FOTO Momente dramatice la Odorheiul Secuiesc. Patru elevi, prinși sub un perete căzut la un internat

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.12.2023 - 09:51
Patru copii prinși sub dărâmături în internatul în care erau cazați Foto: ISU Harghita

Patru elevi de liceu se află în stare gravă după ce peretele internatului unde erau cazați s-a prăbușit peste ei. Timp de mai bine de două ore autoritățile au depus toate eforturile pentru a le salva viețile. Pentru unul dintre ei nu s-a mai putut face nimic.

SHARE

Momente dramatice la în Odorheiul Secuiesc. Un perete al internatului Liceului Tamași Aron s-a prăbușit din senin luni după-amiază. Patru copii, elevi ai liceului, au fost prinși sub dărâmături. 

Timp de mai bine de două ore pomperii au lucrat continuu pentru a-i scoate de sub malul de moloz. 

Autoritățile spun că internatul funcționa într-o clădire veche. 

UPDATE 19.32 Cea de-a patra victimă nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul, a transmis IGSU. 

Este vorba despre un băiat. O fată este în stare gravă.

Patru copii, prinși sub un perete căzut la un internat din Odorheiul Secuiesc. În ce stare sunt

Alarma a fost dată în jurul orei 16.00. Cei patru elevi, cu vârste între 15 și 17 ani, au fost scoși de sub dărâmături. Pentru unul dintre ei a fost nevoie de resuscitare, iar un altul a fost scos inconștient de sub malul de moloz. 

Cu toții se află acum la spital. Conform autorităților locale, doi sunt în stare bună, unul este în comă, iar un altul a fost scos inconștient de sub dărâmături, în judeul orei 18.00.

De altfel, în imagini se vede cum fațada clădirii s-a prăbușit cu totul. O mare parte din acoperiș a fost trasă peste malul de moloz.

Foto: ISU Harghita

Ministrul Educației, Ligia Deca a transmis că va face tot ceea ce ține de instituția pe care o conduce pentru ca elevii să primească tot ajutorul de care au nevoie în zilele următoare.

Ea a precizat că trebuie mai întâi clarificat statutul acestei clădiri, dacă ea era încadrată la imobil cu risc seismic şi care erau planurile pentru consolidarea ei.

„Bugetul pe anul viitor include, la nivel guvernamental, şi sume pentru consolidare de clădiri publice, inclusiv clădiri cu scop educaţional. Avem şi fonduri care vizează reabilitări, de exemplu în PNRR, avem fonduri şi pe alte surse, de exemplu pe proiecte cu instituţii internaţionale.

Ceea ce trebuie să facem, însă, este să identificăm poate mai precis, adică autorităţile locale să facă o expertiză acolo unde există o suspiciune că nu este în regulă din punct de vedere structural, constructiv, şi trebuie intervenit cât mai

repede”, a afirmat Ligia Deca, luni la Parlament, referitor la incidentul în care un perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc.

Pompierii au dat cărămizile la o parte pentru a-i scoate pe tinerii prinși sub dărâmături. Ei au săpat practic cu mâinile goale după supraviețuitori. 

Foto ISU Harghita

Clădirea aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 300.000 de lei chirie.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Primăriei Odorheiu Secuiesc, o posibilă cuază a prăbușirii peretelui ar fi faptul că în zona respectivă, de săptămâni bune se fac lucrări la rețeaua de canalizare a municipiului. Nu este exclus ca, în peretele care s-a prăbușit, să fi fost infiltrații de apă.

ISU Harghita

”Este o clădire veche, funcţionau în clădirea respectivă cantina şi căminul Liceului Teoretic Tamási Áron. În partea care s-a prăbuşit se aflau camere, elevii erau în camere, după ore, când s-a întâmplat prăbuşirea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, Noemi Zorgo la România TV.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te