Avocatul Silviu Munteanu, cadru didactic la Facultatea de Drept de la Universitatea București, cu o experiență de peste 11 ani, care reprezintă clienții în spețe imobiliare în Brașov, București, Iași etc., inclusiv în dosare mari, precum Nordis, spune că există un „tipar” al țepelor imobiliare și că oamenii se pot dacă sunt atenți.
Un avocat din Dosarul Nordis explică „tiparul” țepelor imobiliare. Cum te poți proteja
Silviu Munteanu afirmă că primul indicator care ar trebui să ridice semne de întrebare pentru potențialii cumpărători este prețul. Dacă vrei să îți cumperi un apartament într-o zonă în Iași și știi că prețurile sunt la un anumit nivel, e aproape imposibil ca un dezvoltator să aibă prețuri cu 400 – 500 de euro mai mici pe metrul pătrat. Chiar și cu promisiunea de a plăti totul în avans.
„Dacă există niște oferte inițiale foarte bune și extrem de avantajoase, pe care potențialii cumpărători le văd ca fiind o oportunitatea economică, sunt șanse mari ca în realitate să sfârșească prin a-și lua țeapă. Sunt seduși să investească în astfel de proiecte prin acordarea de reduceri dacă plătesc în avans un preț cât mai mare. În majoritatea spețelor noastre, tiparul este similar: avem oameni care au plătit 70-90 la sută din prețul de vânzare agreat conform antecontractului chiar la momentul semnării”, a precizat Silviu Munteanu.