Cum a combătut statul traficul și consumul de droguri. Vârsta consumatorilor a scăzut la 10-11 ani

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.10.2023 - 13:41
Structurile MAI au confiscat cantități mari de droguri Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea (imagine cu rol ilustrativ)

Ministerul de Interne a făcut publice rezultatele acțiunilor strcuturilor sale privind combaterea infracționalității și în special al traficului de droguri. Însă recunoaște că o mică parte din numărul polițiștilor sunt specializați în lupta împotriva drogurilor

SHARE

Potrivit rapoartelor elaborate la nivelul Europol, piața drogurilor reprezintă o sursă majoră de venit pentru grupările de criminalitate organizată din UE (aproximativ 30 miliarde EUR pe an).

Pe lângă impactul economic, decesele legate de droguri și alte consecințe pentru sănătatea publică, piața drogurilor induce efecte negative și în planul siguranței publice prin asocierea cu diferite forme de criminalitate.

Cum a combătut statul român traficul și consumul de droguri. România, pe ruta balcanică a heroinei. Copii de 10-11 ani, consumatori

În raport se precizează că România se află pe rute consacrate de trafic cu droguri destinate pieței Vest Europene, aceasta fiind poziționată pe ruta balcanică a heroinei, respectiv pe cea de intrare în Europa a cocainei, fiind și o zonă de tranzit pentru droguri sintetice din vestul Europei spre Orientul Mijlociu, conform unui comunicat publicat pe site-ul MAI.

La nivel european, 29% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 – 64 de ani au declarat că au consumat un drog ilegal. Comparativ, la nivel naţional, 10,7% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 – 64 de ani au declarat că au consumat, cel puțin odată în viață, droguri (consum experimental).

Traficul de droguri în România a cunoscut o creștere, în timp ce traficanții dezvoltă noi metode de distribuire, iar vârsta consumatorilor a scăzut până la 10-11 ani.

În 2023, autoritățile române au mărit pedepsele pentru traficanții de droguri de la 2-7 ani la 3-10 ani, în prezent aflându-se pe agenda Legislativului un proiect de lege care prevede majorarea pedepselor cu închisoarea și pentru consumatorii de droguri.

Strategia Națională în Domeniul Drogurilor (SNDD) 2022-2026 – reprezintă principalul document de politici publice destinat exclusiv măsurilor din domeniul reducerii cererii și ofertei de droguri, în baza căruia vor fi implementate și evaluate măsurile de răspuns de la nivel național în domeniu.

Citește și: Traficant de droguri, angajat la farmacie. Vindea Fentanil și Oxicodona, substanțe cu efect mortal

În anul 2023, la nivel național, au fost realizate:

  • 600 de acțiuni operative desfășurate, în cadrul cărora au fost efectuate aproximativ 2.000 de percheziții;
  • 37 de grupuri infracționale organizate, destructurate, cu 223 de persoane;
  • 326 fapte de natură penală înregistrate, fiind desfășurate activități în 22.260 ordonanțe de delegare emise de procurorii DIICOT;
  • 772 de rechizitorii emise, ce vizează 183 de infracţiuni, cu 1.388 de inculpaţi, dintre care 588 au fost reţinuţi/arestaţi;
  • 570 kg droguri, peste 3,2 tone de precursori, aproximativ 650 kg de masă verde din categoria drogurilor și peste 1.5 milioane de comprimate scoase din piață, ca urmare a acțiunilor operative desfășurate de polițiști împreună cu procurorii DIICOT.

Citește și: Legea ”2 Mai”: Cresc pedepsele pentru traficanții de droguri. ”Nu vor mai scăpa de închisoare!”

În perioada iunie-august 2023, la nivel național, au fost realizate următoarele:

  • 211 de acțiuni operative desfășurate;
  • 16 grupuri infracționale organizate, destructurate, fiind trimise în judecată 472 de persoane;
  • 942 de fapte de natură penală înregistrate, fiind desfășurate activități în 5.023 ordonanțe de delegare emise de procurorii DIICOT;
  • 210 kg droguri scoase din piață, aproximativ 20 de culturi ilegale de droguri descoperite și desființate.

Ziua Y cu sute de percheziții la nivel național

La nivelul Poliției Române, în anul 2023, pe linia combaterii traficului și consumului ilicit de droguri, au fost primite 8.899 dosare penale, însoțite de ordonanțe de delegare, din care, 3.177 dosare (35,7%)  în perioada iunie – august.

Acțiunile operative din perioada iunie-august au condus la:

  • identificarea și destructurarea a aprox. 45% dintre grupurile infracționale destructurate în anul 2023;
  • scoaterea din piață a aproximativ 40% din cantitatea în kg de droguri de risc și mare risc, respectiv 80% din comprimatele de risc și mare risc din valorile totale aferente anului curent.

Ce acțiuni au fost desfășurate pentru combaterea traficului de droguri

  • HIMERA (21 septembrie 2023) – a vizat investigarea unor infracțiuni de trafic de droguri de mare risc săvârșite de un angajat al unui operator economic de profil care comercializa comprimate ce conțin ca substanță activă fentanil, oxycodonă și morfină.
  • HIDRA (14 septembrie 2023) – a vizat investigarea unor infracțiuni de trafic de droguri săvârșite de adolescenți în București, precum și în stațiunile de pe litoralul Mării Negre, în timpul sezonului estival.
  • MEDUSA (21 martie 2023) – a vizat investigarea unor infracțiuni de trafic de droguri în unități de învățământ din București, săvârșite de elevi și studenți.
  • Ziua Y (26 spetembrie) – 50 de acțiuni operative, puse în executare 256 mandate percheziție și 25 mandate de aducere, dintre care 37 de acțiuni au vizat combaterea traficului de droguri.

Exemple de cazuri rezolvate privind traficul de droguri:

  • Alba Iulia – în data de 09.2023, o persoană a fost prinsă în flagrant cu peste 4,5 kilograme canabis, provenit din Spania. Persoana în cauză a fost arestată pentru o perioadă de 30 de zile.

Citește și: EXCLUSIV Traficanți din 16 țări aduc tone de droguri în România. Există un specific pe regiuni

  • Târgu Mureș – în data de 09.2023 polițiștii au capturat 8,5 kilograme de cannabis. Astfel, au surprins în flagrant delict 3 persoane, care au ridicat un colet, provenit din Spania, ce conținea 5,5 kilograme de cannabis. În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite și ridicate 3 kilograme de cannabis. Cele 3 persoane au fost arestate pentru 30 de zile.

 

  • Brăila – în data de 09.2023 polițiștii au acționat integrat și au oprit în trafic un autoturism, în care se aflau 3 persoane, iar în urma controlului autoturismului, au fost descoperite și ridicate 30 de kilograme de substanță cristalină – 3CMC, cu o valoare de piață de aproximativ 600.000 de euro (20 de kilograme de substanță au fost descoperite disimulate în roata de rezervă, iar 10 kilograme sub scaunul șoferului). Cele 3 persoane au fost arestate pentru 30 de zile.

Citește și: Arestări în dosarul mafiei drogurilor din școli. Ce substanțe erau vândute elevilor

  • PTF Bechet – în data 08.2023, la controlul de frontieră au fost descoperite într-un TIR înmatriculat în Bulgaria, aproximativ 1,2 milioane comprimate cu medicamentul KSALOL, care are ca și substanță activă ALPRAZOLAM, din categoria drogurilor de risc potrivit Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Este una dintre cele mai mari capturi de astfel de substanțe active incluse in categoria drogurilor de risc, valoarea de piață fiind estimată la peste 8 milioane de euro.

Prevenirea consumului de droguri și asistența persoanelor consumatoare

 La nivelul ANA, au fost realizate următoarele:

  • 969 activități de prevenire a consumului de droguri, cu 396.995 de beneficiari:
  • 884 – în mediul școlar preuniversitar, cu 169.242 beneficiari (159.719 elevi și 9.523 cadre didactice);
  • 64 – în mediul școlar universitar, cu 2.322 beneficiari (2.220 studenți și 102 cadre didactice);

Citește și: Cartelul drogurilor din licee: Traficanți cu părinți la MAE, Guvern și DNA. Eleve leșinate în baie

  • 612 – în familie, cu 9.762 beneficiari;
  • 409 – în comunitate, cu 215.669 beneficiari;
  • 12 proiecte/campanii informativ-preventive:

Citește și: Legea „2 mai” pentru traficanții de droguri. Câți ani de închisoare riscă doar pentru vânzare

  • 8 proiecte de prevenire în mediul școlar, aferente anului școlar 2022-2023: Cum să creștem sănătoși, ABC-ul emoțiilor, Necenzurat, Fred goes net, Mesajul meu antidrog, Abilități pentru acțiune, Acționăm just, Împreună.
  • 2 proiecte naționale de prevenire în mediul familial: Eu și copilul meu, Safe Space;
  • 1 campanie națională: Consumul de droguri ne privește pe toți!.

Citește și: Trafic de droguri în două școli renumite din București. Dealeri și consumatori, în rândul elevilor

  • 1 proiect de prevenire privind siguranța rutieră și comportamentul adictiv (DRIVE CLEAN).
  • Servicii de asistență acordate consumatorilor de droguri: 3.996 evaluări integrate – medicale, psihologice și sociale (-369), 743 consultații medicale (+1.727), 5.402 ședințe de consiliere (psihologică și socială) individuală (+925), 809 ședințe consiliere (psihologică și socială) de grup (+355) și 6.087 ședințe de management de caz (+914).

53.000 de lei pentru programe de prevenire

Subsecvent SNDD 2022-2026, MAI a fost inițiator al unor programe naționale, care să conducă la reducerea cererii de droguri:

  • Programul de interes național de prevenire și asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri, pentru perioada 2023-2026 (PIN), aprobat prin HG nr. 1581/2022

Reprezintă instrumentul de planificare strategică și financiară a politicilor publice antidrog, reprezentând ansamblul de acțiuni multianuale care răspund priorităților naționale în domeniu prin asigurarea complementarității proiectelor de prevenire a consumului de droguri și serviciilor de asistență pentru consumatorii de droguri, implementate de către societatea civilă.

Citește și: Dealeri de droguri ”noi”, săltați de Poliție și DIICOT. Vindeau pe stradă cu 10 lei doza

Bugetul alocat programului este de 20.000 mii lei, potrivit art. 2, alin (2) din HG nr. 1581/2022.

Acesta răspunde ariei de intervenție – reducerea cererii de droguri, prin următoarele obiective generale:

  • domeniul prioritar prevenirea consumului de droguri, Obiectiv general 1: Consolidarea sistemului național de prevenire ce cuprinde totalitatea programelor, proiectelor și intervențiilor de prevenire adresate populației generale, școlare și grupurilor vulnerabile, inclusiv persoanelor aflate în stare privativă de libertate, în baza evidențelor științifice;

 

  • domeniul prioritar asistență integrată, aria prioritară reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, Obiectiv general 2: Dezvoltarea, bazată pe evidente științifice, a serviciilor și intervențiilor din cadrul sistemului național de asistență medicală, psihologică și socială destinate reducerii efectelor negative asociate consumului de droguri;

 

  • domeniul prioritar asistență integrată, aria prioritară asistența specializată a persoanelor care consumă droguri, Obiectiv general 3: Consolidarea și dezvoltarea, bazate pe evidente științifice, a intervențiilor și serviciilor specializate de asistență medicală, psihologică și a celor de reintegrare socială.

 

  • Programul național de prevenire și asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri, pentru perioada 2023-2026 (PN),  aprobat prin HG nr. 1582/2022

Reprezintă instrumentul de planificare strategică și financiară a politicilor publice antidrog, reprezentând ansamblul de acțiuni multianuale care au ca scop dezvoltarea și consolidarea sistemului național integrat de prevenire a consumului de droguri și serviciilor de asistență pentru consumatorii de droguri, implementate de către Agenția Națională Antidrog.

Bugetul alocat programului este de 32.300 mii lei, potrivit art. 2 din HG nr. 1582/2022.

Ministerul de Interne mai anunță că îănregistrează un dficit total de personal de aproximativ 20%. Numai la nivelul Poliției Române deficitul este de 16%

Peste 300 de polițiști sunt specializați în lupta împotriva drogurilor. Ei sunt sprijiniți de alți peste 500 de polițiști, de la operațiuni speciale, analiza informațiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te