Recomandarea de administrare a celei de-a patra doze a unor vaccinuri anti-COVID-19 se aplică tuturor rezidenţilor adulţi dacă au trecut cel puţin cinci luni de la primirea celei de-a treia doze sau de la vindecarea lor după ce s-au infectat cu noul coronavirus.
„Decizia a fost luată prin prisma rezultatelor pozitive, care arată o protecţie de 3-5 ori mai mare împotriva formelor severe de COVID-19 după vaccinarea cu a patra doză", au anunţat membrii acelui comitet de experţi într-un comunicat.
Experţii israelieni au mai spus că protecţia împotriva riscului de infectare este de două ori mai mare în rândul persoanelor vaccinate cu a patra doză în raport cu cele vaccinate cu trei doze.
Citește și: Asociaţii ale magistraţilor: Noul proiect de desființare a SIIJ, un compromis inadecvat
Această recomandare va trebui să fie însă aprobată şi de Nachman Ash, directorul general al Ministerului Sănătăţii, înainte ca Israelul să extindă campania naţională de vaccinare cu a doua doză de supra-rapel („booster").
Israelul a început deja să administreze cea de-a patra doză de vaccinuri anti-COVID-19 persoanelor de peste 60 de ani şi celor care fac parte din grupurile de mare risc - precum persoanele cu sisteme imunitare slăbite şi angajaţii din sectorul medical -, după apariţia variantei Omicron a noului coronavirus. Până acum, peste 600.000 de rezidenţi israelieni au primit a patra doză. Şi alte ţări au ales să administreze al doilea „booster”.
În Israel nu există însă un consens larg în privinţa nevoii de administrare a celei de-a patra doze.
Citește și: Rusia închide „robinetul”. SUA, negocieri cu Qatarul pentru livrare GNL în Europa
Luni, înaintea deciziei anunţate de comitetul consultativ al Guvernului israelian, ministrul Sănătăţii din această ţară a declarat că nu crede că Israelul va oferi cea de-a patra doză de vaccin tuturor rezidenţilor.
„Noi am făcut acest pas, l-am analizat foarte serios, nu a fost o decizie uşoară, dar a fost bine că am procedat aşa", a declarat ministrul Nitzan Horowitz, vorbind despre administrarea celei de-a patra doze unor categorii de populaţie.
„Însă în ceea ce priveşte întreaga populaţie, nu cred că vom ajunge până acolo", a adăugat el, luni, pentru postul public de radio din Israel.
Săptămâna trecută, coordonatoarea unui studiu despre eficacitatea celei de-a patra doze şi-a exprimat scepticismul faţă de beneficiile aduse de o astfel de iniţiativă.
Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de boli infecţioase din cadrul Sheba Medical Center din Tel Aviv, a spus că rezultatele preliminare ale studiului său au arătat că a patra doză de vaccin anti-COVID-19 nu furnizează o protecţie suplimentară care să fie considerabil mai mare în raport cu a treia doză.