Universitatea din Iași a primit cadou un han de 2 milioane de lei în Suceava: Teren de 10.000 m2

DE Alin Crișan | Actualizat: 27.01.2023 - 18:43
Suceava - Foto: ZDI
Suceava - Foto: ZDI

Guvernul României şi Filiala Iaşi a Academiei Române fac un cadou Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi: un teren de aproape 10.000 de metri pătraţi cu clădirile aferente trec din proprietatea Academiei în cea a universităţii.

SHARE

Hotărârea de Guvern prin care se face acest transfer precizează şi o evaluare de inventar a bunurilor, care este mult sub-estimată, de obicei, faţă de valoarea de piaţă. Astfel, UAIC primeşte cadou bunuri de aproape 2 milioane de lei.

Este vorba de fostul Han „Brădeţ”, din comuna Gălăneşti, judeţul Suceava, care a fost preluat de Academia Română în 1996 şi transformat între timp într-un centru de cercetare. Prin Hotărârea de Guvern consultată de publicaţia noastră, UAIC îşi ia angajamentul să preia complexul „în vederea realizării de activităţi didactice, de cercetare, de creaţie, cultural artistice, precum şi pentru cazarea participanţilor”.

Teren de 10.000 metri pătraţi, clădire de 1.000 mp

În mod concret este vorba despre un teren de 9.676 de metri pătraţi, o clădire cu parter şi două niveluri, cu suprafaţa la sol de 622 de metri pătraţi şi cea desfăşurată de 1.034 de metri pătraţi. Conform actelor, clădirea a fost dată în folosinţă în 1989, dar nu a beneficiat până acum niciodată de vreo acţiune majoră de renovare şi reabilitare.

Mai există o clădire cu o suprafaţă de aproape 100 de metri pătraţi care deserveşte ca zonă administrativă pentru centrala termică şi cinci beciuri, fiecare cu suprafaţa de 69 de metri pătraţi. Terenul are o valoare de inventar de aproape 350.000 de lei, în timp ce proprietăţile de 1.834.000 de lei.

„În prezent, din cauza stării de uzură şi funcţionalitate, a lipsei utilităţilor necesare pentru păstrarea funcţiunilor atribuite (activităţi ştiinţifice - conferinţe, seminarii etc. şi activităţi socio-recreative), imobilul nu mai poate fi utilizat în mod corespunzător şi conform destinaţiei prevăzută în art. 1 din Hotărârea de Guvern nr. 292/1996. De asemenea, asigurarea fondurilor necesare de către Filiala Iaşi a Academiei Române pentru funcţionarea imobilului din localitatea Gălăneşti, judeţul Suceava, nu este suficientă pentru atingerea scopului şi destinaţiei acestuia. În momentul de faţă, imobilul nu se mai circumscrie cadrului organizaţional al instituţiei, respectiv activităţilor de cercetare, de formare culturală, întrucât Filiala Iaşi a Academiei Române nu dispune de personal de cercetare în teritoriu, sediul filialei fiind în municipiul Iaşi, iar imobilul în cauză este situat în judeţul Suceava”, se precizează în nota de fundamentare.

La imobil: conferinţe, ateliere de creaţie, dar şi cazare

Academia Română explică, în nota de fundamentare, că în momentul de faţă efectuează doar lucrări de întreţinere ale clădirii respective, fiindcă nu are fondurile necesare să facă lucrările de reabilitare de care ar avea nevoie.

După momentul preluării, din 1996, Hanul „Brădeţ” a primit titlul de Casa de creaţie „Brădeţ”. A fost nevoie de patru ani pentru ca solicitarea Academiei de a primi imobilul, făcută în 1992, să fie aprobată de statul român şi să se facă transferul de la Consiliul Judeţean Suceava.

„De la data preluării în administrare de către Filiala Iaşi a Academiei Române, imobilul a fost folosit conform destinaţiei prevăzută în art. 1 din Hotărârea de Guvern nr. 292/1996, respectiv a fost utilizat pentru desfăşurarea de activităţi ştiinţifice şi de creaţie – conferinţe, ateliere de creaţie, inclusiv activităţi recreative şi de cazare a participanţilor la aceste activităţi. Deoarece pentru a putea fi utilizat în mod adecvat se impuneau a fi efectuate investiţii considerabile, imobilul necesitând lucrări ample de renovare, din lipsa resurselor financiare, acesta nu a putut fi modernizat şi nu mai poate servi scopului pentru care a fost dat în administrare Filialei Iaşi a Academiei Române”, se mai explică în documentul citat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te