Un tanchist în conducere și nici un vaccin la Institutul Cantacuzino, la trei ani de la militarizare

DE Mircea Marian | Actualizat: 04.08.2020 - 16:02
Aniversare a 98 de ani de la înființarea institutului: militari, preoți, demnitari și nici un vaccin Foto: Institutul Cantacuzino

În vara lui 2017, premierul PSD Mihai Tudose promitea că, prin militarizarea Institutului Cantacuzino, acesta va primi fonduri europene și va putea produce un vaccin antigripal. Trei ani mai târziu, nu s-a produs nici un vaccin și se așteaptă încă fonduri de la UE.

SHARE

După militarizare, schema de personal a institutului a crescut de la 430 de angajați la 1.075, din care efectiv sunt ocupate circa 600 de posturi. La conducerea institutului se află un medic militar, dar locțiitorul său la comandă este un fost tanchist, cu grad de colonel (care, spre deosebire de șeful său, și-a secretizat salariul). Managerul institutului, colonelul Florin Oancea, are un salariu de circa 11.000 de lei pe lună, dar are timp de încă trei slujbe, așa că, în 2019, a câșigat: 123.000 de lei de la CMI Dinu Gabriel, 145.000 de lei de la MedLife și circa 50.000 de lei de la Clubul Sportiv Municipal București. 

Bugetul anual al institutului a fost, de la militarizare până acum, de circa nouă milioane de euro. Când a fost militarizat, la institut lucrau 350 de persoane, care au rămas angajate, ba chiar li s-au acordat ulterior “drepturile bănești specifice unei instituții militare“ - a precizat ministrul Apărării, Ionel Ciucă într-un răspuns la o interpelare.

În ceea ce privește producerea unui vaccin antigripal, ministrul Apărării Ionel Ciucă evită un termen clar. El a arătat, într-un răspuns la o altă interpelare, că, în aprilie 2020, Guvernul a aprobat un memorandum prin care institutul ar urma să primească fonduri europene prin Programul Operațional 2021-2027. În plus, ar exista un proiect de plan al M.Ap.N. prin care să se reia producția de vaccinuri antigripale. 

În aprilie 2020, premierul Orban susținea că un vaccin antigripal va putea fi produs în 2021. 

În februarie 2020, ministerul Fondurilor Europene a anunțat că acest institut poate atrage fonduri europene de 150 de milioane de euro, dar, ulterior, nu s-a mai auzit nimic despre acest plan. 

Institutul a fost militarizat în 2017, la inițiativa premierului Mihai Tudose. El a promis și atragerea a 100 de milioane de euro de la UE, urmând să discute cu Corina Crețu, pe atunci comisar european pentru dezvoltare regională. “Doamna comisar Corina Creţu a început demersurile pentru absorbţia celor 100 de milioane de euro. Lucrurile se vor desfăşura mai repede decât ne aşteptam”, spunea, în septembrie 2017 ministrul interimar al Apărării, Marcel Ciolacu. 

Ministrul Apărării de la acel moment, Mihai Fifor, a anunțat că în 2018 va începe producția de vaccinuri antigripale. 

În aprilie 2019, ministrul Apărării Gabriel Leș a mutat termenul pentru 2020, dar nici această dată nu a fost respectată. 

Singurul lider politic care s-a opus public militarizării a fost europarlamentarul PNL Cristian Bușoi: “Transformarea Institutului Cantacuzino în cazarmă şi ideea fondurilor UE nesperate arată habarnism periculos“. 

Institutul Cantacuzino nu mai produce banalul vaccin antigripal din 2009. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te