Ungaria va primi tehnologie pentru a produce vaccinul rusesc Sputnik V

DE Daniel Toșa | 14.10.2021 - 13:56
Ungaria va primi tehnologie pentru a produce vaccinul rusesc Sputnik V/FOTO: Facebook/Péter Szijjártó

Ungaria va primi tehnologie anul acesta pentru a produce vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V la o fabrică de pe teritoriul său, aflată în prezent în construcţie, a declarat joi la Moscova ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó.

SHARE

Acesta ar fi primul pas concret către realizarea vaccinului în Uniunea Europeană, chiar dacă Sputnik V nu este încă aprobat în blocul comunitar. Vaccinul Sputnik V, utilizat pe scară largă în Rusia şi aprobat pentru utilizare în peste 70 de ţări, este încă examinat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

„Există o cerere imensă pentru vaccinul rusesc în lume, aşa că Ungaria are un interes economic de a participa la producţie", a precizat Péter Szijjártó, adăugând că ţara sa şi Rusia au semnat un „acord politic" cu privire la producerea vaccinului Sputnik V în Ungaria.

Citește și: O polițistă sub acoperire l-a vrăjit pe traficantul Mizdron care vindea cocaină în cluburi de lux

Ungaria a utilizat pe scară largă vaccinul chinezesc Sinopharm, dar şi Sputnik V, în timpul campaniei sale de vaccinare în masă - alături de seruri anti-COVID-19 produse în Occident - deşi niciunul dintre aceste două vaccinuri nu a primit aprobare pentru utilizarea de urgenţă din partea blocului comunitar.

În lipsa aprobării din partea EMA, este mai dificil pentru cetăţenii ruşi - dar şi pentru sutele de mii de unguri vaccinaţi cu Sputnik V - să călătorească în ţările UE.

Citește și: Interlopul Bera, culcat de bodyguarzi la cârciuma lui Castellano. Chemat în ajutor, Caran s-a uitat

OMS a declarat miercuri că procesul de aprobare de utilizare de urgenţă pentru vaccinul rusesc Sputnik V a fost suspendat din cauza unor date lipsă şi a unor proceduri legale, însă organizaţia speră că aceste probleme vor fi „rezolvate destul de curând".

Pe moment nu este clar când va primi Sputnik V aprobarea de utilizare din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.