GRAFICE Persoanele vulnerabile, de peste 60 de ani, nu se înghesuie la vaccinare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.10.2021 - 16:01

Doar 20 la sută dintre cei peste un milion de oameni care s-au vaccinat anti-COVID în ultima lună fac parte dintre persoanele vulnerabile, de peste 60 de ani, a atras atenția medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

SHARE

Datele la nivel național, pe grupe de vârstă, până în 26 octombrie, arată că ratele cele mai scăzute de vaccinare sunt la copiii de 12-15 ani (5,72 la sută vaccinați cu schema completă) și la persoanele de peste 80 de ani (doar 20,30 la sută vaccinate cu schema completă). 

Un milion de oameni vaccinați în ultima lună. 80%, sub 60 de ani 

Din 20 septembrie până în 24 octombrie, s-au vaccinat anti-COVID cu prima doză 1.059.538 de persoane. Dintre acestea, circa 80 la sută sunt persoane sub vârsta de 60 de ani, restul, 20%, sunt persoane cu vârstă de peste 60 de ani.

„Ceea ce mi-aș dori mai mult este ca, în perioada următoare, persoanele vulnerabile, persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani să se prezinte la vaccinare, pentru că datele noastre ne arată că vârsta este un factor de risc asociat cu mortalitatea. Cu cât vârsta este mai înaintată, cu atât riscul de deces în cazul îmbolnăvirii este mai crescut”, a atras atenția medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea (CNCAV). 

Citește și: 37% dintre români cred că oamenii provin din Adam și Eva. 11% nu știu să răspundă | Newsweek Romania

Copiii și vârstnicii de peste 80 de ani, rate scăzute la vaccinare

Cele mai mici rate de vaccinare se înregistrează la copii - la grupa 12-15 ani doar 5,72 la sută au făcut schema completă, iar la grupa 16-19 ani, procentul este de 23,09%. 

Citește și: Băiat de 14 ani, nevaccinat, între cei 512 pacienți de COVID decedați miercuri | Newsweek Romania

La grupa de vârstă 80+, rata de vaccinare cu schema completă este de 20,30%. La grupa de vârstă 60-69 de ani, 42% din populație s-a vaccinat cu schema completă, iar la grupa 70-79 de ani - 38,24%. 

Rate de vaccinare și mai scăzute se înregistrează la grupele de vârstă cuprinse între 20 și 49 de ani - toate sub 40 la sută. 

6 milioane de români vaccinați cu schema completă. 33% - rata de vaccinare raportată la populația totală a României 

Marți, România a depășit pragul de 6 milioane de persoane vaccinate anti-COVID cu schema completă și 6,6 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză de ser anti-COVID, în topul preferințelor fiind vaccinul Pfizer - 3,9 milioane de persoane vaccinate cu două doze - și vaccinul Johnson&Johnson - aproape 1,3 milioane de persoane vaccinate cu serul în doză unică, arată datele CNCAV. 

Citește și: Antena 3, amendată de CNA cu 20.000 de lei pentru neasigurarea informării obiective despre COVID | Newsweek Romania

Rata de acoperire vaccinală la populația adultă de peste 18 ani este aproape 41%, la populația eligibilă, de peste 12 ani - 39%, iar, raportat la populația totală a României, rata de vaccinare este de 33%. 

De vineri, de la anunțarea restricțiilor în toată țara și introducerea certificatului verde în aproape toate instituțiile, mall-uri și hoteluri, numărul zilnic al celor care se vaccinează a crescut simțitor, depășind 100.000 de vaccinați pe zi. 

Citește și: Medicamentele eficiente în lupta cu COVID, anunțate de CE. Arbidolul și Ivermectina nu sunt incluse | Newsweek Romania

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.