Secretarul general NATO: Ucraina este un partener important al NATO iar Alianța va sprijini țara

DE Daniel Toșa | 01.12.2021 - 12:40
Secretarul general NATO: Ucraina este un partener important al NATO iar Alianța va sprijini țara/FOTO: Facebook/Jens Stoltenberg

Ucraina este un partener NATO important şi Alianţa va oferi ţării sprijin politic şi practic, a afirmat marţi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, referindu-se la preocupările legate de ameninţările ruseşti la adresa ţării, relatează Reuters.

SHARE

Adresându-se în timp ce se deplasa pentru a participa la o reuniune la Riga, capitala Letoniei, Stoltenberg a afirmat că Alianţa ar putea oferi formare, capacitate şi angajament pentru Kiev, dar că este important să se facă distincţia între Ucraina şi aliaţii din ţările baltice care beneficiază de garanţii de apărare reciprocă în calitate de membri ai NATO, conform Agerpres.

Rusia nu pregăteşte niciun plan agresiv împotriva Ucrainei, a afirmat marţi Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului Securităţii Rusiei.

Citește și: Tot ce știm despre Omicron, cea mai nouă mutație COVID. 44 de cazuri, raportate în Europa

Moscova a informat Washingtonul că nu are niciun plan de agresivitate împotriva Ucrainei, dar că va continua să monitorizeze îndeaproape activitatea trupelor NATO şi ucrainene în apropierea graniţelor Rusiei, a precizat Patruşev citat de Interfax, potrivit Digi24.

Preşedintele rus Vladimir Putin a numit marţi extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina drept „o linie roşie” despre care el speră să nu fie depăşită, exprimându-şi în acelaşi timp îngrijorarea cu privire la exerciţiile militare care au loc lângă graniţele Rusiei. De asemenea, Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a transmis tot marți că o nouă „agresiune” a Rusiei împotriva Ucrainei ar conduce la un răspuns „serios”.

Citește și: Românii, primul loc din Uniunea Europeană la capitolul „îmi place să le spun celorlalți ce să facă”

Miniştrii de externe ai statelor NATO s-au reunit marţi la Riga, în timp ce aliaţii sunt alarmaţi de o masare de trupe ruseşti în apropierea graniţei de est a Ucrainei şi o confruntare asupra migraţiei la graniţa polono-belarusă. Bogdan Aurescu participă la întrunire și va vorbi despre evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică a Alianţei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.