Studiu: O simplă gripă poate cauza, în timp, Parkinson sau Alzheimer. Ce infecții pot ataca creierul

DE Alin Crișan | Actualizat: 30.01.2023 - 20:08
Pacient - Foto: Profimedia

Un studiu realizat din informațiile a aproximativ 500.000 de dosare medicale a sugerat că infecțiile virale severe, cum ar fi encefalita și pneumonia, cresc riscul de boli neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer.

SHARE

Cercetătorii au descoperit 22 de conexiuni între infecțiile virale și afecțiunile neurodegenerative în studiul a aproximativ 450.000 de persoane.

Citește și: VIDEO Cum a trișat Victor Pițurcă la cazino și a câștigat 170.000 de euro

Persoanele tratate pentru un tip de inflamație a creierului numită encefalită virală au avut de 31 de ori mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer. Pentru fiecare 406 cazuri de encefalită virală, 24 au dezvoltat boala Alzheimer - aproximativ 6%.

Cei care au fost internați cu pneumonie după ce au luat gripă păreau să fie mai susceptibili la Alzheimer, demență, Parkinson și scleroză laterală amiotrofică (ALS).

Infecțiile intestinale și meningita (ambele cauzate adesea de un virus), precum și virusul varicelo-zosterian, care provoacă zona zoster, au fost, de asemenea, implicate în dezvoltarea mai multor boli neurodegenerative.

Citește și: Preşedintele COP28: Lupta cu încălzirea globală, „fără a încetini” economia. E șeful petrolului EAU

Impactul infecțiilor virale asupra creierului a persistat până la 15 ani în unele cazuri. Și nu au existat cazuri în care expunerea la viruși a fost de protecție.

Aproximativ 80% dintre virușii implicați în bolile creierului au fost considerați „neurotrofici”, ceea ce înseamnă că ar putea traversa bariera hematoencefalică.

„În mod surprinzător, vaccinurile sunt disponibile în prezent pentru unele dintre aceste viruși, inclusiv gripa, zona zoster (varicela-zoster) și pneumonie”, scriu cercetătorii.

„Deși vaccinurile nu previn toate cazurile de îmbolnăvire, se știe că reduc dramatic ratele de spitalizare. Aceste dovezi sugerează că vaccinarea poate atenua un anumit risc de a dezvolta boli neurodegenerative”.

Anul trecut, un studiu efectuat pe peste 10 milioane de oameni a asociat virusul Epstein-Barr cu un risc de 32 de ori mai mare de scleroză multiplă.

„După ce am citit studiul, ne-am dat seama că de ani de zile oamenii de știință au căutat, unul câte unul, legături între o tulburare neurodegenerativă individuală și un anumit virus”, a spus autorul principal Michael Nalls, neurogenetician la Institutul Național privind Îmbătrânirea în SUA.

„Atunci am decis să încercăm o abordare diferită, mai mult bazată pe știința datelor”, a spus el. „Prin utilizarea dosarelor medicale, am putut să căutăm sistematic toate legăturile posibile într-o singură lovitură”.

În primul rând, cercetătorii au analizat fișele medicale a aproximativ 35.000 de finlandezi cu șase tipuri diferite de boli neurodegenerative și au comparat acest lucru cu un grup de 310.000 de martori care nu aveau o boală a creierului.

Citește și: Ce bani primește un român care „își riscă” sănătatea având o antenă de telefonie pusă pe terenul său

Această analiză a dat 45 de legături între expunerea virală și bolile neurodegenerative, iar aceasta a fost restrânsă la 22 de legături într-o analiză ulterioară a 100.000 de dosare medicale de la Biobank din Marea Britanie. 

Deși acest studiu observațional retrospectiv nu poate demonstra o legătură cauzală, se adaugă la mormanul de cercetări care sugerează rolul virușilor în boala Parkinson și Alzheimer.

„Tulburările neurodegenerative sunt o colecție de boli pentru care există foarte puține tratamente eficiente și mulți factori de risc”, a spus coautorul Andrew Singleton, neurogenetician și cercetător al bolii Alzheimer și director al Centrului pentru Alzheimer și demențe asociate.

„Rezultatele noastre susțin ideea că infecțiile virale și inflamațiile asociate din sistemul nervos pot fi factori de risc obișnuiți și posibil evitabili pentru aceste tipuri de tulburări”, conform sciencealert.com

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te