Un comitet consultativ din Israel recomandă vaccinarea tuturor adulților cu doza a patra anti-Covid

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.01.2022 - 16:45
Un comitet consultativ din Israel recomandă vaccinarea tuturor adulților cu doza a patra anti-Covid/FOTO: Pixabay

Un comitet de experţi care consiliază Guvernul din Israel a recomandat marţi extinderea eligibilităţii privind vaccinarea cu cea de-a patra doză a unor seruri anti-COVID-19 pentru a cuprinde în această schemă de imunizare toate persoanele cu vârste de peste 18 ani, conform DPA.

SHARE

Recomandarea de administrare a celei de-a patra doze a unor vaccinuri anti-COVID-19 se aplică tuturor rezidenţilor adulţi dacă au trecut cel puţin cinci luni de la primirea celei de-a treia doze sau de la vindecarea lor după ce s-au infectat cu noul coronavirus.

„Decizia a fost luată prin prisma rezultatelor pozitive, care arată o protecţie de 3-5 ori mai mare împotriva formelor severe de COVID-19 după vaccinarea cu a patra doză", au anunţat membrii acelui comitet de experţi într-un comunicat.

Experţii israelieni au mai spus că protecţia împotriva riscului de infectare este de două ori mai mare în rândul persoanelor vaccinate cu a patra doză în raport cu cele vaccinate cu trei doze.

Citește și: Asociaţii ale magistraţilor: Noul proiect de desființare a SIIJ, un compromis inadecvat

Această recomandare va trebui să fie însă aprobată şi de Nachman Ash, directorul general al Ministerului Sănătăţii, înainte ca Israelul să extindă campania naţională de vaccinare cu a doua doză de supra-rapel („booster").

Israelul a început deja să administreze cea de-a patra doză de vaccinuri anti-COVID-19 persoanelor de peste 60 de ani şi celor care fac parte din grupurile de mare risc - precum persoanele cu sisteme imunitare slăbite şi angajaţii din sectorul medical -, după apariţia variantei Omicron a noului coronavirus. Până acum, peste 600.000 de rezidenţi israelieni au primit a patra doză. Şi alte ţări au ales să administreze al doilea „booster”.

În Israel nu există însă un consens larg în privinţa nevoii de administrare a celei de-a patra doze.

Citește și: Rusia închide „robinetul”. SUA, negocieri cu Qatarul pentru livrare GNL în Europa

Luni, înaintea deciziei anunţate de comitetul consultativ al Guvernului israelian, ministrul Sănătăţii din această ţară a declarat că nu crede că Israelul va oferi cea de-a patra doză de vaccin tuturor rezidenţilor.

„Noi am făcut acest pas, l-am analizat foarte serios, nu a fost o decizie uşoară, dar a fost bine că am procedat aşa", a declarat ministrul Nitzan Horowitz, vorbind despre administrarea celei de-a patra doze unor categorii de populaţie.

„Însă în ceea ce priveşte întreaga populaţie, nu cred că vom ajunge până acolo", a adăugat el, luni, pentru postul public de radio din Israel.

Săptămâna trecută, coordonatoarea unui studiu despre eficacitatea celei de-a patra doze şi-a exprimat scepticismul faţă de beneficiile aduse de o astfel de iniţiativă.

Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de boli infecţioase din cadrul Sheba Medical Center din Tel Aviv, a spus că rezultatele preliminare ale studiului său au arătat că a patra doză de vaccin anti-COVID-19 nu furnizează o protecţie suplimentară care să fie considerabil mai mare în raport cu a treia doză. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te