Municipiul Târgu Mureş nu s-a putut înscrie în Programul Rabla Local 2023, finanţat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Administraţia Fondului de Mediu din cauza neachitării penalităţilor pentru neîndeplinirea indicatorilor privind colectarea selectivă a deşeurilor.
"Deşi Municipiul Târgu Mureş a făcut toate demersurile necesare în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 864 din 30 martie 2023, fondurile alocate de Minister la sesiunea de finanţare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate pentru solicitanţii unităţi administrativ-teritoriale deschisă în 21 aprilie 2023 au fost deja epuizate.
Pentru a fi declarat eligibil Municipiul trebuia să aibă achitate toate obligaţiile restante, inclusiv taxa pentru neîndeplinirea indicatorilor privind colectarea în mod selectiv a deşeurilor", a precizat cancelaria primarului din Târgu Mureş, la solicitarea AGERPRES.
Câte mașini vor fi casate
Potrivit municipalităţii, în bugetul local a fost prevăzută suma de 300.000 lei pentru casarea autovehiculelor uzate, ceea ce ar însemna 500 de maşini vechi.
"Este un program multianual desfăşurat de Ministerul Mediului, fondurile se vor suplimenta, iar noi vom aplica imediat ce noua transă de fonduri alocate va fi disponibilă.
Citește și: FOTO Un tânăr de 18 ani a crezut că s-a născut „pilot”. Prins de radar cu 169 km/h în localitate
Programul 'Rabla local' iniţiat de către Primăria Târgu Mureş anul trecut a fost unul de succes. În anul 2022 au fost depuse 232 solicitări, iar 211 dosare au fost aprobate", se mai adaugă în precizarea transmisă de cancelaria primarului Soos Zoltan.
În judeţul Mureş, 17 primării s-au înscris în Programul "Rabla Local" - Reghin, Râciu, Gurghiu, Vătava, Solovăstru, Ibăneşti, Aţintiş, Apold, Sângeorgiu de Mureş, Cuci, Stânceni, Cucerdea, Iernut, Lunca Bradului, Valea Largă, Luduş, Hodac - care vor primi în total peste 2,5 milioane de lei de la Administraţia Fondului de Mediu, pentru casarea a peste o mie de maşini vechi.