Ungaria va renunța la vaccinurile anti-Covid „estice” din Rusia și China

DE Daniel Toșa | 24.11.2021 - 14:01
Ungaria va renunța la vaccinurile anti-Covid „estice” din Rusia și China/FOTO: Unsplash

Ungaria nu va mai comanda vaccinuri anti-Covid din Rusia și China dar nu va participa nici la schema comună de achiziții a Uniunii Europene, relatează Euractiv.

SHARE

„Decizia guvernului de a nu participa în a doua rundă de achiziții de vaccinuri a UE s-a dovedit înțeleaptă și responsabilă”, a declarat Gergely Gulyás, șeful cancelariei prim-ministrului Viktor Orbán, în timpul unei audieri anuale din parlamentul de la Budapesta.

Gulyás, care a criticat în primăvară schema comună a UE ca fiind „inflexibilă”, a precizat că Ungaria are în stoc 10 milioane de doze de vaccinuri anti-Covid pentru administrarea dozei „booster”, adăugând că noi doze pot fi obținute cu ușurință întrucât în blocul comunitar există un surplus.

Declarațiile sale vin după ce ministrul de externe Peter Szijjártó a anunțat luni că Ungaria nu intenționează să achiziționeze vaccinuri anti-Covid rusești și chinezești ca parte a următoarei sale comenzi de 5 milioane de doze.

Citește și: Revin voucherele de vacanță pentru bugetari. 1.450 lei pentru fiecare angajat

„În prezent nu purtăm discuții nici cu Sputnik nici cu Sinopharm cu privire la noi livrări în Ungaria. Următoarea livrare de vaccinuri cu siguranță nu va include vaccinuri din Est”, a precizat acesta, adăugând însă că ambii producători și-au onorat obligațiile de livrare.

Potrivit televiziunii maghiare ATV, 80% din cele 10 milioane de vaccinuri aflate la dispoziția autorităților ungare sunt ale unor producători din Vest.

Szijjártó a mai precizat că negocierile actuale cu Fondul suveran de investiții al Rusiei, producătorul Sputnik V, și Sinopharm sunt limitate la posibilitatea producerii de vaccinuri sub licența acestor două companii într-o viitoare fabrică de vaccinuri din Ungaria.

Citește și: EXCLUSIV Ce crede Câciu că-l recomandă: Am 600 de articole pe zona fiscal-bugetară și macroeconomie

Szijjártó anunțase cu acceași ocazie că Ungaria va construi o fabrică de vaccinuri în valoare de 21,5 milioane de euro în localitatea Monor din centrul țării, potrivit Hotnews.

„Însă nu există nicio negociere privind livrări, nu vor exista deloc vaccinuri estice în următoarea comandă”, a subliniat acesta.

La sfârșitul lunii februarie Ungaria a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a început administrarea vaccinului dezvoltat de compania chineză Sinopharm, decizie care a declanșat o dispută aprinsă cu Bruxelles-ul la momentul respectiv.

Autoritățile de la Budapesta au raportat miercuri un număr record de 12.637 de noi infecții cu coronavirusul. Ungaria a înregistrat un total de 33.519 de decese cauzate de COVID-19 de la izbucnirea pandemiei.

Maghiarii au început să formeze cozi încă de luni în fața centrelor de vaccinare din Budapesta în contextul noului val pandemic care a cuprins numeroase țări europene.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.