Transportul în comun dintr-un mare oraș din România se scumpește. Amenzile se dublează și ele

DE Alin Crișan | Actualizat: 25.11.2023 - 12:34
Transportul în comun dintr-un mare oraș din România se scumpește. Amenzile se dublează și ele - Foto: Ziarul de Iași

Transportul în comun dintr-un mare oraș din România se scumpește. Amenzile se dublează și ele.

SHARE

Transportul în comun dintr-un mare oraș din România se scumpește. Amenzile se dublează și ele.

Transportul în comun dintr-un mare oraș din România se scumpește. Amenzile se dublează și ele

Consilierii locali vor aproba săptămâna viitoare majorarea biletelor CTP, iar creşterea ar putea intra în vigoare din luna decembrie.

Plenul Consiliului Local (CL) se va reuni pe 29 noiembrie, iar unul dintre proiectele de hotărâre prespune aprobarea propunerii CTP de a creşte tarifele: un bilet cu o călătorie va fi 3,5 lei (în prezent, 3 lei), iar cel cu două călătorii va fi 7 lei (în prezent, 6 lei). O altă modificare vizează dublarea amenzilor: suprataxa de călătorie va creşte de la 50 la 99 lei.

Biletele îşi vor păstra valabilitatea de 120 minute, iar abonamentele şi celelalte tipuri de tarife nu vor fi afectate. Directorul CTP Cristian Stoica declara luna trecută pentru ZDI că estimează o majorare a vânzărilor directe de bilete cu până la 15%.

„Majorarea propusă pentru suprataxă este de 98%, iar pentru biletele cu o călătorie, respectiv două călătorii, este de 16,67% fiind fundamentate (...) prin luarea în considerare a modificării nivelului unor elemente de cheltuieli, survenite prin efectul legii (majorarea salariului minim brut pe ţară garanta în plată), ce au influenţă în costurile totale ale operatorului de transport”, se arată într-un raport al Direcţiei de finanţe locale, document suport al proiectul de hotărâre.

Potrivit sursei citate, proiectul nu are implicaţii asupra diferenţelor de tarif, respectiv reducerile de preţ şi gratuităţile oferite unor anumite categorii de călători, diferenţa suportate de la bugetul local.

În ceea ce priveşte decontarea biletelor reduse pentru studenţi, acestea nu se mai fac de la bugetul local, ceea ce a determinat o diminuare a efortului bugetar al Primăriei aferente acestei categorii.

„Potrivit reducerilor de tarif facturate de operatorul de transport pentru serviciile prestate în perioada ianuarie – august 2023, susţinerea de la bugetul local pentru serviciul de transport public local de care au beneficiat studenţii a fost, în medie, de aproximativ 900.000 lei/lună”, se mai precizează în raport.

În cazul elevilor, decontările sunt făcute în continuare de la bugetul local din sume defalcate ce sunt alocate de la bugetul de stat, aprobate anual cu această destinaţie. Costurile lunare pentru elevi se ridică la circa 2 milioane euro, potrivit Primăriei.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te