EXCLUSIV Spitalele nu mai fac achiziții anti-COVID prin UNIFARM. Sunt scumpe și se tem de corupție

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 30.04.2020 - 14:03
Adrian Ionel, șeful UNIFARM Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Spitalele din România refuză să mai cumpere materiale, aparatură, echipamente și medicamente de la Compania Națională „UNIFARM”, necesare prevenirii și combaterii noului coronavirus SARS-CoV-2, rezultă dintr-o adresă intrată în posesia Newsweek România.

SHARE

Aceasta, în ciuda faptului au fost semnate pre-contracte, pe care însă spitalele nu le mai respectă, în special din cauza prețurilor mari la care au fost cumpărate de CN „UNIFARM”. Aceasta este compania prin care Statul român importă majoritatea materialelor sanitare, de la combinezoane de protecție la măști pentru spitale și de la ventilatoare la medicamentele necesare tratării COVID-19.

Adresa pe care o publică Newsweek România aparține Inspecției Sanitare de Stat (ISS), din cadrul Ministerului Sănătății, este datată 24 aaprilie 2020 și a fost trimisă tuturor direcțiilor de sănătate publică județene și a Municipiului București.

Din conținutul acesteia reiese că Ministerul Sănătății a fost informat de CN „UNIFARM” că „ la acest moment, în depozitele sale sunt stocuri foarte mari, iar în perioada următoare vor mai veni cantități semnificative de aparatură, dispozitive, medicamente și echipamente, ca urmare a contractelor semnate în acest sens.”

CN „UNIFARM” se plânge că a semnat contractele de achiziții „în baza comenzilor ferme ale spitalelor, dar că spitalele nu au mai achiziționat ulterior produsele respective.”

UNIFARM acuză unitățile spitalicești că „ar fi cumpărat produsele din surse neautorizate (firme de imobiliare, servicii de service auto, comerț cu alimente și băuturi etc.) și că acestea sunt neconforme cu legislația și improprii uzului medical, punându-se astfel în pericol sănătatea personalului medical și al pacienților.”

Citește și EXCLUSIV Un român la Istanbul, în jungla achizițiilor de produse medicale de protecție

În plus, compania, prin care Ministerul Sănătății face achiziții specifice, aduce la cunoștința ministrului că „acum, când situația tinde să se normalizeze din punct de vedere al producției de echipamente, produsele cumpărate la momentul la care nu existau niciun fel de materiale, în baza comenzilor ferme ale spitalelor, ajung să se devalorizeze.”

Pentru deblocarea situației, Inspecția Sanitară de Stat (ISS) le-a solicitat direcțiilor județene de sănătate publică să informeze „spitalele din teritoriu să își efectueze achizițiile în urma pre-contractelor” pe are le-au semnat cu CN UNIFARM SA.

De asemenea, ISS le cere direcțiilor județene de sănătate publică să „supună atenției conducerii spitalelor din județul dvs, respectiv din municipiul București, faptul că produsele achiziționate, necesare prevenirii și combaterii pandemiei cauzate de virusul COVID- 9 (sic!) trebuie să fie conforme cu legislația în vigoare.”

Frica de corupție

Surse din  rândul distribuitorilor de materiale sanitare și medicamente, contactate de Newsweek România, au precizat, sub protecția anonimatului, că spitalele preferă să deruleze în regie proprie achiziții de materiale, aparatură, echipamente și medicamente necesare prevenirii și combaterii noului coronavirus SARS-CoV-2. „Spitalele nu mai cumpără de la alții. De frică. Sunt multe suspiciuni de corupție, iar prețurile sunt mari”, au precizat sursele citate.

Statul a pus la dispoziția CN UNIFARM garanții pentru un credit de urgență în valoare de 230 de milioane de dolari, fonduri destinate achiziției în timpul crizei COVID- 19. Achiziții directe, așa cum prevede legea în timpul stării de urgență.

Presa a publicat, în această perioadă, numeroase articole referiroare la neregulile în achiziția de materiale, aparatură și medicamente de către CN UNIFARM.

„Acești bani sunt folosiți nu doar pentru contractele în sine, ci și ca furnizorii Unifarm să poată plăti avansuri. Uneori, afacerile sunt atât de bune pentru furnizori și de proaste pentru Unifarm, încât statul plătește avansul, iar importatorii și firmele intermediare nu-și asumă nici un risc. Apoi, intermediarii vând către compania condusă de Adrian Ionel 2,2 milioane de măști care ajung în spitale la preț dublu”, a scris cotidianul „Libertatea” în data de 9 aprilie a.c.

Mai mult, între Unifarm și producătorii din China sau din Turcia s-a interpus o sumedenie de firme, uneori deținute de administratori interlopi, una dintre ele fiind expusă în articolul publicat de RISE Project în data de 15 aprilie a.c

Contactat telefonic de Newsweek România, Adrian Ionel, directorul CN UNIFARM, a refuzat să facă vreun comentariu referitor la blocajul existent.

„Nu dăm comunicate de presă prin intermediul telefonului. Vă rog să ne trimiteți întrebările pe mail și vă vom răspunde”, ne-a declarat Adrian Ionel.

Precizăm însă că, în ultima perioadă, Newsweek România a trimis CN UNIFARM mai multe solicitări de furnizare de informații de interes public referitoare la achizițiile publice derulate de companie, în baza Legii 544/2001, care nu au primit niciun răspuns până în momentul de față.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te