9 ani de cercetări pentru cel mai clar dosar de șpagă. Mita, trecută în tabel: 300 € de vameș/tură

DE Alex Darvari | 20.09.2022 - 19:46
Șpagă la vamă - FOTO: politiadefrontiera

Unul dintre cele mai răsunătoare dosare de corupție din județul Vaslui, cel al vameșilor din Albița, a ajuns, în sfârșit, la final. După aproximativ 9 ani, statul își arată forța și lasă dosarul în pronunțare pentru luna septembrie.

SHARE

Mita era denumita "coffee" si era "traditie" la Vama Albita, astfel ca politistii de frontiera o primeau de la aproape fiecare trecator sau comerciant si daca nu cereau, sumele primite fiind intre 10 lei si 100 de euro, se arata in referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare preventiva, relateaza Mediafax.

Fiecare agent lua o spaga de cel putin 1.200 de lei pe tura.

 „Spre finalul turei sau uneori chiar in timpul turei banii stransi pana in acel moment de politistii de frontiera, ce aveau contact direct cu cetatenii ce tranzitau PTF Albita, erau colectati, de regula, de sefii de tura. Totalul banilor primiti ce se colectau pe o singura tura varia in functie de ziua saptamanii, lunea si joia erau cele mai productive zile ale saptamanii, cu intre sume cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei. Seful de tura era cel care se ocupa si cu impartirea ulterioara a acestor sume de bani. El facea impartirea dupa niste reguli prestabilite anterior, politistii de frontiera ce se ocupau cu primirea mitei nemijlocit de la cetateni primeau intre 20 si 30 la suta”, se mai arata in ordonantele procurorilor

Deși, dovezile erau clare, ancheta a durat 9 ani

După aproximativ 9 ani, statul își arată forța și lasă dosarul în pronunțare pentru luna septembrie. În tot acest timp, vameșii inculpați au cerut repunerea pe rol a dosarului în speranța că, odată acceptată cererea lor, procesul va demonstra că, de fapt, sunt nevinovați și vor putea beneficia, la final, de compensații și pensii. De cealaltă parte, judecătorii iau în calcul prescripția în condițiile în care o sentință în acest dosar ar fi imposibil de dat dacă sunt respectate deciziile Curții Constituționale de egalitate. În plus, ar fi un caz unic în istorie ca un judecător să se pronunțe cu o pedeapsă asupra unor fapte prescrise.

După mai bine de 9 ani de judecată, statul își arată în sfârșit mușchii și decide pronunțarea în dosarul vameșilor acuzați de corupție și trimiși în judecată încă din 2013. Magistrații au decis să-și spună ultimul cuvânt la jumătatea lunii septembrie și este luată în calcul varianta prescripției faptelor. În tot acest timp, vameșii inculpați în dosar au cerut repunerea pe rol a dosarului penal în speranța că, odată acceptată cererea lor, ar putea fi scoși nevinovați. În aceste condiții, vameșii s-ar putea îndrepta împotriva statului și să ceară compensații. În schimb, magistrații au decis să respingă cererea formulată și să amâne pronunțarea pentru luna octombrie. Conform unor surse judiciare, o sentință în acest dosar ar fi imposibil de dat în condițiile în care sunt respectate deciziile Curții Constituționale de egalitate. În plus, ar fi un caz unic în istorie ca un judecător să se pronunțe cu o pedeapsă asupra unor fapte prescrise. R

eamintim că, în 2013, DNA Iași, prin vocea procurorului Emilian Eva, reușește să dea o nouă lovitură puternică de imagine pentru cel mai mare punct de trecere a frontierei de stat de pe granita de est a UE, Vama Albita: 17 din cei 68 de vameși au fost arestați preventiv, pentru luare de mită și, într-un caz, trafic de influență. Procurorii DNA, după luni bune de strâns probe, a reușit să convingă judecătorii, cel puțin în faza propunerii de arestare preventivă, că vameșii de la Albița obișnuiau să ia mită de la cei care tranzitează cu diferite mărfuri acest punct vamal. Situația rușinoasă vine după ce, în 2011, nu mai puțin de 47 de polițiști de frontieră au fost „săltați” cu mascați pentru același gen de infracțiune și au petrecut câteva luni în arest preventiv. Arestarea vameșilor nu a luat pe nimeni prin suprindere astfel că mulți erau pregătiți de moment, aparținătorii venind din timp pe holurile Tribunalului cu schimburile necesare unei șederi prelungite, scrie vremeanoua.ro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te