Un pădurar a primit șpagă cafea ness ca să „închidă ochii” la furtul de lemne. Decizia justiției

DE Alin Crișan | Actualizat: 02.01.2024 - 19:39
Un pădurar a primit șpagă cafea ness ca să „închidă ochii” la furtul de lemne. Decizia justiției - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Un pădurar a primit șpagă cafea ness ca să „închidă ochii” la furtul de lemne. Un judecător a eliminat, însă, filmările realizate de către denunțător cu camera ascunsă.

SHARE

Tribunalul Alba a admis rechizitoriul procurorilor într-un dosar în care un pădurar este acuzat de luare de mită în formă continuată. Un judecător a eliminat, însă, filmările realizate de către denunțător cu camera ascunsă.

Un pădurar a primit șpagă cafea ness ca să „închidă ochii” la furtul de lemne. Decizia justiției

Pădurarul „închidea ochii” la furturile de lemn din pădure. La o percheziție domiciliară, în locuința pădurarului a fost găsită suma de 4.400 de euro. Constantin C.,  pădurar din cadrul Ocolului Silvic Sebeş, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, potrivit albapress.ro.

„În fapt, s-a reţinut că, în luna iulie 2022, inculpatul, în calitate de pădurar, a încheiat o înţelegere cu denunțătorul care a sesizat fapta la data de 06.06.2023, în baza căreia inculpatul, contrar atribuţiilor de serviciu, a fost de acord să primească sume de bani periodic, pentru a permite denunţătorului, singur sau însoţit de persoane alese de el, să sustragă lemne din pădurea administrată de inculpat, situată lângă localitatea Petreşti-Sebeş. 

Citește și: Probleme în Marea Neagră! Turcia blochează accesul a două nave britanice destinate Ucrainei. Motivul

În perioada aprilie-mai 2023, inculpatul a primit mită de la denunţător 300 lire sterline, 200 euro şi 8 borcane de cafea solubilă ness, pentru a permite acestuia să sustragă lemne din pădurea păzită de inculpat.

În urma percheziţiei domiciliare efectuate în cauză, de la locuinţa inculpatului a fost ridicată suma de 4.400 euro, cu privire la care procurorul a propus confiscarea extinsă, întrucât probele administrate au conturat o suspiciune rezonabilă că banii provin din activitatea infracţională a inculpatului”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

Înregistrări cu camera ascunsă
În faza de verificare a legalității administrării probelor, pădurarul a scăpat de o probă foarte importantă a anchetatorilor. Este vorba despre două procese verbale încheiate de procuror în 19 și 20 iunie 2023, care redau interceptări și filmări obținute prin intermediul unui sistem montat pe corpul denunțătorului.

Bărbatul s-a dus și s-a întâlnit de două ori cu pădurarul timp în care avea aparatura montată pe el. Acesta a avut mai multe discuții despre banii pe care trebuia să îi dea acestuia pentru a putea tăia fără probleme din pădure.

Prin avocat, pădurarul a cerut ca înregistrările făcute cu camera ascunsă să fie eliminate de la dosar, deoarece sunt obținute ilegal. A invocat faptul că procurorul nu a primit mandat de la judecătorul de drepturi și libertăți pentru montarea tehnicii de interceptare pe corpul denunțătorului.

„Procedura de înregistrare audio/video a inculpatului, prin intermediul tehnicii montate pe corpul colaboratorului este nelegală, întrucât nu a existat încheiere/mandat de supraveghere expres emis în acest sens din partea judecătorului de drepturi și libertăți”, a susținut avocatul pădurarului.

Magistratul a admis excepția formulată și a dispus îndepărtarea celor două procese- verbale de la dosar.

Citește și: Pericol global de scumpire a bunurilor. Maersk îşi stopează transporturile pe Marea Roşie

Parchetul și-a asumat situația și a susținut că își menține dispoziția de trimitere în judecată.

În 18 decembrie 2023, judecătorul de la Tribunalul Alba a constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul emis de Parchet, cu excepția referirilor la mijloacele de probă excluse anterior.

Încheierea poate fi contestată la Curtea de Apel.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te