UPDATE 18.20: Petiția depusă de cei 13 parlamentari cere autorităților să verifice dacă copiii care au apărut în clipul anti-referendum au fost abuzați emoțional sau economic, dacă a existat o situație de exploatare și dacă au avut acordul părinților la filmare, au declarat surse informate pentru Newsweek România.
------
Administratorul Papaya, Robert Tiderle, a declarat, pentru Newsweek România, că, cel mai probabil, audierea vine în contextul declarațiilor deputaților ALDE Varujan Vosganian și Steluța Cătăniciu, care au condamnat clipul și au cerut autorităților statului să ia măsuri, pentru că în spot au jucat copii și pentru că are „un iz satanic”.
„Cred că instituțiile statului sunt lipsite de discernământ când vine vorba despre aberațiile coaliției de guvernare”, a mai declarat, pentru Newsweek, Robert Tiderle.
Citește și: De ce a eșuat referendumul
Administratorul Papaya Advertising a fost chemat la IGPR, la Direcția de Investigații Criminale, marți dimineață.
Clipul realizat de agenție, intitulat „Copiii referendumului”, făcea trimitere la cartea „Povestea slujitoarei”, recent ecranizată, o distopie în care femeile rămân fără drepturi și sunt obligate să facă copii pentru un regim totalitar.
Precizările IGPR : Nu este un dosar penal
Purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, a declarat, pentru Newsweek România, că petiția a fost depusă de 13 persoane la Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție (ANPDCA), care a declinat-o către IGPR, Direcția de Investigații Criminale, la Serviciul Delegări Judiciare, care se ocupă și cu drepturile copiilor. „A fost invitat la secție, pentru a da lămuriri, asta nu înseamnă că este un dosar penal, trebuie cercetat ce se sesizează în petiție, apoi se va da un răspuns petenților”, a mai precizat Georgian Drăgan.
Citește și: VIDEO Episcopul Sloboziei a pedepsit enoriașii pentru că nu au mers la referendum
După difuzarea clipului, deputații ALDE Steluța Cătăniciu și Varujan Vosganian au cerut autorităților să ia măsuri.
„Modul în care a fost realizat acest videoclip reușește să revolte și să dezvăluie gândirea bolnavă a celor care au fost în stare să folosească minori pentru transmiterea unui astfel de mesaj cu un impact atât de puternic, sugerând metode folosite de Inchiziție, care vor fi puse în practică după validarea referendumului și arată cât de jos pot ajunge cei care nu înțeleg dreptul la liberă exprimare. ALDE solicită Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție să ia atitudine față de folosirea minorilor în clipul intitulat „Copiii referendumului”, spunea Steluța Cătăniciu, vicepreședinte ALDE, într-un comunicat de presă.
Similar, și Varujan Vosganian a scris, pe contul său de Facebook, că „trebuie folosite toate mijloacele legale pentru a pedepsi pe cei care au folosit copiii în modul acesta de neadmis. Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție trebuie să declanșeze toate procedurile legale în acest sens. Ar fi interesant de știut dacă părinții au știut la ce le sunt expuși copii și dacă au fost de acord cu acest lucru. Iar dacă n-au fost, e de aflat cum acceptă ca odraslele lor să fie părtașe ale acestei înscenări cu iz satanic”.
Papaya Advertising a susținut protestele anti-guvernamentale din Piața Victoriei, iar în luna iunie, le-a dat liber angajaților săi, ca să meargă la protest. A doua zi, CEC Bank a rupt contractul cu Papaya, cu care lucra din 2007.