„Vă doresc, noilor judecători constituționali, mult succes, vă felicit și vă doresc să faceți așa cum ați jurat. Este o muncă de mare răspundere și sunt convins că o veți duce cu succes la un bun sfârșit.
La fel, doresc mult succes judecătorilor constituționali care își continuă mandatul. Și tuturor împreună vă doresc să vegheați la respectarea Constituției și să fiți un factor de echilibru în societatea din România”, a spus Klaus Iohannis după ce noii judecători CCR au depus jurământul.
Noii judecători CCR sunt: Iulia Scântei (numită de Senat), Bogdan Licu (numit de Camera Deputaţilor) şi Mihaela Ciochină (numită de preşedintele României).
Ei sunt numiţi pe un mandat de 9 ani, care începe pe data de 11 iunie.
Citește și: Șofer rămas blocat cu duba sub un pasaj de pe autostradă în Arad: „Marfar cabrio încă nu am văzut”
Agerpres notează că, în conformitate cu Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, CCR are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii.
Articolul 7 al aceluiaşi act normativ precizează că mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.
Citește și: Când vor fi încărcate voucherele sociale. Ciucă anunță că primele carduri au fost distribuite
Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de preşedintele României poate propune o singură candidatură.
Dacă la primul tur de scrutin niciun candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, se va proceda la al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi.
Operaţiunile de alegere a preşedintelui sunt conduse de judecătorul cel mai în vârstă.