Trei monumente din Capitală au fost vandalizate. Ce au folosit făptașii?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 10.01.2024 - 18:52
Trei monumente din Capitală au fost vandalizate - Foto: Facebook/Dan Popescu

Trei monumente din Capitală au fost vandalizate. Acestea au fost mâzgălite cu texte realizate cu spray graffiti în noaptea de 9 spre 10 ianuarie 2024. Poliția a identificat o persoană suspectă și acționează pentru găsirea acesteia.

SHARE

Trei monumente din Capitală au fost vandalizate în noaptea de 9 spre 10 ianuarie 2024. Acestea au fost acoperite cu mesaje făcute cu spray graffiti. Poliția a identificat un suspect și acționează pentru găsirea acestuia.

Trei monumente din Capitală au fost vandalizate. Ce au folosit făptașii?

Trei monumente din București au fost vandalizate, în noaptea de 9 pre 10 ianuarie, cu spray graffiti. Făptașii au lăsat în urmă și mai multe mesaje obscene cu referire la masonerie.

Potrivit stirileprotv.ro, locurile vizate au fost Biserica „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, din Sectorul 1, de pe strada Academiei, gardul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, din Titan, în sectorul 3, precum și  ansamblul monumental „Memorialul Renașterii” și ansamblul monumental de statui ale lui Iuliu Maniu din Piața Revoluției.

Citește și: Stai în București și ai mașină? S-a scumpit locul de parcare de reședință în 2024. Află cu cât

Cele două biserici și ansamblul monumental „Memorialul Renașterii” sunt clasate ca fiind monumente istorice.

Pe de altă parte, „Memorialul Renașteri”,, pe numele complet „Memorialul renașterii – Glorie Eternă Eroilor și Revoluției Române din Decembrie 1989”, a stârnit numeroase ironii încă de la dezvelirea sa.

Monumentul are 25 de metri înălțime, este realizat din granit și bronz, iar autorul este sculptorul Alexandru Ghilduș.

El a apărut în peisaj în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii și Cultelor, în anul 2004. Dar forma sa i-a adus multe porecle, dintre care cele mai populare sunt „Țeapa din Piața Revoluției”, „Cartoful pe Băț, „Țepușă cu cartof” sau „Creier pe băț”.

Câteva fotografii cu vandalizarea acestui monument au fost postate de un utilizator de Facebook și pot fi văzute mai jo.

În privința actelor de vandalism asupra acestor monumente, în urma cercetărilor și investigațiilor desfășurate de polițiștii din Capitală, a fost identificată o persoană bănuită de comiterea faptelor, mai scrie sursa citată. 

Citește și: STB schimbă sistemul digital de plată. Ce se întâmplă până pe 16 ianuarie?

Sunt efectuate  fiind demersuri, pentru găsirea acesteia și luarea măsurilor legale ce se impun.

Cercetările sunt continuate de către Serviciul de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de profanarea lăcașurilor sau obiectelor de cult și distrugere.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te