Timmermans: Dacă Comisia trebuie să fie brutal de sinceră în evaluarea noastră, va fi

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 03.10.2018 - 15:19
Dăncilă a fost agresivă în discurs, la Parlamentul European. Foto AFP

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, la finalul dezbaterii despre România din Parlamentul European, că executivul european va folosi toate mijloacele aflate la dispoziția sa, edacă trebuie”, pentru a remedia situația din țară.

SHARE

„În ultimii 30 de ani de viaţă profesională şi politică, am văzut îndeaproape tot ce s-a întâmplat în România. Îmi amintesc foarte clar cum acum 30 de ani poporul român a început să se elibereze de un sistem complet corupt. Am moştenit acest sistem extrem de corupt. Ţara a fost condusă de un conducător extrem de corupt moral. Dacă ne uităm unde a ajuns acum România, s-au făcut progrese enorme. De ce mă îngrijorează lucrurile astăzi? Pentru că pe ultima sută de metri acestui maraton, riscăm să nu trecem linia de sosire, astfel încât statul de drept să fie ireversibil, şi riscăm să mergem în direcţia opusă", a declarat prim-vicepreşedintele Comsiei Europene. Frans Timmermans a cerut autorităţilor din România să ţină cont de toate recomandărilor oficialilor europeni, în special de raportul din  MCV. „Dacă noi acum vorbim despre aceste lucruri este pentru că ne pasă ce se întâmplă cu poporul român, vrem să ne asigurm că românii trăiesc în democraţie, stat de drept, unde corupţia este combătută eficient. Reamintesc membrilor Parlamentului care nu s-au referit la raportul MCV. Într-adevăr, recomandările Comisiei de la Veneţia sunt importante, dar să ne uităm şi la recomandările MCV, pentru că este un traseu foarte bun. 

Citește și Parlamentul European dezbate situaţia din România. Viorica Dăncilă s-a plâns de MCV

Nu am putut să tratez foarte precis fiecare critică pe legile care au fost deja adoptate. Voi transmite aceste întrebări Guvernului român. Miza acestui proces este extrem de mare pentru viitorul UE şi e la fel de importantă sau mai importantă pentru poporul român. Dacă Comisia trebuie să fie brutal de sinceră în evaluarea noastră, o vom face. Dacă trebuie să folosim alte mijloace în evaluarea noastră, o vom face. Asta nu este ameninţare, vă spun care e rolul Comisiei şi vă spun că suntem gardienii tratatelor şi ne luăm acest rol foarte în serios", a afirmat oficialul european.
Timmermans a mai spus că oficialii europeni au făcut o evaluare la rece a situaţiei din România şi au evaluat schimbările, iar acest lucru a fost făcut pentru poporul român, nu împotriva lui.
„Ne uităm la fapte. Nu tratăm toate statele pe aceleaşi standarde, pentru că sunt diferite. Cer Guvernului încă o dată să păstreze dialogul şi să respecte recomandările pe care le facem", a încheiat Timmermans", a afirmat oficialul european.
Citește și Dăncilă, întrebată în plenul european de interesele ascunse ale Guvernului

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -