SONDAJ 87% dintre români cred în Dumnezeu. Aproape jumătate nu au ținut deloc postul Paștelui

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 17.04.2020 - 15:37
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Biroului de Cercetări Sociale (BCS) a realizat, sub coordonarea sociologului Bruno Ștefan, sondajul „Credință, sănătate și politică în vremea pandemiei de COVID-19”

SHARE

Aproape jumătate dintre români (45%) nu au ținut post nici măcar o zi în postul Paștelui, arată un sondaj realizat de BCS. 19% au ținut post câteva zile, iar 16% doar miercuri și vineri.

Doar 14% dintre cei care au răspuns sondajului au afirmat că au ținut Postul Paștelui integral.

În schimb, tot circa jumătate dintre români (48%) au declarat că se roagă la Dumnezeu în fiecare zi, iar 18% de câteva ori pe săptămână. Doar 6% au afirmat că nu o fac niciodată. s

Sondajul realizat de BCS mai arată că, totuși, 87% dintre români cred în Dumnezeu și 65% în înviere. Doar 60% cred și în Satana.

Pe de altă parte, 25% dintre cei chestionați au menționat că cred și în extraterești.

Din punctul de vedere al nivelului de educație al celor care cred în Dumnezeu, nu sunt diferențe mari întrei cei cu școală generală și profesională (88%), liceu sau postliceală (84%) sau cu studii superioare (89%).

Cei peste 70 de ani cred mai mult în Dumnezeu (95%), dar din nou diferența nu e mare față de cei de 18 ani (80%).

Majoritatea celor care cred puternic în Dumnezeu sunt alegători PSD, PNL, PMP, Pro România și UDMR. Din electoratul USR, doar 76% cred în Dumnzeu.

În fine, doar 39% din populația României arată un atașament ridicat față de biserică, potrivit sondajului. Atașament mediu arată 38,7% dintre cetățeni.

Sondajul a fost efectuat în perioada 11-15 aprilie 2020 pe un eșantion național de 1.008 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României.

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 straturi rezultate din intersecția a 8 zone (8 regiuni de dezvoltare) cu 5 tipuri de localități urbane și regionale.

Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-3% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută de eșantioane identice 95 dintre ele vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-3,1%. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe, grupe de vârstă, ocupații și nivel de instrucție școlară.

Persoanele intervievate domiciliază în 116 localități urbane și rurale din toate județele țării.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.