Țiriac se judecă pentru a prelua integral vila comunistului Maurer din Primăverii. Miza: 4.000.000 €

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 06.04.2022 - 11:49
Foto: INQUAM Photos/ Sabin Cirstoveanu

Ion Țiriac a rămas chiriaș la stat pentru partea de proprietate care nu-i aparține și a dat în judecată RA-APPS, cerând vânzarea cotei-parte din imobilul care nu poate fi exploatată individual, minus valoarea investițiilor făcute aici de-a lungul anilor.

SHARE

Ion Țiriac ar putea cumpăra de la RA-APPS restul proprietății (care încă nu-i aparține) situate în cartierul Primăverii, vis-a-vis de palatul fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Omul de afaceri locuiește aici din 1990 și deja a achiziționat două treimi din imobil de la fostul proprietar, conform Fanatik. 

Citește și: VIDEO Un șofer român a murit într-un accident în care au fost distruse trei camioane în Italia

Țiriac și RA-APPS au la dispoziție 3 luni pentru stingerea pe cale amiabilă a litigiului
După mulți ani de procese, judecătorii de la Curtea de Apel București au stabilit un termen pentru luna iunie a acestui an, ”pentru stingerea litigiului pe cale amiabilă”. Este pentru prima dată când cele două părți se așează la masa tratativelor iar negocierile s-ar putea încheia cu vânzarea către Ion Țiriac a restului de imobil pe care acesta încă nu-l deține.

Citește și: Bărbatul mort după ce a intrat în gardul Ambasadei Rusiei era condamnat pentru că-și abuzase fiica

Ion Țiriac s-a mutat în vila din Primăverii în 1990, cu sprijinul lui Petre Roman, care la acea vreme era premierul României. El a plătit chirie pentru acest imobil până în 2006, atunci când a cumpărat corpul A al vilei, compus dintr-o construcție de 350 mp și un teren în suprafață de 743 mp. Afaceristul a achitat la acea vreme suma de 420.000 de euro către Hrant Mesrobian, un armean stabilit în Argentina, care și-a recâștigat în instanță proprietatea.

Citește și: Cum a ajuns o fată de 13 ani să fie suspectată că le-a tăiat gâtul unei mame și fiicei ei

Pentru cei 128 mp care compunea Corpul B și restul terenului (2.500 mp), RA-APPS a decis în 2008 să majoreze chiria lunară la 24.158 de euro.

Ce a cerut Țiriac

Doar că, între timp, Ion Țiriac investise nu mai puțin de 330.000 de euro în ”reparații locative”, după ce a primit o autorizație de la autorități, în acest sens. În 2010, Țiriac a solicitat o expertiză specializată care să-i evalueze investiția și a acționat RA-APPS în instanță pentru a-și recupera investiția.

Conform raportului de expertiză, Țiriac a cheltuit această sumă pentru refacerea tencuielii, zugrăveli la pereți și tavane, vopsitorii, înlocuire placaje din gresie și faianță prin amenajarea băilor, refacere pardoseli și placare cu parchet din stejar, reparații terase, refacere instalație electrică, refacere instalație sanitară și de încălzire, extindere garaj la patru locuri, amenajare teren în incintă, plantare gazon, reamenajare teren tenis, supraînălțare gard metalic și poartă metalică.

Milionarul a solicitat instanței să oblige RA-APPS să-i vândă restul de imobil
Ulterior, miliardarul a cerut judecătorilor:

– să oblige RA-APPS să-i lase în deplină proprietate lucrarea adăugată la construcția proprietate a sa

– să-i recunoască un drept de coproprietate asupra construcției realizate parțial pe terenul proprietate a sa, precum și asupra terenului aferent acesteia și corelativ, înscrierea în CF a dreptului de coproprietate astfel recunoscut, în proporția pe care o va stabili instanța;

– să diminueze prețul de vânzare cu valoarea de 229.000 euro, valoare rămasă neamortizată în urma investițiilor efectuate

Prețul corect: 4 milioane de euro

În 2018 judecătorii Curții de Apel București a decis ieșirea din starea de coproprietate a celor două corpuri și a stabilit că acesta nu este un bun partajabil. Instanța i-a atribuit lui Ion Țiriac imobilul, la valoarea de 3,99 milioane euro, urmând ca acesta să plătească statului această sumă, din care se scad investiții de 268.533 euro, cât s-a stabilit că au costat lucrările.

Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat a făcut recurs, iar în 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea și a retrimis dosarul la Curtea de Apel București.

În noiembrie 2021, magistrații au amânat cauza pentru stingerea pe cale amiabilă a litigiului. În martie, cauza s-a amânat din nou, din același motiv, până în iunie 2022.

Vila din cartierul Primăverii are 14 camere și i-a fost repartizată lui Ion Țiriac în 1990 din fondul de stat, după ce fostul sportiv a promis că va investi în refacerea ei. Înainte de 1989, casa fusese locuită de familia demnitarului comunist Ion Gheorghe Maurer, cu care Țiriac era în relații bune. Timp de aproape două decenii, el a plătit o chirie modică, de doar 200 de euro.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te