După exercitarea acestui unic drept de veto, orice persoană va propune ministrul Justiției pentru diferitele funcții de conducere ale parchetelor ar trebui acceptat de șeful statului.
În iulie 2018, Stelian Ion a redistribuit un comunicat al USRPLUS, comunicat în care se cerea clar ca președintele României să-și păstreze atribuțiile - adică să poată respinge de câte ori dorește propunerile ministrului Justiției de numire a unor procurori cu funcții de conducere.
„Înțelegem acum de ce Iordache, Nicolicea, Nicolae și ceilalți specialiști în justiție ai PSD au refuzat sistematic solicitările USR de a sesiza Comisia de la Veneția în privința legilor justiției.
Experții Comisiei solicită autorităților de la București să revină asupra modificărilor aduse legilor Justiției, în special, în ceea ce privește numirea și revocarea procurorilor șefi ai principalelor parchete – DNA, DIICOT și Parchetul general.
USR cere rediscutarea legilor justiției în Parlament și modificarea lor potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneția.
Principalele solicitări ale Comisiei de la Veneția în ceea ce privește legile justiției:
reconsiderarea sistemului de numire și demitere a procurorilor de rang înalt cu scopul de a asigura condițiile pentru o procedură neutră de numire / demitere prin menținerea în acest proces a președintelui României și a CSM, cu scopul de a echilibra influența ministrului Justiției”, se arată în postarea USRPLUS, preluată de actualul ministru al Justiției, pe atunci deputat în opoziție.
Stelian Ion lucrează acum cu legile lui Tudorel Toader
Stelian Ion a comentat la această postare, acuzându-l pe ministrul de atunci al Justiției că încalcă statul de drept.
„O altă consecință firească o constituie demisia ministrului justiției, Tudorel Toader, care a girat aceste propuneri care încalcă statul de drept și care afectează independența justiției. Domnul ministru nu înțelege care sunt regulile de bază ale democrației și ale statului de drept și ne face de râs în cadrul acestui for din care, în mod bizar, face parte. Tudorel Toader înoată vârtos împotriva curentului democrației și trebuie să ne scuteasca de (de)serviciile sale”, a scris deputatul USRPLUS.
Mai mult, în 2019, Stelian Ion l-a criticat pe Cătălin Predoiu pentru că a inițiat proceduri de numire la conducerea parchetelor fără să schimbe legislația PSD.
„Acum se încearcă numirea lor pe aceeași procedură și ei vor fi contestați, se va spune că nu știu cine și-a pus oamenii acolo și că sunt jocuri politice. Tocmai de aceea ar fi trebuit mai întâi schimbate regulile și abia apoi făcute numirile”, spunea Stelian Ion pentru Europa Liberă.