Un bărbat ar putea deveni primar în timp ce așteaptă să fie judecat de Curtea Penală. Unde? Ce spun autoritățile despre situație și unde se întâmplă asta?
Un bărbat ar putea deveni primar în timp ce așteaptă să fie judecat de Curtea Penală. Unde?
În orașul Davao din sudul Filipinelor, campania electorală pentru funcția de primar este în plină desfășurare. Însă unul dintre principalii candidați lipsește cu desăvârșire.
În schimb, el se află în custodia Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga, Țările de Jos.
Fostul președinte filipinez Rodrigo Duterte așteaptă să fie judecat la Haga pentru crime împotriva umanității, din cauza unui război brutal împotriva traficanților de droguri, care a ucis probabil mii de oameni, inclusiv mulți nevinovați, fără a beneficia de niciun fel de proces echitabil, notează CNN.
Și totuși, nimic din toate acestea nu afectează eligibilitatea bărbatului în vârstă de 80 de ani pentru funcția de primar al orașului Davao - o funcție pe care a deținut-o, intermitent, timp de două decenii.
În conformitate cu legislația electorală filipineză, doar o condamnare penală într-un tribunal local poate exclude un candidat de pe buletinul de vot.
Duterte ar putea foarte bine să câștige alegerile de luni, datorită popularității sale durabile în regiune, unde mulți îi atribuie mâna de fier de două decenii pentru înăsprirea legii și a ordinii, înainte de a-și duce politica brutală de toleranță zero în toată țara, în calitate de președinte, din 2016 până în 2022.
"Am crescut aici toată viața mea și când eram mai tânăr era foarte periculos, crime și lupte peste tot", a declarat Ian Baldoza, 46 de ani, originar din Davao, care rămâne un susținător loial al lui Duterte.
"Dar pe măsură ce am crescut, am început să înțeleg că cei care au fost uciși erau dependenți de droguri, traficanți și scandalagii", mai spune el.
El îl laudă pe Duterte pentru îmbunătățirea siguranței publice, construirea infrastructurii și consolidarea aplicării legii în orașul cu 1,8 milioane de locuitori: "Nu vezi niciodată oameni scuipând pe stradă sau lăsând gunoiul în urmă, spre deosebire de alte orașe".
Mulți alegători din Davao au aceeași părere, a declarat Cleve Arguelles, politolog și director al firmei de sondaje WR Numero.
"Arestarea sa de către ICC nu le zdruncină cu adevărat convingerea despre cine este Duterte, ci mai degrabă, în mod paradoxal, nu face decât să consolideze ceea ce Duterte reprezintă", a spus el.
Baldoza, alegătorul lui Duterte, a declarat că a fost martorul unor vecini uciși de asasini în timpul războiului împotriva drogurilor al lui Duterte, însă profilul său de Facebook este plin de postări pro-Duterte.
"Nu căutăm un sfânt, căutăm un lider cu voință politică, iar familia Duterte are acest lucru, în special patriarhul", a spus el.
Deși acesta nu a comentat public cursa electorală, fiica lui Duterte, Sara, vicepreședintele filipinez, le-a mulțumit susținătorilor în numele tatălui său în cadrul unui miting organizat joi.
"Președintele Rodrigo Duterte vă mulțumește tuturor pentru dragostea voastră, pentru sprijinul vostru continuu și pentru rugăciunile voastre pentru ca el să fie adus într-o zi înapoi în țara noastră", a spus ea mulțimii din capitala Manila, sub o ploaie puternică.
Mii de posturi locale sunt puse în joc la alegerile intermediare din arhipelagul cu o populație de aproximativ 120 de milioane de locuitori, de la consilieri districtuali și primari până la legislatori.
Trei generații ale clanului Duterte se luptă în alegeri
Fiul lui Duterte, Sebastian, actualul primar din Davao, va fi contracandidatul tatălui său, în timp ce celălalt fiu al acestuia, Paolo, candidează pentru realegerea în Congresul național. Doi dintre fiii lui Paolo candidează pentru locuri în consiliile locale.
În timp ce popularitatea sa pare că rezistă, Duterte nu este nemuritor din punct de vedere politic.
Vârsta sa înaintată și sănătatea sa fragilă ridică, de asemenea, semne de întrebare cu privire la succesiunea dinastiei, care nu a mai fost la fel de solidă ca odinioară, a declarat Ramon Beleno, analist politic și fost profesor la Universitatea Ateneo de Davao.
"Oamenii din Davao au această perspectivă, că o dinastie politică este în regulă, dacă funcționează", a spus Beleno.
"Dar funcționează doar atâta timp cât patriarhul, persoana care a stabilit dinastia politică, este încă puternic".
În absența bătrânului Duterte din țară, taberele opoziției reapar în Davao, potrivit lui Beleno.
Printre aceștia se numără descendenții răposatului Prospero Nograles, fostul președinte al Camerei Reprezentanților naționale, reaprinzând o rivalitate de familie veche de zeci de ani, care caracterizează politica de clan a națiunii.
Karlo Nograles candidează împotriva lui Rodrigo Duterte pentru primărie, în timp ce sora sa, Margarita, avocat și persoană cu influență TikTok în creștere, îl provoacă pe Paolo.
Dinastie politică afectată de scandaluri
Și numele familiei Duterte începe să prezinte fisuri.
Vicepreședintele Sara Duterte se află într-o dispută de lungă durată cu președintele Ferdinand Marcos Jr. și se confruntă cu cereri de punere sub acuzare a sa pentru presupusă corupție, ceea ce ea neagă.
"În ultimele luni, numele meu și numele familiei mele au fost târâte prin noroi", a spus ea la mitingul recent.
"Am spus acest lucru în repetate rânduri înainte și o voi spune din nou acum - nu eu sunt problema acestei țări. Cei din Duterte nu sunt problema Filipinelor", a spus ea, într-o remarcă la adresa actualei administrații Marcos, aliații familiei deveniți dușmani.
Marcos Jr. provine poate din cea mai faimoasă familie politică din țară - este fiul regretatului dictator filipinez Ferdinand E. Marcos.
Paolo Duterte și gărzile sale de corp au fost implicați recent într-o încăierare într-un club de noapte, determinând un om de afaceri să depună o plângere împotriva sa. El a afirmat într-o declarație video că filmulețul cu încăierarea care circulă pe rețelele de socializare a fost "filmat cu foarte mult timp în urmă".
În cazul în care Duterte câștigă alegerile pentru funcția de primar, acesta poate fi învestit în funcție prin procură sau în absență - eventual printr-un apel Zoom, dacă CPI permite acest lucru, potrivit politologului și institutului de sondaje Arguelles.
Sarcinile sale de zi cu zi ar fi delegate viceprimarului.
Dar dacă Rodrigo Duterte nu va putea depune jurământul în mod virtual, al doilea clasat - care ar urma să fie Karlo Nograles - ar urca în funcție.
Duterte a condus Filipine timp de șase ani tulburi, în timpul cărora represiunea sa brutală împotriva drogurilor - cu care s-a lăudat în mod deschis - a ucis mulți tineri din orașe sărace, aceștia fiind împușcați de poliție și de oameni înarmați fără scrupule.
Potrivit datelor poliției, 6 000 de persoane au fost ucise, însă grupurile de apărare a drepturilor susțin că numărul morților ar putea ajunge la 30 000.
Abordarea dură a lui Duterte în ceea ce privește drogurile a stârnit critici puternice din partea parlamentarilor opoziției, care au lansat o anchetă asupra crimelor. La rândul său, Duterte și-a întemnițat cel mai înverșunat opozant și a acuzat unele instituții de presă și activiști pentru drepturile omului de trădare și conspirație.
CPI a stabilit următoarea audiere a lui Duterte pentru 23 septembrie.