Cel puţin o sută de maşini erau în coloană la nodul rutier de la Alba Iulia în momentul deschiderii circulaţiei.
Tot de marţi se poate circula integral pe întreg lotul 1, unde în 3 decembrie 2020 au fost deschişi traficului primii 14,8 din cei 17 kilometri, precum şi pe circa 2 kilometri de pe lotul 3 de la joncţiunea cu lotul 2.
Citește și: Top-ul celor mai influenți români pe Instagram: Antonia, Delia și Dorian Popa, pe primele poziții
Din cauza unor alunecări de teren în zona localităţii Oiejdea, traficul va fi restricţionat în zonă, pe o distanţă de 1,5 kilometri, pe o bandă pe sens, până în primăvara anului 2022. Potrivit Ministerului Transporturilor, pe acest sector se va circula în ambele sensuri, dar pe o singură cale, în regim de drum naţional, cu limitarea vitezei la 60 km/h. Pe restul lotului 2, limitarea este la 100 de km/h.
Luni, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că lotul 2 va fi dat în circulaţie "fără festivisme, fără tăieri de panglici, fără chestiuni care nu-şi au locul, pentru că nu e loc de festivism".
Astfel, de marţi se poate circula integral pe Autostrada Sebeş-Turda, care ar fi trebuit, potrivit planurilor iniţiale, să fie finalizată în 2016.
Autostrăzii Sebeş-Turda are 70 de kilometri
Proiectul "Construcţia autostrăzii Sebeş-Turda" a presupus execuţia a 70 de kilometri de autostradă, ce vor asigura o legătură directă şi rapidă între Autostrada A1, Sibiu - Nădlac, parte din Coridorul IV Pan-European, şi Autostrada A3, numită şi Autostrada Transilvania. De la Alba Iulia se poate circula acum pe autostradă spre Sibiu, Deva şi Cluj-Napoca.
Lotul 1 al Autostrăzii Sebeş-Turda, în lungime de 17 kilometri, a fost executat de Asocierea Impresa Pizzarotti & C SPA Pomponio Construcţii SRL, lotul 2, în lungime de 24,25 kilometri, de Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor S.A.) - SC Euro Construct Trading 98 SRL, lotul 3 de Tirrrena Scavi, iar constructorul pentru lotul 4 a fost Asocierea Porr Construct SRL, Porr Bau GmbH.
Lucrările au fost finanţate prin Fondul de coeziune (85%) şi din bugetul de stat (15%).