Strategie à la Cati Andronescu: vrea la Ministerul Educației, dar nu spune și de ce

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.11.2018 - 16:57
Ecaterina Andronescu se întoarce după cum bate vântul în PSD. Foto Inquam Photos/Raul Stef

Întrebată de Newsweek România ce planuri are pentru Educație, dacă preia, pentru a patra oară, fotoliul de ministru, Ecaterina Andronescu a admis că se gândește la o reformă în sistem, fără să dea detalii despre asta.

SHARE

Sancționată în repetate rânduri, în spațiul public, pentru felul în care a condus, în calitate de ministru, sistemul de Educație din România, Ecaterina Andronescu, „opozanta” lui Dragnea în partid, este noua propunere a PSD pentru această funcție.
Newsweek România a contactat-o pe Andronescu pentru a afla care este proiectul său de ministru și de ce ar accepta să facă parte din „cel mai slab guvern din istoria PSD”, așa cum cataloga, în august, Cabinetul Dăncilă. Ecaterina Andronescu a recunoscut că are în plan o reformare a sistemului de Educație, dar a refuzat să explice în ce ar consta proiectul ei de ministru: „Discutăm după ce se încheie această etapă, oricum s-ar încheia ea (acceptarea sau nu de către președintele Klaus Iohannis a propunerii venite din partea PSD – n.r.). O să vă răspund, fără îndoială, acesta este principalul subiect al viitoarei noastre discuții”. 

Propunerea a fost destul de controversată, ținând cont că, în ultimele luni, Ecaterina Andronescu îl critica la scenă deschisă pe Liviu Dragnea pentru felul în care conduce partidul și manevrează Guvernul. De altfel, în august, Ecaternina Andronescu cerea demisia lui Liviu Dragnea, „pentru binele României și pentru binele PSD”. În 1 septembrie, prezentă la ședința CEx al PSD de la Neptun, când se vehicula că ar putea fi propunerea partidului pentru funcția de ministru al Educației, Ecaterina Andronescu răspundea: „Nu mi se va propune şi nici nu o să accept”.

Citește și Chemarea ciolanului în PSD: azi, Ecaterina Andronescu

Schimbarea de macaz

Asta până luni, 12 noiembrie, când liderii PSD au anunțat că Ecaterina Andronescu este propunerea partidului pentru funcția de ministru al Educației, post care a rămas vacant după demisia lui Valentin Popa. În prezent, interimatul este asigurat de Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. Mai multe voci din partid vehiculează ideea că Liviu Dragnea a insistat ca Andronescu să fie ministru, pentru că aceasta este bine văzut în partid și că, în acest fel, s-ar allege cu o bilă alba din partea membrilor, după ultimele scandaluri din PSD.

În acest moment, propunerea PSD pentru Educație a ajuns la președintele Klaus Iohannis, care urmează să anunțe dacă o acceptă sau nu pe Ecaterina Andronescu pentru funcția de ministru al Educației.

Citește și De ce este Ecaterina Andronescu toxică pentru educație

„Propunerea cu doamna Andronescu la Învățământ, aici o sa dureze un pic mai mult. Am fost recent la un eveniment la Politehnică (Universitatea Politehnică din București, al cărei rector a fost, pentru mai mulți ani, Ecaterina Andronescu), la care am participat cu plăcere, am văzut realizari excepționale. Neintrebată, mi-a spus totuși doamna Andronescu că în niciun caz nu va merge la minister, că lucrurile nu merg bine și așa mai departe. Aflu cu surprindere că este propusă, va dura un pic până mă lămuresc dacă e dorința ei să meargă sau doar a partidului sau se face o remaniere cu bucata. Joi expira interimatul, se poate construi alt interimat până mă lamuresc”, a declarant Klaus Iohannis.

După declarația președintelui, Ecaterina Andronescu a făcut, marți seară, la România TV, câteva precizări: „Dacă președintele așteaptă o lămurire de la mine, trebuie să îi spun personal. Nu alerg după funcții. El mă cunoaște de mult timp, poate chiar vrea să afle de ce am acceptat”. 

Citește și Zece motive pentru care Ecaterina Andronescu nu ar trebui să fie ministrul Educației

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te