momente grele și cred că își are locul într-un spațiu multietnic, aici unde avem cea mai mare comunitate de graniță cu România, care este comunitatea românească. 

Și Consulatul General al României de la Cernăuți a rămas un spațiu deschis neîntrerupt, cu un sprijin real pentru oamenii de afaceri, pentru mediul asociativ din Regiunea Cernăuți, pentru etnicii români și totodată pentru cetățenii ucraineni și pentru Ucraina.

Am participat la toate etapele dificile prin care a trecut această regiune. Ca arie de competență, Consulatul României la Cernăuți deservește consular regiunile Liov, Ivano-Frankovsk, Vinița precum și Cernăuți, bineînțeles. Mediul de afaceri este extraordinar, au fost foarte mulți participanți, suntem fericiți că ne-am întâlnit, am găsit soluții comune.

Consulatul General al României la Cernăuți a putut să transmită un cuvânt de salut celor prezenți chiar în Panelul economic și comercial al acestui Form și ne bucurăm să încurajăm parteneriatele de cooperare transfrontalieră în primul rând, deschiderea punctelor de trecere a frontierei care vor facilita importul și exportul și parteneriatele vor fi încurajate între țările noastre. 

Newsweek: Vă mulțumesc foarte mult și da, într-adevăr, am văzut că au fost deschise noi puncte de frontieră recent, după ce a început acest război.

Irina Loredana Stănculescu, Consulul României la Cernăuți: Da, așa este. Am participat la deschiderea punctelor de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus. Suntem foarte fericiți că am putut fluidiza traficul camioanelor goale și cel pietonal dar și al mașinilor mici.

Newsweek: Și sunteți foarte apreciată, am văzut, pentru implicarea dumneavoastră în sprijinirea comunității românești din Ucraina. Am și participat la evenimente la care dumneavoastră ați fost implicată și apreciez foarte mult faptul că aveți o colaborare foarte bună și contacte foarte strânse și cu comunitatea românească de aici.

Irina Loredana Stănculescu, Consulul României la Cernăuți: Comunitatea românească din Regiunea Cernăuți fiind o comunitate istorică, cea mai mare de graniță, după cum am spus mai devreme, cu România, a avut nevoie de foarte mult sprijin în aceste momente dificile.

Sunt etnici români care învață aici în școlile în limba română și nu numai. Sunt integrați foarte bine în spațiul ucrainean. Conviețuiesc în bună pace și înțelegere de atâția ani cu celelalte etnii pentru că știm că această regiune este multietnică. Este, de fapt, o bogăție a Bucovinei și a celei de Nord și a celei de Sud.

Și ne bucurăm împreună să încercăm să le câștigăm cât mai multe drepturi și să aducem mai aproape Uniunea Europeană pentru că valorile europene și spiritul european cred că ne duc mai aproape de democrație încercând să facem pași către aceste valori.

Sunt aproape de comunitatea românească încercând să țin aproape de primarii comunelor. După cum știm regiunea a trecut înainte de război printr-o reorganizare administrativ-teritorială.

Ei au fost organizați altfel, dar încă avem foarte mulți primari de etnie română în populațiile majorar românești, cu școli cu predare în limba română.

Cu probleme care cu siguranță se vor rezolva în Ucraina dar împreună sigur aducem aproape valorile europene așa cum se vede la acest forum deosebit în care România, Republica Moldova și Ucraina și-au dat mâna încercând să colaboreze, să coopereze și să se cunoască mult mai bine. Pentru că dezvoltarea economică sigur ne aduce o bogăție și o creștere a nivelului de trai al cetățenilor noștri. Cred că este ceea ce ne trebuie pentru o viață mai bună.

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te