10 august 2018: Zeci de mii de oameni, unii dintre ei veniți din toate colțurile Europei, au strigat în Piața Victoriei împotriva Guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă. Românii au ieșit în stradă în încercarea de a opri asaltul asupra justiției, scrie Hotnews.ro.
La finalul zilei, jandarmii au intervenit în forță pentru împrăștierea manifestanților, cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Imagini cu oameni cu mâinile ridicate sau stând în genunchi în timp ce erau loviți de către jandarmi au fost preluate de publicații și televiziuni din toată lumea. Peste 700 de persoane au depus plângeri penale după ce au fost agresate sau au inhalat gaze lacrimogene în urma intervenției jandarmilor. Ce s-a întâmplat la 3 ani de la acele evenimente? Nimic. Dosarul 10 August este unul dintre eșecurile majore ale justiției din România, alături de dosarele Revoluției și Mineriadei.
CITEȘTE ȘI: Judecătoare, atac la comunitatea LGBTQ: „Îi lăsăm să îi dea foc Lui Dumnezeu”. Reacția lui Danileț
Primii protestatari au ajuns în Piața Victoriei în dimineața zilei de 10 august 2018. La ora 11.00 români din Italia, Spania, Germania, SUA, dar și din provincie strigau împotriva Guvernului PSD. Primele incidente au apărut în jurul orei 16.00, când un grup mare de protestatari a forțat cordonul de jandarmi din fața Palatului Victoria. Din acel moment, jandarmii au început să pulverizeze masiv cu gaze lacrimogene.
"Situația este tensionată. (...) Nu ne dorim niciun fel de incidente, de confruntări”, declara purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache. Însă tensiunea a crescut. Jandarmii au făcut în continuare uz de gaze lacrimogene chiar împotriva protestatarilor pașnici, între care erau numeroase femei cu copii. Până la ora 18.00, aproape 40 de persoane avuseseră nevoie de îngrijiri medicale. În jurul orei 19.00, când în Piața Victoriei erau aproape 50.000 de oameni, a fost adusă și o mașină cu tun de apă. Jandarmii au continuat să dea cu gaze lacrimogene, iar la ora 20.00 peste 100 de persoane avuseseseră nevoie de îngrijiri medicale.
CITEȘTE ȘI: Adi Hădean, postare amar-ironică despre litoral: „Mizeria pe care o găsești aici e produsul nostru”
În pofida tensiunilor, oamenii nu au plecat, în jurul orei 21.00 numărul manifestanților fiind estimat la aproape 100.000. Protestatarii se dispersau în momentul în care se pulveriza gaz lacrimogen, iar apoi reveneau în Piață. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, anunța într-o intervenție la Digi 24 că, dacă lururile degenerează, se va interveni în forță. Până la ora 22.00, peste 200 de persoane avuseseră nevoie de îngrijiri medicale.
Momentul care a declanșat intervenția brutală a fost în jurul orei 23.00, când doi jandarmi, o femeie și un bărbat, au fost prinsi de câțiva ultrași care au început sa-i lovească. Câțiva manifestanți au încercat sa-i protejeze, acoperindu-i cu trupurile lor.
La ora 23:10, Jandarmeria intervine în forță pentru evacuarea pieței. Se folosesc grenade lacrimogene și tunurile cu apă. Oamenii fug pe bulevardele adiacente, unde sunt urmăriți de jandarmi și loviți. Toată acțiunea este coordonată de șeful Brigăzii speciale de intervenție a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv - "bărbatul în alb".