Specialiştii britanici contrazic OMS: Ţigările electronice pot ajuta oamenii să se lase de fumat

DE Daniel Toșa | 10.08.2021 - 15:42
Specialiştii britanici contrazic OMS: Ţigările electronice pot ajuta oamenii să se lase de fumat/FOTO: Unsplash
Specialiştii britanici contrazic OMS: Ţigările electronice pot ajuta oamenii să se lase de fumat/FOTO: Unsplash

Specialiştii britanici nu sunt de acord cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în privinţa ţigărilor electronice.

SHARE

Recent, experţii OMS au avertizat că acestea reprezintă un pericol major pentru sănătate. Mai ales că, spun specialiştii, ţigările electronice dau naştere unei noi generaţii dependente de nicotină.

Specialiştii din Regat îi contrazic însă. Aceştia susţin că ţigările electronice pot ajuta milioane de oameni să se lase de fumat.

Un raport recent al OMS semnalează că producătorii de ţigări electronice, a cărora gamă continuă să se extindă, se adresează adesea copiilor şi adolescenţilor, asta deşi efectele nicotinei asupra dezvoltării creierului pot fi dezastruoase la aceste grupe de vârste.

Citește și: Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate pentru a-i opri pe corupți să fugă din țară

Studiul mai arată că minorii care folosesc astfel de dispozitive sunt mai predispuşi să devină fumători. De altfel, nu este pentru prima dată când şeful OMS trage un semnal de alarmă asupra daunelor produse de tutun.

„Milioane de oameni din lumea întreagă au probleme respiratorii din cauza tutunului. Alte milioane de oameni trăiesc cu boli precum cancer, tuberculoză şi alte afecţiuni cronice ale plămânilor din cauza tutunului”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, şeful OMS.

OMS recomandă guvernelor să ia măsurile necesare pentru a împiedica nefumătorii să utilizeze ţigările electronice. Potrivit noului raport, 32 de ţări interzic vânzarea acestor inhalatoare electronice de nicotină, iar 79 au adoptat cel puţin o măsură pentru a limita utilizarea lor.

Citește și: Focul de pe insula Evia (Grecia) nu a atins mănăstirea Sf. David. Pădurea de pini din jur este scrum

Însă, după cum subliniază organizaţia, 84 de state nu au adoptat încă măsuri de protecţie împotriva proliferării acestui tip de produs.

La polul opus de experţii OMS se plasează specialiştii sanitari din Regatul Unit, care susţin că ţigările electronice pot ajuta milioane de oameni să se lase de fumat.

„În primul rând, nimeni, şi mai ales tinerii, nu ar trebui să consume nicotină. Este un motiv pentru care sectorul nostru ia foarte în serios aplicarea restricţiilor de vârstă. În acelaşi timp, nu putem pierde din vedere cei aproape şase milioane de fumători din România. Mai mult de jumătate au încercat să renunţe la fumat în ultumii ani şi au eşuat.

Statistic vorbind, peste jumătate dintre aceştia vor muri de o boală legată de fumat, dacă vor continua acest consum. Ei şi familiile lor au nevoie de ajutor, de acces la o informare corectă cu privire la opţiunile cu risc redus, cum ar fi vaping-ul.

Ştiinţa este foarte clară. Fumătorii care trec la vaping aleg o alternativă mai puţin nocivă. Institutul de Sănătate Publică din Anglia a demonstrat, în mai multe rânduri, că vaping-ul este cu 95% mai puţin nociv. Astfel, Guvernul Regatului Unit, alături de multe alte guverne, au incorporat vaping-ul în strategia de combatere a fumatului şi au reuşit să scadă prevalenţa la cifre record”, a declarat Ciprian Baboi, reprezentant al Asociaţiei Române de Vaping.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te