LIVE VIDEO Ultima zi a vizitei Papei Francisc în România: Cei șapte episcopi vor fi beatificați

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.06.2019 - 09:45
Papa Francisc, în timpul slujbei de la Șumuleu. Octav Ganea - Inquam Photos

În ultima zi a vizitei sale în România, Papa Francisc îi va beatifica pe cei șapte episcopi greco-catolici care și-au dat viața pentru credința lor, în perioada comunistă. Ceremonia de beatificare va fi ținută pe Câmpia Libertății, la Blaj.

SHARE

Cei șapte episcopi martiri, reprezentanţi ai Bisericii Române Unite, sunt: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Citește și: FOTO. Câmpia Libertății plină, înainte de ceremonia de beatificare a episcopilor greco-catolici 

Papa Francisc a plecat duminică dimineaţă de la Nunţiatura Apostolică din Capitală, către Aeroportul "Henri Coandă", fiind aclamat de câteva zeci de persoane, pe care le-a salutat. Suveranul Pontf i-a salutat şi le-a zâmbit celor care îl aclamau la ieşirea coloanei oficiale de la nunţiatură, potrivit News.ro. 

Papa va pleca spre Sibiu, de unde va merge cu o maşină la Blaj. Ceremonia de beatificare va avea loc începând cu ora 11.00. 

La ceremonia de la Blaj sunt aşteptaţi peste 50.000 de pelerini. Vor participa şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă.

Imediat după ceremonialul religios, Papa Francisc va putea fi salutat, după ora 13:00, în Piaţa 1848. Apoi, Papa va avea o întâlnire cu comunitatea romă din Blaj. 

În jurul orei 17.00, Suveranul Pontif își va încheia vizita în România. Avionul Sanctității Sale va decola de pe aeroportul din Sibiu. 

Tron din lemn de la închisorile Gherla și Sighet

Potirul şi Evanghelia unuia dintre episcopii martiri, PSS Valeriu Traian Frenţiu, din 1938, vor fi folosite la celebrarea euharistică oficiată de Papa Francisc.

Pentru Liturghia de Beatificare a fost construit un tron arhieresc din lemn care provine de la închisorile Sighet și Gherla, unde au suferit și s-au stins mai mulți episcopi greco-catolici. Scaunul a fost realizat de Andu Mărginean, originar din Sibiu, absolvent al Universităţii de Artă Bucureşti.

Expoziție cu obiecte ale episcopilor martiri, la Blaj. 


Cei șapte episcopi greco-catolici care vor fi beatificați. Sursa: Vatican News 

Citește cum se va desfășura ceremonia de beatificare și semnificația sa: Cei 7 martiri greco-catolici din România: „Hristos a fost prezent în suferința acestor suflete“ 

Cauza beatificării a fost deschisă în 1994. Procesul canonic eparhial de recunoaştere a martiriului episcopilor greco-catolici morţi pentru credinţă în timpul prigoanei comuniste a început oficial pe 16 ianuarie 1999 la Blaj şi a durat până la 10 martie 2009. Etapa a constat din culegerea de informaţii cât mai complete (mărturii verbale şi documente culese din arhive) privitor la viaţa, activitatea şi martirajul celor şapte episcopi greco-catolici morţi în timpul prigoanei comuniste.

Apoi, documentele au fost transferate la Congregaţia Cauzelor Sfinţilor pentru a fi studiate şi sintetizate în vederea evaluării lor. 

A urmat etapa de evaluare din partea unei comisii de 9 teologi care s-a concretizat cu vot afirmativ unanim în data de 8 ianuarie 2019, după care evaluarea s-a făcut de către o comisie de cardinali şi episcopi, de asemenea cu rezultat pozitiv.

Sfântul Părinte Francisc a autorizat congregaţia să promulge Decretul de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi greco-catolici morţi între anii 1950-1970 din timpul persecuţiei comuniste pe 19 martie 2019.

Citește mai multe despre cei șapte episcopi martiri aici: 

VIDEO. Papa Francisc în România: Iuliu Hossu, cardinal în clandestinitate

VIDEO. Papa Francisc în România: Alexandru Rusu, martir la Gherla, Pitești și Dej 

VIDEO. Papa Francisc în România: Ioan Bălan a murit, refuzând „mărul otrăvit” al credinței

VIDEO. Papa Francisc în România: Liviu Chinezu, episcopul pușcăriilor

VIDEO. Papa Francisc în România: Ioan Suciu, maltratat de Securitate pentru a se lepăda de credință

VIDEO. Papa Francisc în România: Vasile Aftenie, ucis în subsolul Ministerului de Interne

VIDEO. Papa Francisc în România: Viața Episcopului Traian Frențiu, exterminat la Sighet

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te