Statuia vandalizată de localnici va fi scoasă la licitație. Unde vor ajunge banii? Cu câți bani este scoasă la licitație și ce spune sculptorul?
Statuia vandalizată, scoasă la licitație
Opera de artă pentru care autorităţile locale au cerut pază, din cauza reacţiilor violente pe care le stârnea în rândul ieşenilor, are un preţ de pornire de două mii de euro. Creaţia lui Costin Ioniţă asemuită cu "un balaur cu șapte capete", este o critică a clasei politice, după cum a mărturisit chiar artistul.
Citește și: „Revoltă” la Iași după expunerea unei sculpturi în oraș. Primăria a îngrădit „Hidra”
Ea a fost confundată, însă, cu un demon, motiv pentru care unii trecători au spus că se tem de ea și că o ocolesc de la distanță. Banii obţinuţi din vânzarea sculpturii, vor fi donaţi către una dintre cauzele de care se îngrijeşte de Crucea Roșie Română.
Expoziţia dedicată primei Licitaţii de Sculptură de anul acesta, care cuprinde opere de Oscar Han, Ion Jalea, Mac Constantinescu, Romul Ladea, cât şi lucrări ale unor importanţi reprezentanţi postmoderni şi contemporani - Paul Neagu, George Apostu, Aurel Vlad, Napoleon Tiron, Ion Irimescu, a fost deschisă la Palatul Cesianu-Racoviţă. Din expoziţie fac parte şi mai tinerii artişti Lucian Smău, Daniel Rădulescu sau Costin Ioniţă.
Lucrarea, reprezentată printr-un mănunchi de şapte plante carnivore care cresc direct din corpul lui Lenin, este o metaforă artistică care poate trezi controverse. Aşa cum s-a întâmplat şi anul acesta, când sculptura a revenit în faţa marelui public în februarie, într-o expoziţie organizată la Iaşi, în cadrul proiectului „Luna Sculptorilor Români”.
Confundată cu un demon, „Hidra” lui Costin Ioniţă a fost vandalizată de o doamnă care a lovit impresionanta lucrare cu pumnii şi cu picioarele. Alţii au spus că se tem de ea şi că o ocolesc de la distanţă, argumentând că „sperie copiii”. Şi toate aceste cazuri recente au determinat organele de poliţie să ia măsuri.