Siegfried Mureșan: Guvernele PSD - ALDE au absorbit doar 16% din fondurile europene

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 07.02.2019 - 15:33
Siegfried Mureșan arată că guvernele PSD-ALDE nu sunt interesate de fondurile europene

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a declarat, joi, că guvernele PSD-ALDE au absorbit doar 16% din fondurile europene pentru construcția de autostrăzi, ceea ce ne expune unui risc de a pierde banii.

SHARE

„Guvernele PSD - ALDE au absorbit până în prezent doar 16% din fondurile europene alocate pentru perioada 2014 – 2020, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), program prin care este finanțată construcția de autostrăzi.

16% în mai bine de 5 ani. România este, așadar, codașă în Uniunea Europeană la absorbția fondurilor europene dedicate proiectelor de infrastructură. Țara noastră a absorbit doar 11% din banii alocați prin Fondul European de Dezvoltare Regională, unul dintre cele două fonduri europene care finanțează POIM. Doar 2 țări din UE au o absorbție mai proastă: Slovenia și Croația. Media UE este de 17%”,  arătat europarlamentarul. 

Siegfried Mureșan face referire inclusiv la Guvernul Ponta, care era la conducere în perioada 2014 - 2015 și care nu a reușit să acrediteze autoritățile de management responsabile cu gestionarea fondurilor UE.

„În mai bine de 5 ani, România a cheltuit doar 16% din banii alocați prin POIM, adică 1,7 miliarde de euro, dintr-un buget total al programului de 10,8 miliarde de euro. Mai avem mai puțin de 5 ani la dispoziție să cheltuim restul de 84%, și asta doar fiindcă, în mod excepțional, se aplică regula N + 3, adică putem atrage banii încă 3 ani după încheierea cadrului financiar. Este aproape imposibil să absorbim toți banii până atunci, mai ales cu actualul guvern. În acest ritm, România va avea, cel mai probabil, pierderi de fonduri europene alocate pentru infrastructura rutieră”, susține acesta.

Potrivit acestuia, soluția pentru a nu pierde banii alocați țării noastre pentru autostrăzi este schimbarea Guvernului PSD - ALDE, cu unul și doritor să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere. 

Citește și România, melcul autostrăzilor. A construit 806 de kilometri în 52 de ani

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.