Starețul Mănăstirii Neamț îi ia apărarea călugărului acuzat de agresiune sexuală

DE Adelina Sahlean | 06.04.2020 - 12:41

Filmarea apărută în spațiul public care arată cum un călugărul se întinde în pat și îl ia în brațe pe tânărul aflat în carantină în centrul social „Sfântul Paisie” al Mănăstirii Neamț este respinsă de starețul mănăstirii, care îl acuză pe tânăr de provocare.

SHARE

Astfel, starețul mănăstirii Neamț, Benedict Sauciuc, susține că tânărul ar fi un șantajist care „l-a provocat pe părintele”. Declarația acestuia a reușit să stârnească valuri de indignare atât în mediul clerical, care a catalogat-o ca fiind total nepotrivită, cât și în rândul credincioșilor care se așteptau la o delimitare vehementă față de un astfel de comportament.

Astfel, starețul Mănăstirii Neamț, Benedict Sauciuc, susține că ar fi vorba despre un șantaj al tânărului pe motivul că vrea să fie transferat de la Centrul „Sfântul Paisie” la Piatra Neamț. „Vrea să plece de aici, să fie transferat, iar pe motivul ăsta l-a provocat pe părinte” a spus starețul Mănăstirii Neamț, potrivit Libertatea și publicației locale Stiri Piatra Neamt.

Poziția pe care s-a clasat starețul față de acest caz este diametral opusă față de cea a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care s-a delimitat imediat de apucăturile călugărului acuzat de agresiune. Motiv pentru care a început o anchetă care într-un final ar putea să-l excludă din monahism pe cel vizat.

Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a avut o poziție categorică într-o declarație pentru stirineamt.ro: „Cel din filmare pare a fi, într-adevăr, un ieromonah, drept pentru care s-a dispus în regim de urgență o anchetă pe linie bisericească. Bineînțeles, pe perioada cercetărilor, într-o astfel de situație, nu mai are dreptul să slujească. Dacă înregistrarea se dovedește a fi reală, ieromonahul va fi caterisit și exclus din monahism. În orice caz, cel ce apare în filmare trebuie să intre el însuși într-o serioasă carantină duhovnicească”.

În paralel, și polițiștii IPJ Neamț fac o anchetă în urma apelului făcut la 112 de tânărul de 26 de ani care a susține că a fost agresat.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -