Cele mai multe persoane care admit că ființele umane s-au dezvoltat din specii anterioare de animale se află în Irlanda (84%), Suedia, Luxemburg, Danemarca (83% în fiecare) și Belgia (81%).
În schimb, acest lucru este acceptat de o minoritate în țări precum Slovacia (36%), Letonia (39%) și Grecia și Cipru (ambele 48%).
Letonia are o proporție semnificativ mare de respondenți (28%) care nu pot spune dacă această afirmație este adevărată sau falsă, alături de Bulgaria (27%) și Lituania (24%), comparativ cu media UE de 10%.
Români se află la mijloc în acest clasament.
Astfel, când au fost întrebați dacă e corectă afirmația că „ființele umane s-au dezvoltat din specii anterioare de animale”, 52% dintre respondenții din România au răspuns că da, potrivit Eurobarometrului special, publicat în septembrie, cu privire la „cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni față de știință și tehnologie”.
În schimb, 37% dintre români cred în creaționism, adică în faptul că omul a fost creat de Dumnezeu, iar omenirea s-a dezvoltat pornind de la Adam și Eva.
Numărul celor care cred în faptul că omenirea s-a dezvoltat pornind de la doi oameni este în creștere cu 12% față de anul 2005.
11% nu au știut să răspundă.
Citește și: STUDIU Jumătate dintre români cred că oamenii au trăit în același timp cu dinozaurii
Românii nu știu populația Terrei
Studiul european privind raportarea populației din UE la știință a mai descoperit că 40% dintre români cred că populația globului depășește 10 miliarde de oameni.
Doar 36% au știut răspunsul corect, în timp ce 24% au preferat să nu răspundă.
În prezent, pe Terra locuiesc puțin peste 7,9 miliarde de oameni.
Citește și: STUDIU 70% dintre români cred că există un leac al cancerului, ascuns de oculta mondială