Schimbările climatice, un risc pentru sănătate

DE Newsweek România | Actualizat: 02.12.2018 - 09:57

2018 a fost un an cu temperaturi extrem de ridicate. Motiv de bucurie pentru mulţi. Un studiu recent relevă, însă, că modificările climatice periclitează sănătatea oamenilor.

SHARE

Când anul în curs se va sfârşi, acesta se va situa, după toate probabilităţile, pe locul patru în topul celor mai torizi ani de când există statistica meteo. Aceasta se menţionează în raportul provizoriu al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (WMO), prezentat la Geneva.

Secretarul general al WMO, Petteri Taalas, a lansat un semnal de alarmă, arătând că în vederea combaterii schimbărilor climatice şi a încălzirii planetei, omenirea nu se află pe drumul cel bun. Dacă actualul trend continuă, atunci până la sfârşitul secolului temperatura medie globală va creşte cu trei până la cinci grade. Taalas a avertizat că suntem "prima generaţie conştientă de schimbările climei şi ultima capabilă să combată această evoluţie".

Raportul Organizaţiei Meteorologice Mondiale mai atrage atenţia asupra unor fenomene meteo extreme din cursul acestui an. În toată emisfera nordică au avut loc în 2018 mai multe furtuni tropicale decât în mod obişnuit. Şi canicula neobişnuită care s-a abătut în această vară asupra Europei este tematizată în raportul organizaţiei mondiale. Afectate de secetă au fost mai ales Germania şi ţările vecine. 

Riscuri pentru sănătate

Tot mai mulţi oameni au de suferit de pe urma schimbărilor climatice. Aceasta reiese şi dintr-un articol al revistei de medicină "The Lancet". Astfel, în 2017, datorită caniculei a fost ameninţată sănătatea a unui număr de oameni cu 18 milioane mai mare decât în anul precedent. Dacă facem o comparaţie cu anul 2000, numărul a crescut chiar cu 157 de milioane.

Periclitate sunt persoanele cu vârste de peste 65 de ani, care trăiesc în mediul urban şi suferă de diabet, de o afecţiune cardiovasculară sau prezintă probleme cronice ale căilor respiratorii. Mai ales în regiunile dens populate, temperaturile cresc şi mai mult: cu 0,8 grade Celsius din 1986 şi până în 2017. În aceeaşi perioadă de timp a crescut şi temperatura medie globală cu 0,3 grade Celsius. Experţii se tem şi de răspândirea bolilor tropicale. 

Adesea, în centrele urbane dens populate, la temperaturile ridicate se adaugă altă problemă care afectează sănătatea: poluarea ridicată a aerului. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, OMS, în 97 la sută din oraşele verificate, cu un standard de viaţă scăzut sau mediu, nu erau respectate normele în vigoare privind calitatea aerului. 

Şi tot din cauza caniculei trebuie să se renunţe la tot mai multe ore de muncă. În 2017 numărul orelor de muncă în care nu s-a putut lucrat din cauza temperaturilor ridicate a fost de 153 de miliarde la nivel global - cu 62 de miliarde mai mult decât în anul 2000. Toate acestea dăunează aşadar şi economiei.

Evoluţie pozitivă 

Există însă şi motive de speranţă, apreciază experţii. Consumul de cărbune, la nivel mondial, scade, de pildă, din 2013.

La Katowice, în Polonia, are loc între 3 şi 14 decembrie următoarea Conferinţă ONU asupra climei, la care vor participa reprezentanţi din 200 de ţări. Principalul obiectiv este acela al transpunerii în viaţă a Acordului de la Paris.

(Articol preluat de la Deutsche Welle)

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te