Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate pentru a-i opri pe corupți să fugă din țară

DE Mircea Marian | Actualizat: 10.08.2021 - 11:00
Foto: Facebook

Maia Sandu a convocat, pentru ziua de azi, Consiliul Suprem de Securitate - echivalentul CSAT-ului românesc - pentru a-i opri pe corupți să fugă din țară.

SHARE

Consiliul Suprem de Securitate se va întruni începând cu ora 11:00 la Președinție.

„În cadrul ședinței va fi examinată situația privind măsurile întreprinse de către organele abilitate referitor la prevenirea riscului eschivarii persoanelor acuzate de la răspunderea penală în cazurile de corupție mare. Vor fi audiate instituțiile relevante în contextul dat. Consiliul Suprem de Securitate se va întruni începând cu ora 11.00, la Președinție”, se anunță într-un comunicat al președinției Republicii Moldova. 

CITEȘTE ȘI: Judecătoare, atac la comunitatea LGBTQ: „Îi lăsăm să îi dea foc Lui Dumnezeu”. Reacția lui Danileț

Pe lista marilor fugari din Republica Moldova se află:

- Vladimir Plahotniuc: a fugit în iunie 2019 și, o vreme, s-a aflat în SUA, după care a plecat în Turcia. Procuratura Generală a Moldovei a solicitat Turciei extrădarea lui Plahotniuc, dar peste o lună și jumătate de la expedierea demersului, Ankara a anunțat că politicianul a părăsit teritoriul țării. În luna iulie 2021, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că Plahotniuc se află în continuare în Turcia, deși nu a reușit să obțină cetățenia turcă.

- Ilan Șor: condamnat în dosarul despre furtul miliardului, a părăsit Moldova odată cu Plahotniuc, la 14 iunie 2019. La fel ca și în cazul lui Plahotniuc, instanța de judecată a tărăgănat timp de o lună aprobarea cererii procurorilor privind arestarea lui Șor și anunțarea acestuia în urmărire internațională. Curtea de Apel Cahul a aprobat cererea la 26 iulie 2019. El s-ar afla în Israel, țară care nu-și extrădează cetățenii.

- Veaceslav Platon: ar fi plecat în iulie la Londra cu o cursa de linie, după ce procurorii i-ar fi ridicat restricțiile de părăsire a Republicii Moldova, scrie presa din Republica Moldova. Procuratura Generală a spus că Veaceslav Platon poate călători liber pentru că în privința controversatului om de afaceri „nu există vreo lucrare pendinte” care ar necesita aplicarea față de el a „vreunei măsuri preventive”. Platon a fost condamnat, în 2017, la 18 ani de închisoare pentru implicare în devalizarea Băncii de Economii. Dar a fost eliberat, în iunie 2020, în urma unui demers al procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care a spus că procesul lui Platon a fost fabricat.

CITEȘTE ȘI: Adi Hădean, postare amar-ironică despre litoral: „Mizeria pe care o găsești aici e produsul nostru”

După fuga lui Platon, guvernul de la Chișinău a anunțat că îl va schimba pe procurorul general Alexandr Stoianoglo.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te