Urșii atacă din nou în România. Victima, un bărbat de 47 de ani, a ajuns la spital cu multiple răni

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.08.2024 - 12:25
Urșii atacă din nou în România. Victima, un bărbat de 47 de ani, a ajuns la spital cu multiple răni - Foto: Profimedia images

Urșii atacă din nou în România. S-a întâmplat iar după tragedia cumplită din Bucegi. De această dată victima a fost un bărbat de 47 de ani care a ajuns la spital cu multiple răni după ce un urs l-a atacat cu brutalitate la stâna sa din Mureș.

SHARE

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a demarat o anchetă după ce un cioban a fost atacat de un urs, miercuri, în jurul orei 2:00, în apropierea unei stâne din localitatea Dumbrava. Incidentul a fost raportat printr-un apel de urgență la 112.

Urșii atacă din nou în România. Victima, un bărbat de 47 de ani, a ajuns la spital cu multiple răni

Poliția a stabilit că victima, un bărbat de 47 de ani din comuna Şieuţ, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost rănită la nivelul membrelor inferioare de urs în timp ce se afla la stână.

Bărbatul a fost transportat de urgență la spital pentru îngrijiri medicale. Autoritățile locale și paznicul de vânătoare au fost informate despre incident.

Șeful Serviciului Salvamont Mureș, Kovacs Robert, a declarat că echipajul Salvamont din Lunca Bradului a fost alertat între orele 2:00 și 3:00 dimineața.

Citește și: Alertă de urs la Sinaia. La Bușteni, se plimbă pe o stradă

Echipele de intervenție au ajuns rapid la fața locului, au acordat primul ajutor ciobanului și l-au transportat la spital.

Citește și: Un urs, semnalat în comuna Cetatea de Baltă-Alba; locuitorii au fost avertizaţi cu mesaje Ro-Alert

Coordonatorul UPU SMURD Târgu Mureș, dr. Cristian Boeriu, a precizat că victima a ajuns la Serviciul de Urgență la ora 4:37 cu leziuni care au necesitat intervenție chirurgicală. Operația a fost realizată de o echipă de la Chirurgie Plastică a SCJU Târgu Mureș.

Citește și: Mișcarea fatală făcută Diana care a activat instinctul de prădător feroce al ursului pe Jepii Mici

Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili împrejurările exacte ale incidentului, în cadrul unui dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Ce să nu faci niciodată dacă te întâlnești cu un urs în pădure  

Niciodată nu trebuie să fugi dacă vezi un urs în apropiere pentru că acel moment activează instinctul de prădător al animalului. Păstrați-vă pe cât posibil calmul.

Citește și: România poate ține sub control 4.000 urși, dar populația a ajuns la 8.000. 3 instituții vinovate

De asemenea, niciodată nu trebuie să stai cu spatele la el, pentru că animalul te va percepe ca o pradă vulnerabilă, ușor de atacat. Nu privi niciodată animalul direct în ochi. O va percepe ca pe o amenințare.

Atunci când dai nas în nas cu ursul trebuie să te îndepărtezi de el în mergând cu spatele. Nu te cățăra în copaci. Urșii se pot urca în viteză după tine până în vârful unui copac.

Folosește un fluier sau cel mai eficient ar fi să ai la tine un spray împotriva urșilor. 

Nu vă luați alimente sau mâncăruri gătite în rucsac. Rețineți că ursul poate simți o conservă de pește de exemplu, chiar dacă aceasta nu a fost desfăcută!

NU HRĂNIȚI NICIODATĂ urșii din pădure sau care stau pe marginea drumului. Acest lucru schimba comportamentul animalelor sălbatice și îi fac să se apropie tot mai mult de oameni. 

Dacă ai un ghiozdan în spate aruncă-l în partea opusă față de locul în care te vei îndrepta. 

Totodată, evitați să vă dați cu parfum când mergeți într-o drumeție pe munte. Mirosurile aromate ale parfumurilor le trezesc curiozitatea animalelor sălbatice.

Mergeți în drumeție într-un grup mai mare și semnalizați-vă prezenta vorbind continuu. Evitați să mergeți singuri sau în grupuri de câte două persoane.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te