Se doboară recordul de temperatură din România? Maxima absolută a fost înregistrată acum 73 de ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 08.07.2024 - 18:48
Se doboară recordul de temperatură din România - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
Se doboară recordul de temperatură din România - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Se doboară recordul de temperatură din România? Maxima absolută a fost înregistrată acum 73 de ani, lângă Brăila, dar 2024 are toate șansele să depășească valoarea de atunci, vara actuală putând deveni cea mai fierbinte din istorie.

SHARE

Se doboară recordul de temperatură din România? Maxima absolută în țara noastră a fost înregistrată acum 73 de ani, dar, în ultimii ani, canicula pare tot mai intensă. După ce ne-a „potopit” încă din 1 iunie cu valori de peste 30 de grade Celsius, vara lui 2024 are toate șansele să aducă un nou record în aceată privință.

Se doboară recordul de temperatură din România? Maxima absolută a fost înregistrată acum 73 de ani

Acum 73 de ani, în august 1951, stația meteo de la Ion Sion, lângă Brăila, a înregistrat maxima națională absolută de +44,5 °C, iar la Amara și I.C.Frimu (astăzi Valea Argovei), maximele au fost extrem de apropiate de cea absolută, înregistrându-se 44,0 °C.

Verile au continuat să aducă în România temperaturi foarte ridicate și înainte de 1990. Astfel, în 1987: pe 25 iulie au fost +43,2 °C la Turnu Măgurele și +42,4 la Giurgiu, iar în
1988, la început de iulie s-au înregistrat +41,2 °C la Alexandria. 

Ulterior, pe 5 iulie 2000 au fost +43,5 °C la Giurgiu, +42,7 grade la Turnu Măgurele, iar în București mercurul a ajuns la +42,4 la București, conform zpl.ro.

Citește și: VREMEA intră sub codul galben de căldură. În ce zone din țară maxima ajunge la 37 de grade

Peste șapte ani, în 2007 temperatura a ajuns la +44,3 °C la Calafat, cea mai apropiată valoare de maxima absolută din 1951, iar valul de căldură din iulie a fost unul dintre cele mai serioase, în câteva locuri au fost zece zile consecutive cu maxime de peste +35 °C.

De asemenea, în 2012 au fost + 43,5 °C la Giurgiu, în multe locuri înregistrându-se peste +40 de grade.

Și în 2017, pe 1 iulie au fost +42 °C la Zimnicea, +41,9 la Giurgiu și 40,9 la Alexandria și Turnu Măgurele, iar pe 5 august, același an, au fost +42,2 °C la Calafat și temperaturile au trecut de 40 de grade trei zile consecutiv. 

Cu toate ac estea, parcă nicioată ca acum românii n-au resimțit mai intens valorile mari de temperatură înregistrate și anul trecut, dar și în această vară.

Temperatura maximă în 2023 a fost de 42,0 ºC, valoarea fiind înregistrată la Zimnicea, în data de 25 iulie și la Cernavodă, în 26 iulie

De altfel, anul 2023 încă se situează pe primul loc în topul celor mai calzi ani din România, top realizat pe baza datelor de la 129 de stații meteorologice cu șir complet în perioada 1961 – 2023, conform meteoromania.ro.

Calota glaciară a Gornlandei se topește într-n ritm masiv - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Dar vara lui 2024 deja dă semne că va fi și mai călduroasă decât cea de anul trecut. Astfel, pentru data de duminică, 14 iulie, se prognozează că temperatura va ajunge la 41 de grade Celsius, conform meteorologilor de la Accuweather..

Iar temperaturile „africane” se vor menține  lungă perioadă, ceea ce le face și mai greu de suportat.

De altfel, Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene a precizat, într-un buletin lunar, că fiecare lună începând cu iunie 2023 - 13 luni la rând - a fost cea mai călduroasă de la începutul înregistrărilor, comparativ cu luna corespunzătoare din anii anteriori.

Dar cele mai recente date sugerează că 2024 ar putea depăşi 2023 ca fiind cel mai fierbinte an de la începutul înregistrărilor, după ce schimbările climatice provocate de om şi fenomenul meteorologic natural El Nino au dus ambele temperaturile la maxime record în anul de până acum, au menţionat unii oameni de ştiinţă.

Schimbarea climei a declanşat deja consecinţe dezastruoase în întreaga lume în 2024. Luna trecută, peste 1 000 de persoane au murit din cauza caniculei în timpul pelerinajului anual la Mecca.

Citește și: Cum reziști la 40 de grade Celsius? Trucuri pentru a te răcori în autobuz sau pe trotuarele încinse

Decese cauzate de caniculă au fost înregistrate şi în New Dehli, care a îndurat un val de căldură de o durată fără precedent, dar şi în rândul turiştilor care se aflau în Grecia.

Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham al Imperial College din Londra, a declarat că există „şanse mari” ca 2024 să fie cel mai călduros an înregistrat vreodată.

„El Nino este un fenomen natural care va apărea şi dispărea mereu. Nu putem opri El Nino, dar putem opri arderea petrolului, gazului şi cărbunelui", a spus Otto, citată de news.ro.

Fenomenul natural El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul Oceanului Pacific, tinde să crească temperatura medie globală.

Emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice.

Dar, în această vară, valul de caniculă a fost amplificat de unul dintre efectele dezustroase ale încălzirii globale: topirea calotelor glaciare ale Groenlandei care pot provoca o vreme de vară extremă în Europa.

Pe măsură ce gheața glaciară și din ocean se topește, aceasta devine apă dulce. Apa dulce este mai ușoară decât apa sărată a oceanului și formează un strat deasupra acesteia.

Stratul de suprafață mai proaspăt afectează modul în care căldura este transferată între ocean și aerul de deasupra acestuia, perturbând curenții oceanici normali și tiparele vântului.

În vara aceasta, vânturile tind să urmeze fronturile de temperatură de-a lungul curenților oceanici și sunt deviate spre nord deasupra Atlanticului de Nord, ducând la o vreme foarte caldă și mai uscată în Europa.

Citește și: Cum să ne protejăm de caniculă? Recomandările medicilor: „Evitaţi expunerea la soare”

Înțelegerea și încorporarea acestor efecte ale apei dulci ar putea îmbunătăți considerabil prognozele meteorologice și predicțiile climatice.

Cercetătorii au trecut în revistă observațiile din ultimii 40 de ani și au descoperit un model: În iarna de dinaintea celor mai calde 10 veri, în Atlanticul de Nord subpolar au apărut cantități semnificativ mai mari de apă dulce în comparație cu iernile care au precedat cele mai reci 10 veri.

Așadar, dacă am fi cunoscut acest mecanism dinainte, am fi putut prezice, sau oferi o estimare, a celor mai puternice valuri de căldură din ultimii 40 de ani, cu cel puțin o iarnă înainte. 

Rămâne de văzut dacă luna iulie sau - cine știe? - august, vor aduce și un nou record de temperatură pentru România în acest tot mai copleșitor pentru organismul uman de perioade intense și lungi de caniculă.

Citește și: VIDEO Misterul temperaturilor de 40 grade din România și Europa, descifrat. Începe în Groenlanda

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te